boldogság választás magazin egészség
Hogy a szavaknak, gondolatoknak mekkora erejük és hatásuk van az ember életére, mindannyian tapasztaljuk. Akár másoktól kapsz elmarasztaló szavakat, akár te ekézed magad gondolatban vagy szavakkal, biztosan rosszul érzed magad miatta. A pesszimizmus kihat az egész életre, mindenre, amit gondolsz, teszel, vársz. Ezzel szemben az optimista emberek a pozitív gondolataiknak köszönhetően sokkal elégedettebbek az életükkel. 

Abban, hogy elfogadod, ami jön, hiszel a sikerben és ezért meg is teszed, ami szükséges, valójában semmi különleges nincs, ez még nem a hurráoptimizmus kategóriája, mindenkinek így kellene működnie. Mégis, manapság lassan többen vannak azok, akik inkább a borúlátásra hajlamosak, mint azok, akik derűsen állnak az élethez. A jó hír, hogy nem kell így lennie. Ha úgy érzed, neked sem ártana, ha kicsit boldogabb lennél, és szeretnél változtatni a hozzáállásodon, azt könnyen megteheted, ha a következő 6 szokást magadévá és napi rutinod részévé teszed.

Meditálj minden nap

Tudjuk, mindenhonnan ez folyik, de ez nem véletlen. A meditáció — ahogy, ha vallásos vagy, az ima is — tanulmányok szerint javítja a fizikai, érzelmi és mentális egészséget, csökkenti a stresszt, miközben fejleszti az önismeretet is. És nem is kell sok időt szánnod rá, kutatások szerint már napi 5-10 perc meditáció is elég ahhoz, hogy jobb legyen a napod, belső békére lelj, s így optimistábban állj a világhoz és benne az embertársaidhoz.

Vedd számba a feladataidat

Az egyik ember utálja, a másik oda van érte, mi az? Persze, hogy a tennivalók listája. Biztosan vannak hátrányai is annak, ha az ember listázza a rá váró feladatokat, mert nem mindig kellemes látni, mennyi mindent nem tettél meg... Ugyanakkor, ha a listán szereplő feladatok között fontossági sorrendet állítasz fel, külön választod az otthoni és munkahelyi, napi, heti és egyéb teendőidet, és ütemezed azokat, sokkal szervezettebb lesz az életed és hatékonyabbnak érzed majd magad. Bosszantó, amikor az ember azt érzi, még ez is hétra van, azt is meg kellene csinálni, mert a lista kérlelhetetlenül tolja az arcodba, hogy mit kéne tenned, de épp ez fogja megakadlyozni, hogy halogasd a dolgokat. Így a nap végén, látva a sok pipát, jól fogod érezni magad, sőt, talán büszke is leszel magadra. Ha valami, ez utóbbi biztosan erőt ad majd!

Tölts minél több időt a természetben

A kutatások azt mutatják, hogy a természetben töltött idő csodálatos hatással van érzelmi és lelki egészségünkre. Felerősíti a pozitív érzéseket, miközben csökkenti a stresszt, a szorongást és más mentális problémákat. Már napi 10-15 perc szabadban töltött idő javítja a hangulatot és erősíti a boldogságérzést és elégedettebbé tesz. Ha pedig azt is megteheted, hogy a fszabad levegőn meditálsz... Ha azt azért mégsem tennéd, pláne hűvösebb napokon, akkor remek választás a testet és agyat is frissítő reggeli gyaloglás, de akár az esti csendes, levezető séta is.

Frissítsd a tudásod, tanulj valami újat

A kiváncsiság visz előre, a tudásvágy fejleszti nemcsak az szellemet, de a személyiséget is. Az új ismeretel, készségek megszerzése, a tapasztalatgyűjtés során nemcsak okosabb leszel, hanem öntudatosabb, akár alaposabb, hozzáértőbb, szakmailag alkalmasabb, mint voltál előtte. Ahogy mondani szokás, az információ ma már karnyújtásnyira van, hogy új készségek elsajátítása csupán akarat kérdése. A könyvek mellett ott vannak a weboldalak, online órák és tanfolyamok, de dokumentumfilmekből, podcastokból, videókból is tanulhat, akinek igénye van rá, ráadásul talán nincs is olyan téma, amiről ne lehetne információhoz jutni. Tehát, képezd magad, ezzel edzésben tartod az agysejtjeidet és nem mellesleg unatkozni sem fogsz. Nincs olyan tudás, ami felesleges lenne, ami ne szolgálná a javadat.

Ép testben ép lélek

Az ember mozgásra lett tervezve. Az állandó fotelban ücsörgéstő, kanapén fetrengéstől nemcsak tunya leszel, de előbb-utóbb haszontalannak is érzed majd magad, ráadásul ártasz vele az egészségednek is. Aki hosszabb ideig nem emelte meg a hátsóját, megtapasztalhatta, hogy még a székről felállni és tenni pár lépést is micsoda fizikai megterhelést jelent. Nem kell naponta edzőterembe járnod és ott nagy súlyokat emelgetned, ahogy a napi 10 kilométeres futás sem tartozik az ésszerű célok közé, ha nem vagy gyakorlott futó. De egy a saját fizikumodhoz képest reális edzésterv biztosan kialakítható. Egy átmozgató reggeli 15-20 perces jóga, séta ebédszünetben, otthoni online edzés, akár egy kis tánc a nappaliban biztosan belefér az idődbe. Ha pedig elszántabb vagy, beiratkozhatsz egy fitnessterembe, de a sportegyesületek is várják a mozogni vágyó amatőröket. S, hogy miért kéne mozognod? Mert a fizikai aktivitás oldja a stresszt és növeli az önbizalmat és endorfinokat szabadít fel, ami az egyike azoknak a hormonoknak, melyek a jóllétedről gondoskodnak.

Kapcsolódj másokhoz

Az ember társas lény — utálod az ilyen közhelyeket, tudom, de az az igazság, hogy ez az igazság. Léteznek magányos farkasok, de azért olykor-olykor ők is kapcsolódni akarnak. Évtizedeken át tartó kutatások eredményei mutatják, az ember akkor a legboldogabb és legegészségesebb, ha vannak társas kapcsolatai. Ahogy azt is, hogy az elszigeteltség és a magány jelentősen növeli a korai halálozás esélyét. Akár introvertált, akár extrovertált vagy, szükséged van a családodra, barátokra (és igen, kedves munkatársakra is), arra, hogy azt érezd, szeretve vagy, támogatnak, ahogy te is támogatod őket. Nem beszélve arról, hogy a téged körülvevő emberek egyúttal biztonsági hálóként is szolgálnak: ha zuhannál, ők visszapattintanak. Mindezeken túl oldja a stresszt, csökkenti a szorongást és a depressziót és erősíti az immunrendszert, ha emberekkel veszed körül magad. Mondhatod, hogy oké, de hol van neked időd barátokkal időt tölteni, pláne, ha még sportolnod, meditálnod, meg tanulnod is kellene, de inkább ne mondd, ugyanis azt is tanulmányok támasztják alá, hogy akár egy 10 perces telefon- vagy videohívás is feldobja a hangulatot, mi töb, javítja az alvás minőségét és csökkenti a krünikus betegségek kockázatát.

Élni vagy túlélni, ez itt a kérdés!

A saját életedről te döntesz, a tiéd a jog és a lehetőség, hogy válassz: teljes életet élsz vagy elvegetálgatsz, aztán lesz, ami lesz?

Sok mindent tehetsz magadért, de már akkor is sokat teszel magadért, ha csak a fenti hatos listából választasz ki néhány olyan dolgot, melyet akár már holnap elkezdhetsz, vagy amin akár már ma változtatatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.