Edzés alatt nyaralás, vagy nyaralás alatt edzés?

úszás pihenés sportfröccs nyaralás edzés
Habár tél van, ennek ellenére sokan ezekben a hónapokban töltik a szabadságukat valahol a világ túloldalán. Ilyenkor mi a teendője azoknak, akik keményen edzenek a mindennapokban? Alapvetően az egész évet átmozogjuk, muszáj még egy szigeten is keményen edzenünk? - kérdezheted. Akár sportoló vagy, akár csak most kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal, mindenképpen fontos kérdés lehet a vakáció előtt, hogy szervezetünknek mennyi pihenésre van szüksége?! Íme 4 szuper tipp, hogyan tudjátok lelkiismeret-furdalás nélkül igazán élvezni a nyaralást!

 

A mai rohanó világban sokszor nemcsak testben, de lélekben is képesek vagyunk elfáradni a zajos hétköznapok során, ezért jólesik egy hét pihenés valahol a világ túlsó felében. Ilyenkor mi történik a megszokott edzős rutinunkkal? Lelkiismeret- furdalásunknak kell lennie, ha pár napig nem nyúlunk a súlyokhoz? Dehogy!

 

Mutatunk 4 szuper tippet annak érdekében, hogy garantáltan tudd élvezni a vakációt anélkül, hogy negatív érzések keringenének benned a napi rutinod megszakítása végett, de mozogj is egy kicsit.

 

A tengerparti futás buli

Ha éppen egy csodálatos szigeten sütteted a pocidat, még a futás is buli! Reggelente érdemes felkelés után végigcaplatnod a parton - no persze kocogva-, hidd el, lenyűgöző látványt nyújt majd neked az, amit látsz, észre sem fogod venni, hogy elfáradsz. Érdemes ilyenkor folyadékot is magaddal vinned, minimum egy liter vizet. Ha nem is futás közben, hanem utána, de biztosan szuperhidratáltan kezdheted a napodat! Arról nem is beszélve, hogy a nyaralás egyenlő a kirándulással is, ami azt is jelenti, hogy a lépésszámlálód simán kiakad minden egyes nap.

Futók a horvát tengerparton Forrás: Shutterstock / Készítette: Blazej Lyjak

Ússz jó sokat

Kössük össze a kellemeset a hasznossal! Ússz sokat a tengerben, ha már vakáción vagy! Ki nem hagyhatod, már csak a látvány és az érzet kedvéért sem. Gondolj csak bele, amikor dolgozol, összesen 8 vagy még több órán keresztül ülsz egy széken, ami nem éppen a legjobb az izmoknak. A sok munka után pedig maximum egy órát töltesz az edzőteremben, ami persze jó lehet, de nem feltétlenül elég. A nyaraláson ellenben megteheted, hogy ennél jóval többet mozogj, akkor is, ha nem mész el kifejezetten futni vagy edzeni. Az úszás ugyanis megmozgatja minden testrészedet, a kirándulás pedig nem csak testileg, de lelkileg is energiával tölt majd fel.

Az úszás a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg. Forrás: Shutterstock/Sirtravelalot

A kevesebb néha több - ételek

Ha úgy döntesz, nyaralni mész, érdemes mindig megkóstolni a helyi jellegzetességeket, ám a 40 fokban nem kell feltétlenül 7-ből 7 napig fagyit, süteményeket és csak és kizárólag tésztákat enned. Egyél gyümölcsöket. Mangót, szőlőt, ribizlit, amit csak tudsz, ez azért mégiscsak egészségesebb, igaz? Ha már előre tudod, hogy reggelire és vacsorára jól belaksz a csapattal, érdemes napközben többször kevesebbet enned. Nem azt mondom, hogy hagyd ki a főétkezést délben, de ne terheld túl magad napi 3-szor rengeteg kajával. Egyél napközben gyümölcsöt, zöldségeket, esetleg joghurtot, ezáltal nem terheled meg annyira a gyomrod.

zöldség-gyümölcs, vitaminforrás Forrás: Pixabay

Ha alkoholt akarsz inni, az is megoldható!

Persze, a nyaraláson az italozás is gyakoribb, mint a mindennapokban, de ha nem cukros koktélokat, hanem sportfröccsöt választasz, akkor annyira azért nem lesz nagy probléma. S hozzáteszem, nem attól fogsz 5 kg-ot hízni, hogy pár nap erejéig egy kicsit elengeded magad. Igen, az alkohol is belefér bizonyos mennyiségig. A sportfröccsöt készítsük nem túl száraz fehérborból és szódából. Egy deciliter borhoz adj hozzá négy deciliter vizet, és már kész is van az alkoholos koktélod. Mennyiségre sok, tehát eltelít, de mégis ad egyfajta alkoholos hatást. A kiadós este után pedig ne felejts el hidratálni! A legfontosabb a másnapos napokon mindig a víz mennyisége a szervezetben! Ajánlatos ilyenkor minimum 3-4 liter vizet is meginni.

Nem kell sanyargatnod magad egy bulin sem! Forrás: Shutterstock

Engedd el a kényszert, érezd jól magad, s ne feszülj rá arra, mi lesz veled a nyaralás alatt. 

Te télen vagy nyáron szeretsz vakációzni?

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.