Ezt az alkoholt tilos vacsorához fogyasztani - A szakértő figyelmeztet

vörösbor és steak
Shutterstock - Sameer Neamah Mahdi
egészség alkohol ízek
Olyan jól tud esni az ínycsiklandó vacsorához lazításként elfogyasztani egy pohárka alkoholos italt – bort, sört, rövidet, vagy koktélt – attól függően, hogy kinek, mi áll a legközelebb az ízléséhez. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy vannak olyan alkohol tartalmú italok, amelyek jelentősen rontják az elfogyasztott étel ízének érzékelőképességét a szánkban, sőt, akár étvágytalanságot is okozhatnak.

Lehet, hogy imádod a vacsorádat pálinkával kezdeni, vagy evés közben jól esik kortyolgatni egy isteni, ütős koktélt, whiskeyt, vagy rumot – azonban nem árt, ha tudod, hogy ezek a könnyűnek semmiképp sem nevezhető alkoholos italok jobban befolyásolják az ízlelőbimbóidat, mint hinnéd. A nem megfelelően kiválasztott, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás ugyanis erősen hatással van arra, hogy hogyan érzékeljük az elfogyasztott ételek ízét.

Az elfogyasztott alkohol mennyisége is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hogyan érzékeljük az ízeket.
Az elfogyasztott alkohol mennyisége is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hogyan érzékeljük az ízeket.
Forrás: Shutterstock

Melyik alkoholos italokat tilos fogyasztani a szakértő szerint vacsorához?

A szakértők szerint az olyan alkoholos italok, mint például a vodka, a whiskey, vagy a rum olyan magas alkoholtartalommal rendelkeznek, hogy teljes mértékben képesek csökkenteni az elfogyasztott étel ízének megfelelő módon történő érzékelését a szánkban.

Mivel blokkolja a nyálképződéshez szükséges fehérjéket a szájban, a tömény likőr kiszáríthatja a szájpadlás sejtfalát

– mondja Cody Bridges, a virginiai Massanutten Resort éttermi üzemeltetési menedzsere.

Egy atlantai borpincér, Billy Turner, aki a Kimpton Shane Hotelben dolgozik, azt nyilatkozta, hogy messze elkerülné a magas alkoholtartalmú italokat és koktélokat a vacsora alatt. 

Az elfogyasztott alkohol mennyisége is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hogyan érzékeljük az ízeket.

Minél többet iszol, annál jobban eltompulnak az érzékeid

– mondja Alex Ring, a Michelin Guide Chicago 2023 sommelier-díjasa és több híres étterem borigazgatója.

Sőt, ha példásul vacsora előtt megiszol egy Martinit, akkor hiába választod ki gondosan az ételhez illő bort, sem az étel, nem a bor ízért nem fogod megfelelően érzékelni, ugyanis az átmeneti zsibbasztó hatás csökkenti azt a képességedet, hogy felismerd és élvezni tudd a bor ízét és aromáit.

Az erős szeszes italok megváltoztathatják a bor savasságának és édességének érzékelését, ami kevésbé kiegyensúlyozott kóstolási élményhez vezet.

- figyelmeztet Sam Favata, a Texasban található Olamaie italigazgatója. Ráadásul a magas ABV-tartalom (Alcohol By Volume) csökkenti az étvágyat, ami azt eredményezi, hogy nem tudjuk megfelelő élvezettel elfogyasztani az ételt. Nem érdemes a magas cukortartalmú, kevert koktélokat sem választani a vacsorához, mert ezek hasonlóan hatnak az ízérzékelésre, mint az erős, magas alkoholtartalommal rendelkező röviditalok. 

Mi lehet a megoldás?

A szakértők szerint válasszunk valami frissítő, ropogós fehérbort, mint a sauvignon blanc, vagy egy könnyedebb vörösbort, például egy pinot noirt – ezek mind gyengédek maradnak a szájpadláshoz és az ízérzékelésünket sem terhelik meg. A pezsgők, vagy a rozé borok szintén jó alternatívának tűnhetnek különösen vacsora előtti fogyasztás esetén. Ha pedig a sört szeretjük, figyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba a mennyiséget – így elkerülhetjük azt, hogy mire felszolgálják a vacsorát, már nem is vagyunk igazán éhesek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.