Ez a katonaságtól „lopott” trükk segít az azonnali elalvásban

elalvás-life
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Gladskikh Tatiana/Shutterstock. No use without permission. - Gladskikh Tatiana
alvás relaxáció életmód
Nehezen alszol el? Nem tudsz mélyen aludni és sosem érzed magad kipihentnek? Mutatunk egy technikát, ami szinte azonnal beválik!

Ha azok közé tartozol, akiknek nehezen megy az elalvás, akkor örömmel jelentjük be, hogy egy TikTok videónak köszönhetően találtunk egy régi, de bevált technikát. A videót Doctor Jess osztotta meg, és azt ígéri benne, hogy ezzel a pár lépéssel azonnal álomba merülsz, gyakorlással pedig már nem is lesz rá szükséged, és jelentősen javulni fog az alvásod minősége.

elalvás-life
Elalvás - A katonai módszer segít abban, hogy gyorsan elaludj és kipihenten ébredj.
Forrás: Shutterstock

Katonai trükk, amivel gyorsabb lesz az elalvás

A „katonai módszer”, amely segít az elalvásban, az amerikai hadseregben volt népszerű. Lloyd Bud Winter 1981-ben megjelent Relax and Win: Championship Perfomance könyvében dokumentálta is a trükköt, amivel mindössze 10 másodperc, maximum 2 perc alatt álomba szenderül az ember. Amikor sokan szenvedünk kialvatlanságtól, kimerültségtől, rossz és éber alvástól, akkor már minden technikát bevetünk, csak sikerüljön végre elaludni.

@doctorjesss

Follow for more tips on how to fall asleep faster! Intsagram: doctorjesss

♬ Steven Universe - L.Dre

A technika egyszerű, de fontos, hogy naponta végezd el, hogy a teljes hatását érezd. Ha elsőre nem is megy olyan jól, gyakorlással napról napra jobb és hatékonyabb lesz, igazi és hosszú távú eredményeket pedig már 6 hét után érzékelni fogsz.

Mutatjuk mit kell tenned lépésről lépésre:

  1. Lazítsd el az egész arcod, beleértve az összes izmot és a nyelved, az állkapcsodtól a száj belsejéig. Könnyebb lehet, ha először megfeszíted az összeset, majd elengeded.
  2. Engedd le a vállad, hogy old a feszültséget, és pihentesd a kezeid a tested mellett.
  3. Lélegezz mélyeket, lazítsd el a mellkasod és koncentrálj a légzésre. Engedd el a lábad, a combod, a vádlid, lazulj el, közben hagyd, hogy a gravitáció természetes módon húzzon lefelé.
  4.  Tisztítsd meg az elméd 10 másodpercre azzal, hogy elképzelsz egy nyugodt jelenetet a fejedben. Ha nehezen vizualizálsz egy nyugodt képet vagy helyzetet a fejedben, akkor 10 másodpercig mély levegővételek közben mondogasd magadnak a „ne gondolkozz” szavakat. 
  5. Lehet, hogy már elsőre elalszol tíz másodpercen belül, de a gyakorlás kezdetekor ez akár két percig is eltarthat.

A technikát arra tervezték, hogy segítsen a katonáknak azonnal elaludni bármilyen helyzetben, hogy minimalizálja a munka közben elkövetett hibák kockázatát, enyhítse az izomfeszültséget és a test ellazítására helyezze a hangsúlyt, ami viszont segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, amely a pihenésért és regenerálódásért felelős. A technika nem kerül semmibe, ezért akár már ma kipróbálhatod.

Ez a technika egyfajta meditáció, a meditációról pedig már tudjuk, hogy rendkívül jó hatással van az agyunkra és a szervezetünkre. A meditáció segít a stresszkezelésben, a szorongás leküzdésében, javítja az alvást, csökkenti a vérnyomást, javítja a fókuszt, a memóriát, lassítja az öregedést és az immunrendszert is erősíti. A katonaság esetében a cél a fókusz javítása, az izmok ellazítása és a fájdalomkezelés volt, amire a 10 másodperces, 5 lépéses trükk hatékonyan bevált. A meditálás gyakorlással fejleszthető, de akár már első próbálkozás alkalmával érezheted a hatásait.

Az alvást nemcsak a meditációs gyakorlással, hanem a környezeted átalakításával is javíthatod. Például nézz utána, hogy a testednek megfelelő matracon alszol-e, válassz olyan ágyneműt és huzatot, amiben jól és kényelmesen érzed magad. Ugyanez vonatkozik a pizsamára és az éjszakai viseletedre. Ha bárhol kényelmetlenséget észlelsz, az elrontja majd az alvásod. Ha szükséges, használj szemtakarót, nyakpárnát vagy akár súlyozott takarót.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.