Minél nehezebb a takaró, annál jobban alszol? – Szakértő válaszol

Súlyozott takaró, nehéz takaró, alvá
Shutterstock - New Africa
alvás minőség takaró életmód
A nehéz takarónak számos előnye van azon túl, hogy melegebb. A szakértő szerint a súlyozott takarónak köszönhetően javul az alvásod minősége, ami már önmagában pozitív hatással lesz az életedre.

Manapság az egészséges és tudatos életmód része olyan dolgokra is kiterjed, mint az, hogy milyen ágyneműt húzzunk párnáinkra vagy hogy éppen mennyi fényt érdemes beengedni a hálószobába. Így az a kérdés is sokakban felmerült már, hogy milyen takarót válasszunk alváshoz. A súlyozott takarónak számos előnye van, köztük a nyugodt alvás, a stressz csökkenése és a megfelelő hőmérséklet biztosítása, ám nem mindenkinek ajánlott. James Higgin alvásszakértő és vállalkozó elárulta, hogy milyen nehéznek kell lennie a takarónak és kinek javasolt használnia.

súlyozott takaró
A súlyozott takaró javítja az alvás minőségét és csökkenti a stresszhormonokat.
Forrás: Shutterstock

A súlyozott takaró segít az alvás minőségének javításában

James Higgins alvásszakértő szerint a nehéz takarónak számos előnye van. 
A nehéz takaró úgy van megtervezve, hogy egyenletesen oszlatja el a súlyt a testeden, ezáltal nyugtató hatású, és segít abban, hogy mélyen aludj. A nehéz takaróknak számos különböző fajtája van, és többféle anyagból is választhatsz, így van gyapjú takaró, plüss takaró, amit nyári és téli takaró verzióban is megtalálsz. A súlyozott takarók általában több ezer apró üveggyöngyöt tartalmaznak, amelyek nyomást gyakorolnak a testre, és a „mélynyomás-terápia” nevű technikát utánozzák, hogy fokozzák a hangulatod, mivel olyan érzés, mintha egy nagy ölelést kapnál.

Miért jó a súlyozott takaró?

„A súlyozott takarók nagyszerűen elősegítik az általános biztonságérzetet és a földelés érzését, és lényegében ugyanolyan hatással vannak a felnőttekre, mint a pólyázás a csecsemőkre. Mind a pólyázás, mind a súlyozott takaró használata a Deep Touch Pressure (DTP) terápia egyik formája, amely a kutatók szerint nyugtató hatással van a szorongás enyhítésére, és az autizmusban és más egészségügyi állapotokban szenvedők számára is előnyös lehet.”-mondja a szakértő

A kutatás azt is kimutatta, hogy a súlyozott takaró általi egyenletes nyomás alkalmazása csökkentheti a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, miközben fokozza mind a hangulatjavító szerotonin, mind az alvást elősegítő melatonin termelését.

Milyen nehéz legyen a takaró?

A legtöbb szolgáltató és a szakértők is azt javasolják, hogy a testtömeged 10%-a legyen a takaró súlya. Szóval a 40 és 60 kg közöttieknek egy kb. 5,5 kg-os takaró, míg a 60 és 90 kg közöttieknek egy 7 kg súlyú takaró javasolt.

Kinek nem szabad súlyozott takarót használnia?

A súlyozott takaró sok előnye ellenére, vannak olyanok, akiknek egyáltalán nem javasolt nehéz takaróval aludni.
 

„Az időseknek, a mozgáskorlátozott idős felnőtteknek, az olyan betegségekben szenvedőknek, mint az alvási apnoe, és a terhes nőknek fontolóra kell venniük a súlyozott takarók elkerülését, mivel a hozzáadott súly megnehezítheti számukra a pozícióváltást az ágyban” – mondja Higgins. „A neurológiai betegségekkel, érzékszervi rendellenességekkel vagy klausztrofóbiával élő személyeknek is alaposan meg kell fontolniuk, hogy a súlyozott takaró a megfelelő választás-e számukra, mivel a takaró szűkös érzése fokozhatja a szorongást.”

A megfelelő nehéz takaró kiválasztásához érdemes kikérni a boltokban dolgozók segítségét, illetve akár egy orvos véleményét is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.