Mellrákot okozhat, ha ezekben tárolod az ételt

mellrák, csomagolás
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Drazen Zigic/Shutterstock. No use without permission. - Drazen Zigic
tárolás mellrák csomagolás
Mindent becsomagolunk, még a csomagokat is. Megnézted már mennyi zacskót és papírt dobsz a kukába bevásárlás és főzés után? Ezek a csomagolóanyagok akár rákot is okozhatnak. A kartontálcák, a zsugorfóliák bizony mind veszélyesek, akár mellrák kialakulását is elősegíthetik.

Az étel tárolása a modern háztartások egyik alapvető feladata, de nem minden csomagolóanyag biztonságos az egészségünk szempontjából. Sokan zsugorfóliába, kartonba vagy papírba csomagolják az ételeket anélkül, hogy tudatában lennének a potenciális egészségügyi kockázatoknak. Bizonyos anyagok ugyanis tartalmazhatnak olyan vegyi adalékokat, amelyek hosszú távú használat mellett egészségkárosító hatásúak lehetnek, beleértve a mellrák kockázatának növekedését is. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogyan rejthetnek veszélyeket a hétköznapi csomagolóanyagok, és mire érdemes figyelni az ételtárolás során.

mellrák
Csomagolások, amelyek akár mellrákot is okozhatnak
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 shurkin_son/Shutterstock.  No use without permission.

Káros csomagolás: neked is van belőle otthon – akár mellrákot is okozhatnak

 Zsugorfólia – műanyag veszély a mindennapokban

A zsugorfólia, más néven műanyag fólia, rendkívül népszerű az ételek tárolására, mivel olcsó, könnyen használható, és megakadályozza az élelmiszerek kiszáradását. Ugyanakkor sok zsugorfólia polivinil-kloridot (PVC) tartalmaz, amely lágyítószereket, például ftalátokat is magában foglalhat. Ezek az anyagok bizonyos körülmények között, például hő hatására, kioldódhatnak az élelmiszerekbe.

A ftalátok és más, a műanyagokban található vegyi anyagok kapcsolatba hozhatók különböző egészségügyi problémákkal, beleértve a hormonális zavarokat és a megnövekedett rákos megbetegedések kockázatát. Különösen veszélyes lehet, ha a műanyag fóliát magas hőmérsékleten használják, például mikrózáskor. A hő hatására a káros anyagok könnyebben bejuthatnak az ételbe.

Karton és papír – rejtett vegyszerek

A karton és a papír alapvetően természetes anyagok, így sokan úgy gondolják, hogy ezek teljesen biztonságosak az ételek tárolására. Azonban a valóságban ezek az anyagok gyakran kémiai eljárásokon mennek keresztül, hogy jobban ellenálljanak a nedvességnek és a zsíroknak. A papír és karton előállítása során fehérítőszereket és különböző vegyületeket használnak, amelyek káros anyagokat juttathatnak az élelmiszerbe.

Különösen veszélyes lehet, ha ezek a kartonok vagy papírok közvetlen kapcsolatba kerülnek zsíros vagy savas ételekkel, mivel ezek az anyagok növelhetik a káros vegyi anyagok kioldódását. Az ilyen típusú csomagolás különösen a gyorsételek, pizzák és sütemények esetében jelenthet problémát, mivel ezek gyakran olajosak vagy zsírosak.

 Mik a fő veszélyforrások?

A zsugorfóliák és a papíralapú csomagolóanyagok legnagyobb problémája a bennük található vegyi anyagok kioldódása. Ezek az anyagok többek között:

    •    Ftalátok: Ftalátok találhatók a műanyagokban, különösen a PVC-ben, és összefüggésbe hozhatók a hormonális rendszert érintő betegségekkel, valamint bizonyos ráktípusok kialakulásával.

    •    Biszfenol-A (BPA): Egy másik gyakori vegyület, amelyet az ételek tárolására használt műanyagokban és kartoncsomagolásokban is felfedeztek. A BPA hormonális zavarokat okozhat, és kapcsolatba hozható az emlőrák, valamint a prosztatarák kialakulásával.

    •    Per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS): Ezeket a vegyi anyagokat gyakran használják a papíralapú csomagolóanyagok víz- és zsírállóságának növelésére. Kutatások szerint a PFAS vegyületek hosszú távú használata megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát, és károsíthatja a májat, a veséket, valamint az immunrendszert.

Erre figyelj, ha ételt tárolsz 

   •    Kerüld a műanyag fólia használatát hő hatására: Ne használj műanyag fóliát forró ételek lefedésére vagy mikróban való melegítésére. Helyette válassz üvegtartókat vagy rozsdamentes acélt, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat.

    •    Olvasd el a csomagolóanyag címkéjét: Győződj meg arról, hogy az általad használt tárolók és fóliák BPA-mentesek, és nem tartalmaznak más káros vegyi anyagokat.

    •    Használj természetes alternatívákat: Váltsd le a műanyag fóliát méhviaszos csomagolópapírra vagy üveg edényekre, amelyek természetesek és biztonságosak.

    •    Kerüld a zsíros ételek tárolását papírban vagy kartonban: A papíralapú anyagok különösen hajlamosak a káros vegyi anyagok kioldódására zsíros vagy olajos ételek esetében. Használj inkább üveg vagy rozsdamentes acél edényeket.

    •    Válassz újrahasznosított csomagolóanyagokat: Az újrahasznosított anyagok előállítása kevesebb vegyi kezelést igényelhet, és környezetbarátabb megoldást jelenthet.

Egy új tanulmány leírja, hogy a fent említettek csomagoló eszközök közel 200 vegyi anyagot tartalmazhatnak, amik összefüggésbe hozhatóak a mellrák kialakulásával.

A Tiktokon rengeteg videó szól az otthonrendszerezésről: a rendezőknek köszönhetően könnyű megszabadulni a káros csomagolóanyagoktól. 

@thekwendyhome

ASMR pantry restock. It’s so satisfying how everything fit.

♬ original sound - thekwendyhome

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.