téli időszámítás óraátállítás alvás
Október végén ismét átállunk a téli időszámításra, az órákat 60 perccel vissza kell tekernünk. Az óraátállítás nem csupán a napi rutint befolyásolja, hanem az egészségre is hatással lehet.

A téli időszámítás minden év október utolsó vasárnapján kezdődik. Ez idén október 27-re esik, ezen a napn az órákat hajnali 3:00-kor visszaállítjuk 2:00-ra. Az óraátállítás miatt reggelente világosban kelhetünk, este korábban lesz sötét. A mutatók visszatekerését eredetileg energiatakarékossági céllal vezették be, azonban mára az emberek mindennapi életére gyakorolt hatása miatt vált vitatottá.

óraátállítás, óra
Az óraátállítás idén ősszel október 27-re esik.
Forrás: Shutterstock

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállításnak, különösen a nyári időszámításra való áttérésnek eredeti célja az energiatakarékosság volt, hiszen a világosság hosszabb kihasználásával csökkenteni lehetett az áramfelhasználást. Ez különösen a mezőgazdaság és az ipar számára volt előnyös, hiszen a munkafolyamatok természetes világosság mellett hosszabb ideig folyhattak. Ősszel, a téli időszámításra való áttérés során az órákat egy órával előretekerjük, hogy reggelente világosabb legyen. Ez különösen a munkába járóknak kedvez, bár a korábbi sötétedés miatt a délutánok rövidebbnek tűnhetnek.

Az óraátállítás hatásai az egészségre

Az óraátállítás az emberi bioritmust is befolyásolja. Bár az őszi átállás során egy órával több alvásra van lehetőség, sokan érzékenyen reagálnak a változásra. Tanulmányok szerint az óraátállítás befolyásolja az alvás minőségét, és egyeseknél fáradtságot, koncentrációs nehézségeket okozhat az átmeneti időszakban.

Hasznos tippek az átállás könnyítésére

Az óraátállítás okozta nehézségeket elkerülhetjük, ha az átállás előtti napokban fokozatosan hozzászoktatjuk szervezetünket a változáshoz. Néhány nappal az átállítás előtt próbáljunk meg egy kicsivel korábban lefeküdni. Emellett fontos az egészséges életmód és étkezés fenntartása, valamint a rendszeres mozgás, ezekkel minimalizáljuk az átállás okozta kellemetlenségeket. Ha a téli időszámítás első napjaiban délutánonként alszunk egy kicsit, és este csak valami könnyű ételt fogyasztunk vacsorára, nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.