Burgonyakisokos: melyik krumpli, mire való?

Preparing,Mashed,Potatoes,–,Delicious,And,Comforting,Homemade,Meal
Shutterstock/Copyright (c) 2024 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission. - margouillat photo
burgonya főzés kisokos
Roppanós krokett, elegáns hercegnőburgonya, vagy selymes burgonyapüré? Melyik a kedvenced? Na és azt tudtad, hogy melyik fogáshoz milyen fajta burgonya kell? Piros, sárga, netán aprószemű, vagy kérgesebb héjú? Most mindent megtudhatsz, amit a krumpliról érdemes megjegyezni.

A burgonya, vagy ahogy sokan ismerik, a krumpli az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Rengeteg különböző fajtája létezik, és mindegyik egy kicsit másképp viselkedik főzés közben. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük, érdemes tudni, melyik krumplifajta mire való. Nézzük meg a leggyakoribb típusokat és azok felhasználási módjait!

burgonya
Burgonya: nem mindegy, hogy milyen fajtát veszel a boltban
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Hary Purwanto/Shutterstock.  No use without permission.


Burgonya kisokos: nézd meg a zacskón a jelzést!

A burgonya csomagolásán minden esetben feltüntetik a fajtáját, így azonnal látható, hogy mire alkalmas az adott fajta. Ha nem jó burgonyát veszel, széteshet főzés vagy sütés közben. 

1. Lisztes burgonya (A típus)

Jellemzői:

- Állaga: Száraz, lisztes

- Keményítőtartalom: Magas

- Szín: Általában világosabb héjú és sárgás belső

Felhasználási módok:

A lisztes burgonya tökéletes választás, ha olyan ételeket készítesz, ahol fontos a krumpli omlós állaga. Ilyen ételek például:

- Pürék: Krumplipüréhez ideális, mivel könnyen törhető és sima állagú lesz. A hercegnőburgonya alapanyagának is tökéletes.

- Sült burgonya: Ha igazán ropogós külsőt szeretnél, a lisztes burgonya a legjobb választás. Steakburgonyához vágd nagy cikkekre és szórd meg kedvenc fűszermixeddel.

- Gnocchi: Az olasz gnocchi készítésekor is jól jön a magas keményítőtartalom, amely segít a megfelelő állag elérésében.

Legnépszerűbb fajták:

- Agria

- Desirée

- Maris Piper

2. Salátának való burgonya (B típus)

Jellemzői:

- Állaga: Félkemény, enyhén krémes

- Keményítőtartalom: Közepes

- Szín: Változatos, de gyakran sárgás vagy rózsaszínes héjú

Felhasználási módok:

Ezek a fajták jól tartják formájukat főzés közben, így ideálisak olyan ételekhez, ahol fontos, hogy a burgonya ne essen szét:

- Saláták: Kiváló választás burgonyasalátákhoz, mert főzés után is megtartja az állagát.

- Raguk, levesek: Ha olyan ételt készítesz, ahol a burgonya része marad az étel szerkezetének, a salátának való burgonya a megfelelő.

Legnépszerűbb fajták:

- Charlotte

- Nicola

- Ratte

3. Viaszos burgonya (C típus)

Jellemzői:

- Állaga: Szilárd, viaszos

- Keményítőtartalom: Alacsony

- Szín: Általában sárga vagy piros héjú, sárga belsővel

Felhasználási módok:

A viaszos burgonyák jól tartják formájukat, és szilárdak maradnak főzés után is, ezért ideálisak az alábbi ételekhez:

- Főtt burgonya: Tökéletes főtt krumplihoz, mivel nem esik szét a főzés során.

- Rakott ételek: Olyan fogásokhoz, mint a gratin vagy rakott krumpli, ahol a burgonya rétegezve kerül az ételbe.

- Sült krumpli: Ha inkább puhább belsejű, kevésbé ropogós sült krumplit szeretnél.

Legnépszerűbb fajták:

- Red Pontiac

- Kipfler

- Asterix

Hogyan válassz krumplit a különböző ételekhez?

  • Püréhez és gnocchihoz: Válaszd a lisztes fajtákat, mert könnyen törhetők és sima állagúak.
  •  Salátákhoz és ragukhoz: Használj salátának való burgonyát, ami nem esik szét a főzés során. A kiflikrumpli ráadásul vajas ízű, krémes állagú. 
  •  Főtt és rakott ételekhez: A viaszos burgonya lesz a legjobb, mert jól tartja formáját és kellemes állagú marad.

Tippek a burgonya tárolásához

  •  Hűvös, sötét helyen tárold: A burgonya érzékeny a fényre és a melegre, ami gyorsan csírázáshoz és romláshoz vezethet.
  •  Ne tárold hűtőben: A túl alacsony hőmérséklet megváltoztathatja a burgonya ízét és állagát, ezért inkább egy kamrában vagy pincében helyezd el.
  • Kerüld az almák közelében tárolást: Az alma által kibocsátott etilén gáz gyorsíthatja a burgonya öregedését.

 

A megfelelő burgonyafajta kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érd el a konyhában. Lisztes, salátának való és viaszos burgonyák mind különböző ételekhez alkalmasak, így érdemes tudni, mikor melyiket használd. Kísérletezz bátran, és fedezd fel, melyik fajta illik legjobban a kedvenc receptjeidhez!


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.