Így vészeld át az óraátállítást - Szakértő tanácsai

ritmus óraátállítás alvás
Most vasárnap egy órával többet alhatunk, de ez könnyen megzavarhatja a természetes alvási ciklusunkat. Dr. Sujay Kansagra alvási szakértő tippjei segíthetnek abban, hogy az óraátállítás ellenére a következő héten is kipihenten kezdjük a napokat.

Az október 27-i óraátállítással beköszönt az őszi-téli időszámítás, ami az egyik kedveltebb változás: egy extra órát aludhatunk. Ám sokaknak ez a hirtelen változás megzavarhatja az alvási szokásait, különösen azoknak, akik érzékenyek a ritmusbeli változásokra. Dr. Sujay Kansagra, az alváskutatás szakértője, megosztotta hasznos tanácsait, hogy az átállás zökkenőmentes és pihentető lehessen.

óraátállítás, alvás,
Az óraátállítás nem mindenkire van rossza hatással
Forrás: Shutterstock

Tippek az óraátállítás átvészeléséhez

  • „Ne csinálj semmit!" – Az egyszerű módszer

Dr. Kansagra első tanácsa igazán egyszerű: „Ne csinálj semmit!” Az óraátállítás mindössze egyórás eltolódást jelent, amelyet sokan maguktól is könnyedén kezelnek. 

Ha éjjeli bagoly vagy, vagy természetesen későn fekvő típus, ez a módszer neked való! 

Dr. Kansagra szerint a később fekvők és a fiatal felnőttek számára az óraátállítás inkább megkönnyebbülést hoz, így különösebb felkészülés nélkül is gyorsan alkalmazkodnak az új rendszerhez.

  • Utólagos alkalmazkodás – Lépésről lépésre

Ha nem tudsz előre készülni, az óraátállítás után is könnyen hozzászoktathatod a testet az új „időszámítsához". Ha például a gyerek megszokott lefekvési ideje este 8 óra, akkor vasárnap este fektesd le 7:15-kor (ami a test számára a szokásosnál 15 perccel később van). A következő napon tolhatod 7:30-ra, majd 7:45-re, így szép lassan visszaállhat az eredeti időbeosztás.

  • Esténként világíts erősebben

Bármelyik módszert választod, gondoskodj a megfelelő fényről az esti órákban, hogy segítse a szervezet természetes átállását. Az extra fény segít a szervezet cirkadián ritmusát az új alvási időhöz igazítani.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.