A rossz alvás súlyos következményekkel járhat: egyetlen éjszaka és megvan a baj

rossz alvás, alvászavar, éjszakai ébredés
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Tero Vesalainen/Shutterstock. No use without permission. - Tero Vesalainen
alváshiány agy tanulmány
Azt már számtalan helyen hallhattad, hogy az alváshiány milyen negatív hatással van az egészségedre. A fáradtság mellett felütheti a fejét a szorongás, a stressz, a rossz alvás figyelem- és memóriazavarhoz vezethet. Ám ez még semmi, a helyzet sokkal rosszabb, mint azt a legtöbben gondolják.

Ha éjjel nem tudsz rendesen aludni, jobb híján elfogadod, hogy ma ez van, majd lesz jobb is. Vagy nem. Egy új kutatás kimutatta, hogy a rossz alvás hatásai súlyosabbak, mint eddig hittük, egy rossz éjszaka akár 15 napra is felboríthatja a szervezet működését, egyetlen alkalom is elég ahhoz, hogy utána hetekig rosszul érezd magad.

alváshiány, rossz alvás, fáradtság, kimerültség
Egyetlen rossz alvással töltött éjszaka elég ahhoz, hogy hetekig rosszul érezd magad.
Forrás: Shutterstock

A rossz alvás akkor is káros, ha az alvásidő egyébként megfelelő

Egy 133 napig tartó, okostelefonokkal és hordozható eszközökkel, valamint az agy szkennelésével történt vizsgálattal nyomon követték az alvás és agyműködés közötti kapcsolatot. Megállapították, hogy az alvásmegszakítások (még akkor is, ha az alvás teljes időtartama változatlan marad), valamint az alváshiány és memóriaproblémák, a rossz alvás és mentális egészség között közvetlen és szoros kapcsolat van, az alvászavar tartós hatással lehet a memóriára, a figyelemre és a fókuszra. 

Úgy tűnik, hogy egy rossz alvással töltött éjszaka és annak lehetséges hatásai között késleltetés van, ami azt jelenti, hogy a negatív hatásokat nem feltétlenül a következő napon érezzük a legjobban. Például a rossz alvás következményeként jelentkező koncentrációs zavar a rossz éjszakai alvást követő első hét napban van hatással az agyra, amit a tanulmány szerzői első hullámnak neveztek el.

A második hullámban, a rossz éjszakai alvást követő 7 és 15 napon belül nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az alváshiány és memóriaproblémák közötti összefüggést bizonyító tünetek, a memóriaromlás és a figyelemhiány.

„Minden nap egy kicsit más emberként ébredünk, mivel mentális állapotunkat számos külső tényező befolyásolja. Az alvás minősége, a fizikai aktivitás szintje és a társas interakcióink jellege mind-mind különböző időintervallumban befolyásolják az agyunk állapotát. Eredményeink arra utalnak, hogy a viselkedési, fiziológiai és életmódbeli tényezők különböző időtávlatokban korrelálnak az agyi konnektivitással, mind rövid távon — hét napnál rövidebb ideig —, mind hosszabb távon, akár két hétigszámoltak be tapasztalataikról a tanulmány szerzői.

A tanulmány szerzői fontosnak tartották kiemelni, hogy ez egy egyszemélyes vizsgálat volt, és az alváshiányra való érzékenység egyénenként változó, valamint azt is számításba kell venni, hogy a nők menstruációs ciklus alatti hormonváltozásai is szerepet játszhatnak a késleltetett tünetekben, emiatt egyesek a 15 napos időintervallumon különböző pontjain fokozott hatásokat tapasztalhatnak.

A fenti vizsgálat tükrében még fontosabb, hogy javítsunk az alváshigiénénken

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.