Szakértő figyelmeztet: ennél rosszabbat nem is tehetsz, ha az éjszaka közepén felébredsz

Insomnia,And,Sleep.,Sleepless,Woman.,Bad,Night.,Trouble,And,Disorder, avás, alvászavar,álom, szakértő
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Tero Vesalainen/Shutterstock. No use without permission. - Tero Vesalainen
alvászavarok felébredés alvásszakértő
A legtöbben legalább egyszer felébredünk az éjszakai alvás közben, de vannak, akik többször is felriadnak az éjszaka folyamán. De míg van, aki vissza tud aludni, akad, akinek ez nem olyan egyszerű. Szakértő figyelmeztet, ha utóbbiak közé tartozol, mit ne csinálj.

Te is felébredsz éjszaka, és te sem tudsz visszaaludni? Ilyenkor mit csinálsz? Kimész a mosdóba? Megnézed, mi van a hűtőben? A telefonodat nyomkodod? Olvasol? Esetleg a bárányok számolgatásával próbálkozol? Akármelyiket is, most megtudod, mit nem kéne tenned. A szakértő figyelmeztet ugyanis, mi az, amivel a legjobban ártasz magadnak egy éjszakai ébredésnél. 

szakértő, alvásszakértő,alvászavar
Sok mindent megtehetsz, ha felébredsz éjszaka, de a szakértő szerint ezt soha
Forrás: Shutterstock

A szakértő szerint, ezt az dolgot soha ne tedd, ha álmodból felriadsz

Ha véletlenül felébredsz éjszaka, és nehezen tudsz visszaaludni, van egy dolog, amit semmiképpen sem szabad tenned. És bár a hűtő kifosztása sem jó ötlet, nem erről van szó, hanem a gondolkodásról: ne agyalj azon, hogy nem tudsz visszaaludni. Dr. Fiona Barwick, a Stanford University School of Medicine Sleep & Circadian Health Programjának igazgatója elmagyarázta, mit tehetsz ahelyett, hogy az ágyban fekve azon bosszankodsz, hogy percek, órák teltek el, és te még mindig nem aludtál vissza. 

„Ha azon gondolkodsz, hogy nem tudsz aludni, az felébreszti az elmédet, és ez még nyugtalanabbá tesz. Jobb lépés, ha elfogadod a helyzetedet, azaz nem állsz ellen az ébrenlétnek, és találsz egy alternatív fókuszt, tehát egy jobb témát az alvásnál vagy annak ellenkezőjénél”.

Egy másik szakértő szerint az a kulcs, hogy ha felébredsz, ne maradj ágyban

Luis F. Buenaver alvásszakértő kifejtette, hogy ha felébredsz, nem tudsz visszaaludni, mégis az ágyban maradsz, az agyad az ágyat az ébrenléthez kapcsolja majd, nem az alváshoz.

„Nehéz lehet elhagyni a meleg, kényelmes ágyat, miután az éjszaka közepén felébredtünk. De gondoljon erre a lépésre úgy, mint egy befektetésre a jobb alvásért. Ha nem is aznap este, de másnap éjjel és a jövőben. Ülj le egy kényelmes székre egy másik szobában. Olvass könyvet, de csak annyi fény legyen bekapcsolva, hogy kényelmesen lásd a nyomtatott szöveget. Ha az agyad zakatol (talán egy reggel tartandó munkahelyi prezentációt vesz át, vagy egy problémát próbál megoldani az életében), tereld el a figyelmedet azzal, hogy néhány percig halk zenét vagy egy hangoskönyvet hallgatsz. Ne csinálj semmi stresszes dolgot, például ne dolgozz vagy fizess számlákat”tanácsolja a szakértő.

Az is fontos, hogy másnap kövesd a szokásos rutinodat, tehát ne feküdj le korábban, csak mert előző éjjel kevesebbet aludtál. Talán fáradtabb leszel a szokásosnál, de ahhoz, hogy a következő éjjel már nyugodt legyen, ki kell bírnod. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.