Vigyázat! Ez az 5 étel száraz bőrt okozhat

Beauty,,People,,Skincare,And,Cosmetics,Concept,-,Happy,Young,Woman
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission. - Ground Picture
egészséges bőr hidratáltság gyulladás
A száraz bőr nem csak esztétikailag jár kellemetlenségekkel, hanem számos fizikai tünete is van, mint a viszketés, hámlás, repedezés – és aki hajlamos rá, hogy könnyen kiszáradjon a bőre, annak a szeles időjárás és a fűtési szezon nagyon nem kedvez.

A száraz bőr rendkívül zavaró tud lenni: ég, fáj, viszket – ráadásul, ha sokat vakarjuk, akkor gyulladást is okozhat. A szervezetünk megfelelő hidratálásával és a kifejezetten száraz bőrre kifejlesztett krémekkel sokat segíthetünk a problémán, de az sem mindegy, hogy mit eszünk. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek és italok, amelyek kifejezetten száríthatják a bőrt – ezeket érdemes kerülni, vagy legalábbis csökkenteni a mennyiséget. A táplálkozás ugyanis szorosan összefügg a bőrünk egészségi állapotával; bizonyos tápanyagok elengedhetetlenül szükségesek bőrünk egészségéhez, míg a különböző élelmiszerek fokozhatják a bőr szárazságát. A megfelelő bőrápolási rutin mellett érdemes ezekre is odafigyelni, hogy elkerüljük a száraz bőr okozta kellemetlenségeket.

Satisfied,Woman,Applying,Mousturizer,Cream,On,Her,Face,In,Winter
A száraz bőr rendkívül zavaró tud lenni: ég, fáj, viszket
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Antonio Guillem/Shutterstock.  No use without permission.

Ezeket az ételeket kerüld, ha célod a száraz bőr elkerülése

1. Sós ételek

A só kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet működésében, sokat hallhatjuk például, hogy az edzés után mennyire fontos a sópótlás. Ez valóban így van, de a túlzott sófogyasztásnak számos egészségkárosító hatása ismert: vesekárosodáshoz, magas vérnyomáshoz, gyomorproblémákhoz vezethet, ráadásul a mértéktelen sófogyasztás elvonja a szervezetből a vizet és ezzel erősen hozzájárul a száraz bőr kialakulásához. Az ajánlott napi sóbevitel egy felnőtt számára körülbelül 5 gramm – ez egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

2. Fehér lisztes kenyér, péksütemények, tészta

Close,Up,Of,Fresh,Bread,,Bowl,Of,Flour,,Wheat,Grains
A fehér liszt és a finomított szénhidrátok hirtelen emelik a vércukorszintet
Forrás: Shutterstock

Természetesen itt is a mérték a legfontosabb. Nem okoz azonnali bőrszárazságot, ha megeszel egy szelet fehér lisztből készült kenyeret, vagy egy tányér bolognait. De jó, ha tudod, hogy a fehér liszt és a finomított szénhidrátok hirtelen emelik a vércukorszintet, ami hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához és a súlygyarapodáshoz is. Túlzott fogyasztás esetén pedig gyulladást okozhat a szervezetben, ami egyértelműen negatívan hat a bőrünkre is.

3. Cukor

A cukor a fehér liszthez hasonlóan hirtelen vércukorszint emelkedést okoz. Ezen kívül negatívan befolyásolja a szervezet kollagéntermelését – és tudjuk, hogy a kollagén elengedhetetlenül szükséges a bőr regenerálódásához és rugalmasságához. Ha a szervezet nem termel elég kollagént, akkor a bőrünk hajlamosabb lesz a kiszáradásra. Sajnos ez a cukor egészségesebb alternatíváira is igaz: a datolyaszirup, a méz, a rizsszirup és az agavészirup egyaránt hasonló hatással lehetnek a bőrre.

4. Gyorséttermi ételek

Multiethnic,Group,Of,Friends,Having,Meal,At,80s,Vintage,Diner
A gyorséttermi ételek szervezetre gyakorolt negatív hatásai ismertek
Forrás: Shutterstock

A gyorséttermi ételek szervezetre gyakorolt negatív hatásai ismertek: emésztési problémákat, vércukorszint-ingadozást, súlygyarapodást, cukorbetegséget okozhatnak, ráadásul hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz, valamint szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Nem meglepő tehát, hogy ezek a bőrünkre sincsenek jó hatással, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen alacsony tápértékű, zsíros élelmiszereket, azzal elősegítjük a gyulladások kialakulását a szervezetben és ezzel a száraz bőr még érzékenyebbé válik.

5. Olajban sült ételek

A zsírban, olajban sütés során az olajban lévő természetes zsírsavak átalakulnak úgynevezett transzzsírokká. Ezek erősen gyulladáskeltő hatásúak és nagy hatással vannak a bőr egészségi állapotára is. Felerősíthetik a bőr szárazságát, de van, akinél pattanásokat okoznak. A magas hőmérsékleten, olajban történő sütés hatására az élelmiszerek elveszítik antioxidáns tartalmukat – amik rendkívül fontosak a bőr egészségének megőrzésében.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.