Súlyos fertőző betegség terjed: a teveinfluenza a Covid-19-nél is halálosabb

koronavírus teveinfluenza vírus
Újabb vírus szabadulhat el. A teveinfluenza akár légzési elégtelenséget is okozhat.

Nem foglalkozott a diagnózissal és felszállt egy Pakisztánba tartó repülőre egy ötvenes teveinfluenzás szaúdi férfi, aki korábban lázzal, köhögéssel és szívdobogás-érzéssel került kórházba. A teveinfluenza tulajdonképpen légúti szindróma-koronavírus (MERS-CoV), ami bagatell tünetekkel indul, de könnyen lesz tüdőgyulladás, majd halálos légzési elégtelenség a vége. 

Camel,Flu,Or,Middle,East,Respiratory,Syndrome,(mers),Blood,Test.Teveinfluenza
 A teveinfluenza akár légzési elégtelenséget is okozhat
Forrás: Shutterstock

A teveinfluenza halálosabb, mint a Covid 19

A férfit az egészségügyi hatóságok - attól tartva, hogy elszabadul a vírus -  felkutatták és Pakisztánban karanténba helyezték (azóta negatív teszttel kiengedték), és most igyekszenek megkeresni a kontaktjait is, beleértve azokat, akikekkel egy gépen utazott - írja a Sun. Nem tudni, hogyan fertőződött meg, állítása szerint nem volt tevék közelében, ráadásul egyelőre úgy tudni, egy másik emberrel is szoros kontakt kell a vírus átadásához. A férfinak néhány kontaktját és egészségügyi dolgozókat is tesztelték: azok negatívak lettek, egyelőre úgy tűnik, senkinek nem adta át a vírust. 

A WHO szerint a MERS-es betegek 36%-a belehal a fertőzésbe, de valószínű ez a súlyosabb esetekre vonatkozik, hiszen enyhébb légúti panaszokkal a legtöbben nem fordulnak orvoshoz. A vírust 2012-ben regisztrálták először Szaúd-Arábiában, idén eddig öt fertőzöttet találtak, közülük négyen meghaltak.  2012 óta 2204 esetet és 860 halálesetet jelentettek, ami aggasztó, ráadásul a vírus más országokba is eljutott. Úgy tudni, a MERS halálosabb, de kevésbé fertőző, mint a Covid-19

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.