Egy új kutatás azonos genetikájú ikerpárokon keresztül vizsgálta, hogy az étrend hogyan befolyásolja a mentális egészséget. Az eredmények betekintést nyújtanak abba, hogy milyen szerepet játszik a táplálkozás abban, hogy kialakul-e depresszió valakinél vagy sem.
A kutatásban több mint 1700 ikerpár vett részt, akiknek életmódját 11 éven át követték. A tudósok a résztvevők gyümölcs- és zöldségfogyasztását, testsúlyát, általános egészségi állapotát és mentális egészségét elemezték. Az eredmények szerint az ikerpárok azon tagjai, akik kevesebb friss élelmiszert fogyasztottak, nagyobb eséllyel szenvedtek depressziótól. Ez alátámasztja az, amit már egy ideje sejteni lehet, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás - az agy-bél tengely mentén - fontos szerepet játszik a depresszió kockázatának csökkentésében.
Dr. Annabel Matison, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatása fontos kiegészítője lehet a depresszió kezelésének. „A kutatás eredményei alátámasztják, hogy mennyire fontos - különösen a 45 év feletti felnőttek esetében - a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel” – nyilatkozta. Hozzátette, az étrend megváltoztatása önmagában nem helyettesíti a szakmai segítséget, mint például a tanácsadást vagy a gyógyszeres kezelést, de jelentős előnyökkel járhat, különösen, ha ezekkel kombinálva alkalmazzák.
Az orvosi kutatásokban az ikertanulmányokat gyakran az „aranystandardnak” tekintik. Az azonos genetikai háttér lehetővé teszi a kutatók számára, hogy az életmódbeli különbségek okozta eltéréseket vizsgálják. Dr. Karen Mather, a kutatás társszerzője elmondta, hogy az ikrek összehasonlító vizsgálata kiemelkedően értékes, hiszen az eredményeket nem torzítják a genetikai különbségek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.