4 étel, ami javítja az emésztésedet és segít megelőzni a vastagbélrákot

rostok emésztés kivi
A brit orvos felsorolta, mit kellene rendszeresen fogyasztanunk, ha gondjaink vannak a székletürítéssel. Az említett ételek javítják az emésztést és védenek a súlyosabb bélproblémák ellen.

Az Egyesült Királyság ismert sebésze, Dr. Karan Rajan szerint négy alapvető, rostban gazdag élelmiszert érdemes beiktatni a mindennapi étrendünkbe, amelyek segíthetnek megelőzni a székrekedést, sőt, még a vastagbélrák kockázatát is csökkenthetik. Az orvos maga is fogyasztja ezeket, közülük kettő pedig a napi étrendje szerves részét képezi. Azt állítja, ezekben van a jó emésztés titka. 

Az olajos magvakat is bevetheted a jó emésztés érdekében
Az olajos magvakat is bevetheted a jó emésztés érdekében
Forrás: Shutterstock

A jó emésztés titka a brit orvos szerint

A legtöbb ember vissza-visszatérően küzd a székrekedéssel és hashajtókkal igyekszik orvosolni a problémát. Dr. Karan Rajan azt javasolja, hogy fogyasszunk rostban gazdag ételeket a jó emésztés érdekében. 

  • Kivi

A kivi az egyik legjobb rostforrás, ugyanis különösen gazdag oldható rostokban. Ez a rosttípus lágyítja a székletet, így elősegíti a rendszeres székletürítést a hashajtók kellemetlen mellékhatásai nélkül. A kivi nem csupán a rosttartalma miatt hasznos, hanem magas C-vitamin-tartalma és gyulladáscsökkentő hatásai miatt is. A C-vitamin erős antioxidáns, amely megvédi a szervezetet a szabadgyököktől, amelyek hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések kialakulásához. Egy 2023-as tanulmány kimutatta, hogy a kivi, valamint a citrusfélék, az alma és a görögdinnye fogyasztása csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát.

  • Kávé

Az orvos szerint szerint a kávé nagyon sok oldható rostot és polifenolt tartalmaz. A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik mellett prebiotikumként is működnek, ezáltal elősegítik a jó bélbaktériumok szaporodását. A kávé rendszeres fogyasztása javíthatja a bélműködést, ezáltal segít a székrekedés leküzdésében. Fontos tudni, hogy az instant és a koffeinmentes kávé ugyanilyen előnyökkel járhat. 

  • Olajos magvak

Az olajos magvakat érdemes váltogatni, mind más-más prebiotikus rostot tartalmaz, amely elősegíti a bél mikrobiómjának sokféleségét. A kutatások szerint a rendszeres fogyasztásuk (napi 20-30 gramm) csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a diófélék csökkentik a gyulladásokat és pozitív irányba befolyásolják a bélbaktériumok összetételét.

  • Joghurt

A negyedik étel, amit az orvos ajánl, a joghurt. Ez az élelmiszer élő, aktív kultúrákat, például lactobacillust és bifidobaktériumot tartalmaz, amelyek támogatják a bél mikrobiomjának egészséges működését. A joghurt segíthet az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteinek enyhítésében, valamint javíthatja a laktóz emésztését is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.