A nagy mennyiségben fogyasztott magolajokat – például napraforgó-, repce-, kukorica- és szőlőmagolajat – már hosszú ideje összefüggésbe hozzák a szervezet gyulladásos folyamataival. Egy friss tanulmány szerint bizonyos típusú étolajok hozzájárulhatnak a vastagbélrákos megbetegedések számának növekedéséhez a fiatalok körében. A kutatás, amely több mint 80 vastagbélrákos beteg daganatait elemezte, arra a következtetésre jutott, hogy ezek az olajok növelhetik a betegség egyik leggyorsabban terjedő formájának kockázatát.
A kutatók azt találták, hogy a betegek daganatai magas szintű bioaktív lipideket tartalmaznak, mikroszkopikus zsíros vegyületeket, amelyek akkor keletkeznek, amikor a test feldolgozza a magolajokat. Úgy vélik, hogy ezek a lipidek két szempontból is veszélyesek: elősegítik a gyulladást, ami segíti a rákos sejtek növekedését, és megakadályozzák, hogy a test harcoljon a daganatokkal.
A kutatók arra ösztönzik az embereket, hogy cseréljék le a magolajokat, és inkább olyan olajokat használjanak, amelyek omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, például olíva- és avokádóolajat.
Az Egyesült Államok legnagyobb rák- és szívbetegségekkel foglalkozó szervezetei szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy a magolajok mérsékelt mennyiségben hozzájárulnának ezekhez a betegségekhez. Viszont egyre növekszik a magolajellenes mozgalom, mivel olyan kutatások is napvilágot láttak, amelyek szerint gyulladást okozhatnak, és növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
A 50 év alattiak körében, akiket korai kezdetű eseteknek tekintenek, várhatóan 90%-kal nő a diagnózisok száma 20 és 34 év között 2010 és 2030 között.
Bár nincs egyetlen ok, amit azonosítottak volna, az ultrafeldolgozott ételek szerepe valószínűsíthető, mivel ezek zsírokat, cukrokat és más vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek gyulladást idézhetnek elő az emésztőrendszerben. A Gut című szaklapban megjelent legújabb tanulmány 81 daganattal kapcsolatos mintát vizsgált, amelyek vastagbélrákos betegektől származtak, 30 és 85 év közötti életkorban. A kutatócsoport megállapította, hogy a vastagbélrákos betegek daganataiban a bioaktív lipidek szintje jelentősen magasabb volt, mint az egészséges zsíroké.
A bioaktív lipidek jelenléte a vastagbélben arra utal, hogy a test metabolizálta őket, ami olyan ételek fogyasztása révén történik, amelyek omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Ezeket összefüggésbe hozták a vastagbélben kialakuló gyulladással, ha túlzott mennyiségben fogyasztják őket.
A vastagbélrák esetében a gyulladás miatt a sejtek folyamatosan osztódnak és regenerálódnak a vastagbélben, ami hajlamosítja őket a rákos hibák, például mutációk kialakulására. A krónikus gyulladás emellett elnyomja az immunrendszer azon képességét, hogy elpusztítsa ezeket az abnormális sejteket. A floridai kutatók szerint az eredmények alapján a kezelés, amely a gyulladás megszüntetésére összpontosít, és a feldolgozatlan, egészséges zsírok, mint a halolaj alkalmazásával segít, helyreállíthatja a test gyógyulási mechanizmusait.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.