Klimax és bőrápolás: változókorban a bőrödnek is másra van szüksége

klimax, menopauza, bőrápolás
Inside Creative House/Shutterstock - Inside Creative House
menopauza klimax bőrápolás
Aki a változókor valamelyik szakaszában van, tükörbe nézve nap mint nap szembesül az idő múlásával. A klimax a bőr színére, szerkezetére, textúrájára is hat, a szokásos bőrápolási rutin ebben az életszakaszban már nem elég.

Szárazabb, megereszkedett, viszketőbb és fénytelenebb bőrről számolnak be azok a nők, akik a klimax szakaszainak egyikét élik meg éppen. Legyen szó a menopauzát megelőző vagy azutáni évekről, nincs az a hölgy, akinek az arcbőre képes megőrizni a harmincas éveinek üdeségét. 

klimax, menopauza, bőrápolás
A klimax hatására a bőr is megváltozik, tükörbe nézve a nők sokszor magukra sem ismernek
Forrás: Shutterstock

A leggyakoribb bőrápolási kihívások a klimax és a menopauza idején

A változókori hormonváltozásokon áteső nők gyakran tapasztalják, hogy a klimax idején a hormonális ingadozások miatt a bőr kollagéntermelése és nedvességmegtartó képessége romlik, az ösztrogénszint csökkenése elvékonyítja a bőrt, ami rugalmatlanabb lesz, megereszkedett, ráncos arcot okozhat. A hormonegyensúly megbomlása miatti bőrápolási kihívások közé tartozik a fokozott bőrpír és érzékenység, az akné és a pattanások megjelenése, valamint a már meglévő bőrproblémák, többek között az ekcéma, a pikkelysömör és a rosacea  súlyosbodása. Ha te is tapasztalod ezeket a kellemetlen tüneteket, akkor a folyamat lelassítása érdekében itt az ideje, hogy a szokásos bőrápolási rutinod helyett bevesd az igazi nagyágyúkat!

Mire van szüksége a bőrnek a menopauzát megelőző és utáni években? 

A nyugtató és tápláló bőrápoló termékek sokat segíthetnek a bőrön, de bizonyos összetevők kulcsfontosságúak a perimenopauzális és menopauzás bőr ápolásában. 

A következő összetevőket keresd, ha arckrémet vásárolsz:

  • hialuronsav a hidratálásért;
  • antioxidánsok, mint C- és E-vitamin a környezeti stresszel szembeni védelem érdekében;
  • niacinamid a bőr védőrétegének erősítésére;
  • alfa-hidroxi-savak (AHA-k) vagy a béta-hidroxi-savak (BHA-k), amelyek gyengéden hámlasztják a bőrt;
  • természetes összetevők, például aloe vera, kamilla és zabkivonat gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásuk miatt. 

 

Ezeket a lépéseket ne hagyd ki a bőrápolási rutinodból

1. Gyengéden tisztítsd meg bőröd, hidratáld, és széles spektrumú fényvédővel védd a káros UV-sugaraktól.
2. Használj olyan szérumokat, amelyek növelik a kollagéntermelést.
3. Rendszeres használj bőrradírt, ezzel elősegítheted sejtcserét.
 

Ne feledd, a bőrödet nemcsak kívülről, belülről is táplálhatod. Fogyassz antioxidánsokban, probiotikumokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag ételeket, mozogj rendszeresen, aludj eleget, és ha tudod, csökkentsd a rád nehezedő nyomást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.