A legjobb házi gyógymódok napégés ellen: a tejföl nincs köztük!

Sunburned,Skin,On,Shoulder,And,Back,Of,A,Woman,Because
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Opat Suvi/Shutterstock. - Opat Suvi
napégés strand nyár
Rengeteg házi praktika kering a köztudatban, többek között a paradicsomszelet, a tejföl és társaik. De mit mondanak a szakemberek, mik a leghatásosabb házi módszerek napégés ellen?

Ha beköszönt a strandidő, nemcsak a fürdőzés, de a napozás is főszerepet kap. Azonban ha túlzásba visszük, gyorsan megtörténhet a baj, és fájdalmas, égő, húzódó bőrrel megyünk haza a hűs lakásba. A napégés ellen érdemes minél előbb tenni, hogy enyhüljön a fájdalom, és rövidebb ideig tartsanak a kínzó tünetek. Bőrgyógyászok azonban a klasszikus házi praktikákat nem javasolják: a joghurt, tejföl, méz, vaj vagy tojásfehérje csak ronthat a helyzeten, hiszen hólyagos leégés esetén fertőzést is okozhatnak. Összegyűjtöttük, mivel érdemes enyhíteni ezek helyett a tüneteket.

Napégés ellen a legjobb, ha sok folyadékot iszunk.
Ha fejfájás is társul hozzá, akkor a napégés ellen nem elég a házi gyógymódokat bevetni, beszéljünk az orvosunkkal!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 EugeneEdge/Shutterstock.

Menjünk árnyékba

Bármilyen csábító is a strand, ha már megtörtént a baj, kerüljük a vizet és a napfényt, vonuljunk egy árnyékos részre, és amíg a bőrünk piros, az elkövetkező napokban is kerüljük a napfürdőzést. Minél hamarabb pótoljuk a folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában.

Segít a langyos zuhany és a hűtés

Ha csak enyhe a napégés, akkor egy nem hideg, langyos zuhany azonnal enyhíti a tüneteket. Érdemes utána nedves lepedőt szorítani a leégett bőrre, hogy hűtse – a törölköző nem jó, mert a bolyhok irritálják a bőrt. Enyhe napégés esetén a patikákban kapható hűsítő gélek is azonnali enyhülést hoznak. Vigyázat, a kőolajszármazékokat tartalmazó krémeket, testápolókat kerüljük, mert bár eleinte hűsítőnek érezzük őket, később tovább fokozhatják a bőrgyulladást.

Napégés ellen hatásosak lehetnek a gyógynövények is

Az aloe verában található hatóanyagok csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, így érdemes olyan készítményeket alkalmazni, amikben aloe van, de használhatjuk a növény levelében található zselét is. A kamillás borogatás is hatásos a napégés ellen, és a bőr regenerációját is meggyorsítja. A fekete nadálytő is enyhíti a tüneteket és csökkenti a gyulladást is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nyáron nem nehéz leégni a napon, legtöbbször nem is igényel orvosi segítséget, de súlyos esetben nem lehet házi módszerekkel gyógyítani. I. típusú napégés esetén a bőr feszül, fáj, vörös, a II. típusnál már megjelennek a hólyagok is. A nagyon ritka, III. fokozatban sejt- és szövetelhalás is megfigyelhető, ezzel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az enyhébb esetekben is kérjünk orvosi segítséget, ha a leégést követően a következőket tapasztaljuk: láz, hidegrázás, erős fájdalom, fejfájás, szájszárazság, szédülés és kettős látás – ilyenkor jó eséllyel napszúrás is fennállhat. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.