Tippek, ha elmúltál 40 és fogyni szeretnél

Portrait,Of,A,Woman,Eating,Fruit,Salad
Shutterstock/Copyright (c) 2012 Phovoir/Shutterstock. No use without permission. - Phovoir
diéta 40 felett életmód
Hányszor halljuk, hogy 40 felett már lehetetlen lefogyni, akinek addig nem sikerült, annak már nem is fog. Na, ezt gyorsan felejtsd is el, a fogyás 40 felett is lehetséges, ha ismered a megfelelő módszereket. Tippek makacs zsírpárnák ellen.

Tévhit, hogy a negyedik x betöltése után csak az tud fogyni, aki drasztikus fogyókúrába és mindennapos intenzív edzésbe kezd. Ez már csak azért sem lehet a jó módszer, mert aki nem eszik, az megterhelő edzést sem tud végezni, tehát a kettő együtt már eleve működésképtelen. A fogyásnak vannak ennél sokkal hatékonyabb és kevésbé megterhelő módszerei, ehhez adunk tippeket, hogy neked is sikerüljön.

fogyás, 40 felett, tippek
40 felett fogyni? Ehhez adunk tippeket
Forrás: Shutterstock

A legjobb tippek a fogyáshoz, ha már nem vagy húszéves

A következő tippek segítenek, hogy lassan, de biztosan szabadulj meg a súlyfeleslegtől. 

Fokozatosság, egyensúly, kitartás

Ha teljesíthetetlen célokat tűzöl ki magad elé, biztos a kudarc. Ha eddig nem futottál rendszeresen, nem fogsz tudni elsőre 10 kilométer lefutni, sőt, kettőt sem biztos, pláne minden nap. Kezdd sétával, és nem csak azért, mert 30 perc séta kevésbé megterhelő, mint ugyanennyi futás, hanem, mert a legújabb kutatások szerint az egészség alapja is. 

Próbáld ki az erőnléti edzést

Bár ellentmondásnak tűnhet a fogyás és az izomtömeg növelése, nem az: az erőnléti edzések fokozzák a zsírégetést és hosszútávon biztosítják az energiafelhasználást, és ezzel a fogyást. 40 év felett a leghatékonyabban súlyemeléssel és ellenállásos edzésekkel, vagyis az izomépítéssel lehet fokozni az anyagcserét. 

Fehérjetúlsúlyos táplálkozás

Bár a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos, annak, aki fogyni szeretne, érdemes a bevitt kalóriamennyiségen belül 15-ről 30 százalékra emelni a fehérje mennyiségét. Egy 2020-as klinikai vizsgálat szerint a magas fehérjetartalmú étrend segíthet a fogyásban és a súly megtartásában is, mivel növeli a jóllakottságérzést és az energiafelhasználást. 

Fogyassz több zöldséget

A magas rosttartalmú, alacsony energiatartalmú zöldségek eltelítenek, így minden másból kevesebbet fogsz fogyasztani, mivel hamarabb megtelik a gyomrod. Ezért minden étkezésnél bőven pakold meg a tányérodat zöldekkel, esetleg gyümölcsökkel, bár utóbbiak közül érdemes inkább az alacsonyabb fruktóztartalmúak közül választani, mint például a bogyósok. 

saláta, zöldség és gyümölcs, étkezés, egészséges étkezés
Minél több zöldséget iktass be az étrendedbe - illusztráció 
Forrás: Shutterstock

Fontos az étkezések időpontja is

Ma már tudjuk, hogy nem történik semmi, ha kihagyunk egy-egy étkezést. Egy sovány fehérjében, rostokban és növényi alapú zsírokban gazdag reggeli segíthet, hogy napközben ne sóvárogj az étel iránt, ne legyenek falásrohamaid. Így kihagyhatod az ebédet is, ám arra figyelj, hogy vacsora után már ne állj neki jégkrémet falni, mert azzal kukába dobod minden addigi erőfeszítésedet. Ezért fontosak a pontosan meghatározott irányelvek, amelyeket be is tudsz tartani, például, hogy hány órakor étkezel utoljára. 

Lassú, tudatos táplálkozás

Kövesd az intuitív étkezés elveit, azaz akkor egyél, ha valóban éhes vagy. A testedet ne etesd, tápláld. Szánj időt az étkezésekre, lassan fogyassz, így egy kicsit kicselezheted a szervezetedet: egy 2022-es vizsgálat szerint, ha az étel hosszabb ideig van a szánkban, az elősegítheti az étvágycsökkentő hormonok felszabadulását.

Igyál sokat

Nyáron még fontosabb a folyadékpótlás, mint bármikor, de nemcsak emiatt kell sokat inni, hanem azért is, mert a folyadékbevitel csökkenti az éhségérzetet és felgyorsítja a zsírbontást. A cukros és az édesítőszeres üdítőket is felejtsd el, igyál szénsavmentes ásványvizet, amit ízesíthetsz citrom vagy narancs levével, vagy fogyassz csapvizet. 

A negyvenes éveikre a nők sokkal céltudatosabbá válnak, erősödik a kitartásuk, ezért egy hosszútávú, nem megerőltető fogyást segítő program számukra a legjobb megoldás. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.