Allergiaszezon – Így éld túl a nyarat

allergia, nő, tüsszög, tünet, pollen
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
allergia rovarcsípés pollen
Hiába vártad a nyarat, most minden pillanata kínszenvedés. Az allergiaszezon leggyakoribb panaszait a hőség csak súlyosbítja. Íme néhány tipp, hogy túléld a következő heteket.

Megérkezett a várva-várt nyár, de te az első napjától kezdve tüsszögsz, viszketsz és a pokolba kívánod az egészet? Pedig kis odafigyeléssel és néhány trükkel minimálisra csökkentheted az allergiaszezon okozta bosszúságot. Ebben az időszakban a pollenek, a por és a rovarcsípések számítanak veszélyesnek. 

allergiaszezon
Allergiaszezon: Így éld túl a nyarat Forrás: Shutterstock

Allergiaszezon: ismerd meg az ellenséget

Ha még nem tetted meg, irány az orvos! Az allergológus egy gyorsan elvégezhető teszttel feltérképezheti, hogy mire vagy allergiás. Ennek tudatában sokkal könnyebb kivédeni a találkozást az úgynevezett allergénnel.  Az orvos segít összeállítani a megfelelő gyógyszerkombinációt, amellyel minimálisra csökkenthetők a panaszok. 

Az antihisztaminok enyhítik az allergiás tüneteket, mint például az orrfolyást, a tüsszentést vagy a szemviszketést. Kérd ki orvosod tanácsát, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb készítményt, és figyelj oda a megfelelő adagolásra.

Pollennaptár, a legjobb barátod

Ezek a fránya kis pollenek ész nélkül szállnak a levegőben, de te simán túljárhatsz az eszükön. A pollenszezon időszakai évről évre változnak, de az aktuális pollennaptár megtalálható a neten. Ráadásul könnyen kideríthető, hogy a kiszemelt nyaralóhelyen megtalálható-e a növény, amire allergiás vagy. Már okostelefonra tölthető applikáció is van allergiásoknak, érdemes letölteni. 

Takarítás, takarítás, takarítás

A poratkák és a gombák is imádják a nyarat, ezért fontos, hogy rendszeresen takarítsd az otthonod. Használj HEPA szűrős porszívót, szellőztess gyakran és minimalizáld a lakástextileket. A díszpárnákon, függönyökön milliónyi porszem, pollen tud megtapadni, fontos, hogy minél több, könnyen tisztítható felületed legyen. Ugyanez vonatkozik a ruháidra is, próbáld minimalizálni a testfelületet, ami érintkezhet a pollenekkel. Rendszeresen mosd ki a ruháidat, hogy a portól és a pollenektől megtisztuljanak. 

Hidratálj!

Igaz ez a folyadékra és a bőrödre is. Olyan folyadékot fogyassz, ami minél kevesebb allergént tartalmaz, viszont gazdag ásványi anyagokban, esetleg vitaminokban. Kerüld a mesterséges színezékeket és a tartósítószereket. A bőrödre is vigyázz, használj fényvédőt, de ha lehet, parfümmentes verziót, ne terheld a bőröd felesleges anyagokkal. 

Ha allergiás roham tüneteit észleled magadon, kérj segítséget. Ne maradj egyedül, ha kell, hívjatok mentőt, súlyos esetben az életed múlhat rajta. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.