Csodatevő dinnye – Kisimítja a bőrt és gyorsítja az anyagcserét

Woman,With,Hat,Eating,Watermelon,By,The,River
Shutterstock/ - Dejan Dundjerski
dinnye anyagcsere görögdinnye
A nyár egyik kedvence minden bizonnyal a görögdinnye, amit nemcsak finom ízéért, de hatalmas víztartalmáért és frissítő hatásáért is érdemes fogyasztani. A csodatevő dinnye számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Összeszedtük, mik azok.

Talán a legjobb pezsdítő a nyári hőségben egy jól behűtött lédús dinnyeszelet, ami egyszerre oltja a szomjat és lakat jól. A hiedelmekkel ellentétben azonban a dinnye nem csupán cukor és víz. Számos fontos összetevőt tartalmaz a piros gyümölcs, amit büntetlenül ehetünk egész nyáron, és amivel az egészségünkről is gondoskodhatunk: a természetes hidratálót belsőleg és külsőleg is érdemes alkalmazni. Lássuk hát a csodatevő dinnye jótékony hatásait!

Csodatevő dinnye jótékony hatásai
Csodatevő dinnye jótékony hatásai
Forrás: Shutterstock

Csodatevő dinnye hatásai

  • Turbózzuk fel az anyagcserénk!
    A dinnye nagyjából 90%-a víz, nem hiába járunk sűrűn a mosdóba, miután elfogyasztottunk 1-2 szeletet. Magas folyadék- és rosttartalma vízhajtó hatással bír, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, segít kiűzni a szervezetünkből a méreganyagokat, tisztítja a vesét és szembeszállhat az emésztési gondokkal is. Az üdítő finomság ráadásul jól beilleszthető a nyári étrendbe, sőt, a kánikulában az elnehezítő ételek helyébe (vagy emésztés-elősegítés céljából mellé) is léphet.
  • Pótoljuk a folyadékot! 
    A forró napokon a szervezett nagyobb folyadékigénye, és a fokozott verejtékezés miatt könnyebben kiürülhetnek a szervezetünk ásványianyag-raktárai, ezek egy részét dinnyeevéssel is pótolhatjuk. Sokan ráadásul a vízparton hajlamosak megfeledkezni az ivásról, főleg, ha a nap nagy részét vízben tölti valaki. Ezért a dinnye azoknak is tökéletes csemege lehet, akiknek alapvetően problémát okoz a bőséges vízfogyasztás, vagy az arra való odafigyelés, ide értve a gyerekeket is. Mindezen túl fontos megjegyezni, hogy a dinnyeevés mellett sem szabad elmulasztani a tiszta vízzel való folyadékpótlást.
  • A bőrápolásban is használhatjuk!
High,Fashion,Look.glamor,Closeup,Portrait,Of,Beautiful,Sexy,Young,Woman
Nagyszerű vitamin- és antioxidáns-forrás, csodákat tesz a bőrrel, kiváló bőrhidratáló
Forrás:  Halay Alex/Shutterstock

  • A görögdinnye szépítő hatásáról kevés szó esik, pedig van mit elmondani róla. Mivel nagyszerű vitamin- és antioxidáns-forrás, csodákat tesz a bőrrel, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, amik többek között gyorsítják az öregedést a sejtfalak lerombolásával. Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a pórusok összehúzódását, feszessé és fiatalossá teszi a bőrt, a benne található C-vitamin miatt megújítja a fáradt és fakó bőrt, revitalizál, óvja a bőr rugalmasságát. Kiváló bőrhidratáló, ezért egyre több natúr kozmetikumban található meg kivonatként. A paradicsom után az egyik legjobb likopinforrás, ami erőteljes antioxidáns tulajdonságával védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Bőrproblémák esetén is bátran alkalmazzuk: gyulladásokkal, pattanásokkal és aknés bőrrel szemben hatásos gyógyír, de kiszáradt és zsíros bőr ellen is bevethetjük.

Az értékes dinnyemag
Van, aki gond nélkül megeszi, van, aki még a fogyasztás előtt kipiszkálja az apró sötét szemeket, pedig ezeket is érdemes elrágcsálni. A dinnye magja szintén remek ásványianyag- és vitaminforrás. Tartalmaz például esszenciális aminosavakat, telítetlen zsírsavakat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat és E-vitamint is. Megehetjük a dinnyével együtt, de akár ki is gyűjthetjük és megpiríthatjuk, hogy rágcsálnivalóként fogyaszthassuk. Ha nem rágjuk meg, akkor sem kell aggódnunk, a magok nagy része egyszerűen áthalad a szervezeten, a túl nagy mennyiség viszont szorulást is okozhat.


 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.