TESZT – Mennyire erős az immunrendszered?

sport box immunerősítés
Shutterstock - New Africa
teszt immunrendszer immunerősítés
A szervezetünk vitaminkészlete bármikor kiürülhet, emiatt az immunrendszerünk legyengülhet. Egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük, mennyire lehetünk elégedettek a szervezetünk védekezőképességével.

Válaszolj a következő kérdésekre és derítsd ki, mennyire erős az immunrendszered! Teszt következik!

Beauty,Portrait,Of,A,Woman,Surrounded,By,Various,Healthy,Food
egészség, zöldség gyümölcs életmód
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 RossHelen/Shutterstock.  No use without permission.

Az elmúlt egy hétben hányszor ettél zöldséget és gyümölcsöt?

A. Minden nap eszem friss zöldséget és gyümölcsöt.
B. Hetente legalább háromszor fogyasztok gyümölcsöt vagy zöldséget.
C. Ritkán, mert nem vagyok oda sem a zöldségekért, sem a gyümölcsökért.

Az elmúlt héten hányszor fogyasztottál cukros édességet?

A. Egyszer-kétszer.
B. Minden nap eszem valamilyen édességet.
C. Naponta többször. Minden étkezés után muszáj ennem valami cukros finomságot.

Az elmúlt hét nap folyamán hányszor érezted magad idegesnek?

A. Legfeljebb egyszer. Igyekszem feloldani a feszültséget, rendszeresen sportolok, meditálok.
B. 2-3 nap biztosan.
C. Szinte minden nap. Állandóan idegeskedek valami miatt.

Mostanában mennyit alszol naponta?

A. 7 órát minimum.
B. 5-6 órát.
C. 5 óránál kevesebbet. Nagyon rosszul alszom, sokszor felébredek.

Mennyit mozogsz hetente? (Beleértve a sétát, gyaloglást, sportolást, a fizikai munkát, stb.)

A. 8 óránál több. Sokszor végzek fizikai munkát.
B. 5-8 óra. Rendszeresen sportolok, és sokat járok gyalog.
C. 0-4 óra. Ülőmunkát végzek, autóval közlekedek.

Szedtél az elmúlt héten vitamint?

A. Igen, minden nap.
B. 2-4 alkalommal. Általában elfelejtem bevenni a vitaminokat.
C. Nem szoktam szedni ilyesmit.

Mennyit tartózkodtál a szabadban az elmúlt hét nap során?

A. Naponta több órát is kint voltam.
B. Naponta legfeljebb egy-két órát.
C. Csak annyit, amennyit muszáj, amikor bevásárolok, vagy munkába megyek.

Számold össze, mennyit gyűjtöttél az egyes betűjelekből.

Ha a legtöbb válaszod A: az immunrendszered nagy valószínűséggel igen erős. Megteszel mindent, hogy egészséges életet élj, és ezt a szervezeted meghálálja neked.

Ha a legtöbb válaszod B: a védekező rendszered átlagos. Az életmódod viszonylag egészséges, de tehetnél többet is magadért.

Ha a legtöbb válaszod C: az immunrendszered segítségért kiált! Próbálj változtatni az életmódodon! Cikkünkből megtudod, mire van szükséged ahhoz, hogy az immunrendszered tökéletesen működjön!

Immunrendszer erősítése lépésről lépésre

Ahhoz, hogy sikerüljön felturbózni az immunrendszerünket, fontos, hogy mostantól változtassunk az életmódunkon, ne csak ideig-óráig tegyünk érte, hanem minden napot úgy éljünk meg, hogy az az egészségünket és a jóllétünket szolgálja!

  • Együnk jókat! 

A mediterrán étrend sokat tesz az egészségünkért, és azért, hogy szervezetünk minél ellenállóbb legyen. Együnk minden nap idény gyümölcsöt és zöldséget, ha lehet nyersen. Főleg a piros, bogyós gyümölcsöket válasszuk - akár fagyasztott formában -, mert azok valóságos antioxidáns bombák, viszont viszonylag alacsony a cukortartalmuk. Az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát az egész szervezetben. 

Balanced,Diet,Food,Background..,Nutrition,,Clean,Eating,Food,Concept.,Diet
Hetente többször kerüljön a tányérunkra hal
Forrás: Shutterstock

Hetente többször kerüljön a tányérunkra hal, használjunk olívaolajat ételeink elkészítéséhez, a salátáinkat bolondítsuk meg tökmag,- vagy szezámolajjal, szendvicseinkhez teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményt használjunk.

 Együnk sok fokhagymát, hiszen az egyik leghatásosabb immunrendszer-erősítő élelmiszer. Emellett ne feledkezzünk meg a bélflóránkról se! Az immunrendszerünk nagy része a bélrendszerben található, ezért együnk minél több élőflórás baktériumokat tartalmazó joghurtot, savanyúságokat. A jótékony baktériumok segítenek elpusztítani a kórokozókat, javítják az emésztést és növelik a szervezet ellenálló képességét.

  • Igyunk sokat!

Nagyon fontos, hogy minden nap igyunk elegendő folyadékot, legalább 1,5-2 liternyit. Főként ásványvizet, zöld teát, vagy kamillát, mert ezeknek immunerősítő hatásuk van. Készíthetünk citromos, mézes gyömbéres teát is, hiszen a gyömbér tisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segíti a méregtelenítést, fűtő hatású, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású.  

Young,Fit,Woman,With,Energy,Drink,Relaxing,And,Drinking,In
Igyunk sokat, és mozogjunk minden nap!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Artem Ermilov/Shutterstock.  No use without permission.
  • Mozogjunk minden nap!

Ha az időjárás engedi, akkor a szabadban mozogjunk, mert a friss levegőre nagy szükségünk van, és a napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A testmozgás fokozza a vérkeringést, és ez segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében. Tornázzunk, jógázzunk, sétáljunk, túrázzunk, kerékpározzunk, kocogjunk vagy ússzunk rendszeresen.

Az éjszakai pihentető alvás rendkívül fontos, ugyanis olyankor regenerálódik a szervezetünk, beindulnak a méregtelenítési folyamatok, erősödik az immunrendszerünk. Törekedjünk arra, hogy mindig időben lefeküdjünk, és aludjunk legalább 7-9 órát.

  • Levegővétel

A helyes légzés sokkal fontosabb ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, mint gondolnánk, hiszen így jut elegendő mennyiségű oxigén a szervezetünkbe. Végezzünk el minden reggel egy egyszerű légzőgyakorlatot: Lassan orron át szívjuk be a levegőt, egészen mélyen. Töltsünk meg az egész tüdőt friss levegővel. Majd lassan, orron át fújjuk ki. Az egész tüdőből préseljük ki a levegőt. Ezt ismételjük meg 10-szer.

A stressz rendívül legyengíti az immunrendszerünket, ezért próbáljuk elkerülni vagy legalább lecsökkenteni, amennyire csak lehetséges. Szánjunk időt a kedvenc hobbinkra, és az ellazulásra. Menjünk el masszásra, fürdőbe, baráti beszélgetésekre, hallgassunk zenét, nézzünk szórakoztató sorozatot, olvassunk minél többet.

  • Immunerősítő gyógynövények

Egyes gyógynövények megakadályozzák a vírusok terjedését és immunerősítő hatásuk van, ezért ezeket használjuk bátran, akár ételeink elkészítéséhez, akár teákhoz.  Ilyen a kakukkfű, a bodorrózsa, Eechinacea (kasvirág), fűzfakéreg, bodzabogyó, levendula, csipkebogyó vagy a hársfavirág.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.