szponzorált tartalom hormon menstruáció változás
A menstruációs ciklus nemcsak a reproduktív egészségünket mutatja, hanem az intimegészségünkre is jelentős hatással van. A hormonális változások különösen érzékennyé tehetik a hüvelyflórát, és növelhetik a bakteriális vaginózis kockázatát.

A menstruációs ciklus a női reproduktív rendszer rendszeres, természetes változása, amely felkészíti a testet a megtermékenyítésre. Átlagosan 28 napig tart, de a ciklus hossza egyénenként változhat. A menstruációs ciklus négy fő szakaszra osztható: menstruáció, follikuláris fázis, ovuláció és luteális fázis. Ezek során a hormonok – elsősorban az ösztrogén és a progeszteron – szintje folyamatosan változik, és ez a változás jelentős hatással van a női test különböző részeire, beleértve az intimegészséget is: befolyásolja a hüvelyflóra állapotát, és növelheti a bakteriális vaginózis kockázatát.

Forrás: Hirdetés

A menstruációs ciklus és a hormonális változások

Menstruáció (1-5. nap)

  • Hormonális változások: a menstruációs ciklus első napja a menstruáció első napja is egyben. Ebben az időszakban az ösztrogén és a progeszteron szintje alacsony.
  • Fiziológiai folyamatok: a méhnyálkahártya (endometrium) leválik, és vérzés formájában távozik a szervezetből. Ez általában 3-7 napig tart.

Follikuláris fázis (6-14. nap)

  • Hormonális változások: a menstruáció végétől az ovulációig tartó időszakban az ösztrogén szintje fokozatosan emelkedik, míg a progeszteron szintje alacsony marad.
  • Fiziológiai folyamatok: az ösztrogén serkenti a petefészkekben lévő tüszők növekedését és érését. A méhnyálkahártya megvastagszik, felkészülve a potenciális terhességre.

Ovuláció (14. nap körül)

  • Hormonális változások: az ösztrogén szintje eléri a csúcsot, ami kiváltja a luteinizáló hormon (LH) hirtelen megemelkedését. Ez az LH-csúcs okozza az ovulációt, amikor a petefészekből kiszabadul egy érett petesejt. A progeszteron szintje is emelkedni kezd.
  • Fiziológiai folyamatok: az érett petesejt a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Ez a legtermékenyebb időszak a ciklus során.

Luteális fázis (15-28. nap)

  • Hormonális változások: az ovuláció után a petefészek tüszője sárgatestté (corpus luteum) alakul, amely progeszteront termel. Az ösztrogén szintje is emelkedik, de a progeszteron dominál ebben a fázisban.
  • Fiziológiai folyamatok: a progeszteron hatására a méhnyálkahártya tovább vastagszik, és váladékot termel, felkészülve az esetleges megtermékenyült petesejt befogadására.
menstruáció, menstruációs ciklus, intimegészség
A menstruációs ciklus hatása az intimegészségre
Forrás: Shutterstock

A hormonális változások hatása a hüvelyi egészségre

A menstruációs ciklus során bekövetkező hormonális változások közvetlen hatással vannak a hüvelyflóra összetételére és a hüvelyi pH-értékre. Az ösztrogén és a progeszteron szintjének ingadozása befolyásolja a Lactobacillus baktériumok számát és aktivitását, amelyek kulcsszerepet játszanak a hüvely egészségének fenntartásában, mivel ezek biztosítják azt a savas környezetet, amely a hüvely természetes védelméhez elengedhetetlen.

Ösztrogén és hüvelyi pH

Az ösztrogén serkenti a glikogén termelését a hüvely hámsejtjeiben. A glikogén táplálékot biztosít a Lactobacillus baktériumok számára, amelyek tejsavat termelnek. Ez a tejsav tartja fenn a hüvely savas pH-értékét (3,8-4,5), amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását.

Progeszteron és hüvelyi pH

A progeszteron szintjének emelkedése a luteális fázisban csökkentheti a Lactobacillus baktériumok számát, ami a hüvelyi pH emelkedéséhez vezethet. Ez a változás kedvezőtlen környezetet teremt a jótékony baktériumok számára, és elősegítheti a kórokozók elszaporodását és a bakteriális vaginózis kialakulását.

Bakteriális vaginózis és hormonális ingadozások

A bakteriális vaginózis (BV) akkor alakul ki, amikor a hüvely természetes, savas környezete megváltozik, és a kórokozó baktériumok túlszaporodnak. A hormonális ingadozások, különösen a progeszteron szintjének emelkedése csökkenthetik a hüvely savasságát, ami ideális környezetet teremt a bakteriális vaginózis kialakulásához.

A bakteriális vaginózis jellemző tünetei

  • Szokatlanul bőséges, híg, fehér folyás.
  • Kellemetlen, gyakran halra emlékeztető szag.
  • Viszketés vagy irritáció (nem minden esetben).

Fontos megjegyezni, hogy a bakteriális vaginózis nem összekeverendő a vaginitisszel. Utóbbi egy gyulladásos állapot, amelynek jellemzői tünetei a duzzanat (tumor), vöröses szín (rubor), fájdalom (dolor), melegség (calor) és az adott szerv funkciójának kiesése (functio laesa) nem feltétlenül jelentkeznek bakteriális vaginózis esetén.

A menstruációs vér hatása a hüvelyi pH-ra

A normál hüvelyflórában a Lactobacillus baktériumok dominálnak, amelyek tejsavat termelnek, fenntartva ezzel a savas pH-értéket. A menstruációs vér lúgos kémhatása csökkentheti ezen baktériumok számát, mivel kevésbé képesek túlélni és szaporodni magasabb pH-értéken. Ez kedvez a kórokozó baktériumok és gombák elszaporodásának, mivel ezek a mikroorganizmusok jobban érzik magukat lúgos környezetben. A pH-változások irritálhatják a hüvelyhámot, ami viszketést, égő érzést és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. A fertőzések kialakulásának kockázata is növekszik, mivel a jótékony baktériumok védelmi szerepe csökken.

Így őrizd meg az intimegészséged

  • Gyakori tampon- és betétcsere: nagyon fontos gyakran cserélni a menstruációs termékeket, különösen a meleg napokon. A tamponokat legalább 2-4 óránként, a betéteket pedig legalább 4-6 óránként. Ez segít minimalizálni a baktériumok felhalmozódását.
  • pH-semleges intimmosakodók használata: használjunk pH-semleges, illatmentes intimmosakodókat, amelyek segítenek fenntartani a hüvely természetes savas környezetét. Kerüljük az erős illatú vagy antibakteriális szappanokat, amelyek megzavarhatják a hüvelyflórát.
  • Viseljünk légáteresztő fehérneműt: törekedjünk a természetes pamut vagy lenből készült fehérneműk viselésére, amelyek megfelelő szellőzést biztosítanak az intimterületnek.
  • Ne vigyük túlzásba a mosakodást: a hüvely öntisztuló szerv, vagyis az irrigálás nemcsak felesleges, hanem káros is lehet. Felboríthatjuk a pH-értékét, ami növeli a bakteriális vaginózis kialakulásának kockázatát.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható prebiotikum tartalmú gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.