Veszélyes higiéniai szokások, amikről talán nem is tudtál

Forrás: Shutterstock/Peopleimages.Com - Yuri A -
megfelelő higiénia egészségvédelem szokások
Az egészség és a tisztaság megőrzése mindannyiunk számára fontos. Ezek a veszélyes higiéniai szokások lehet, hogy többet ártanak, mint használnak.

Van néhány napi szokás, amit azért végzel, hogy tiszta és higiénikus maradj. Csekkold veszélyes higiéniai szokások listánkat, hogy megtudd, van-e olyan, amin akár már holnaptól változtathatsz. Lehet, hogy akad olyan szokásod, amiről bár nem is gondolnád, de több kárt okoz, mint hasznot. Sokan úgy gondolják, hogy ami jónak tűnik, az biztosan helyes is, valójában azonban előfordulhat, hogy bizonyos szokások nem segítenek, sőt egyenesen károsak is lehetnek.

Veszélyes higiéniai szokások
Veszélyes higiéniai szokások:  forró víz helyett érdemes  inkább langyos vízzel tusolni. Forrás: Shutterstock/Nataliya Dmytrenko

Veszélyes higiéniai szokások, amelyeket érdemes újragondolnod

Bár a személyes higiénia mindannyiunk életének fontos része, érdemes ügyelni arra, hogy ne essünk túlzásokba. Szokásaink tudatosítása, esetleg átformálása segíthet elkerülni a bőrproblémákat és egyéb egészségügyi gondokat. 

1. Gyakori kézmosás

A kézmosás az egyik legfontosabb higiéniai szokás, de a túlzásba vitt kézmosás akár problémát is okozhat. Ha naponta a kelleténél többször is kezet mosunk, különösen ha szappannal, az a bőrirritációt és a kezek túlzott kiszáradását okozhatja. Az erős tisztítószerek eltávolítják a bőr természetes olajait, így könnyebben nyújthat táptalajt a baktériumoknak. Tehát pont az ellenkezőjét érhetjük el, mint amit valójában szeretnénk. Az optimális, ha csak akkor mosunk kezet, ha tényleg szükséges, például étkezés előtt vagy a WC használatát követően. Ha szükségét érzed, használj kézfertőtlenítőt a kézmosások között. Ügyelj a kézmosás helyes technikájára is: légy alapos, hogy hatékonyan eltávolíthasd a szennyeződéseket és kórokozókat.

2. Túl forró zuhany

A forró zuhany sokak számára relaxáló hatású, de tudtad, hogy a túl meleg víz károsíthatja a bőrödet? A magas hőmérsékletű víz ugyanis szárazsághoz és irritációhoz vezethet. Emellett a forró víz kitágítja a hajszálereket, ami hosszú távon akár rosaceát is okozhat. Próbálj inkább langyos vízben zuhanyozni, hogy megőrizd bőröd egészségét és hidratáltságát.

3. Túlzott sminkhasználat

Ha gyakran sminkeled magad, a nap végén mindenképpen alaposan távolítsd el a bőrödről, mert a sminkmaradványok hosszú távon bőrproblémákat okozhatnak. Eltömíthetik a pórusokat, ami pattanásokhoz vezethet. Érdemes tehát a nap végén alaposan megtisztítani az arcbőrt, és lehetőleg olyan termékeket választani, amelyek gyengédek a bőrhöz. Továbbá sűrűn ellenőrizd smink és arcápolási termékeid szavatosságát is, ami lejárt, azt már inkább dobd ki. Arcbőröd meghálálja majd, ha beiktatsz egy-egy sminkmentes napot.

4. Túlzásba vitt dezodorhasználat

A dezodorok használata elengedhetetlen a mindennapi frissesség megőrzéséhez, de a túlzott alkalmazásuk problémákat okozhat. Az alumínium-sókat tartalmazó termékek például akár teljesen blokkolhatják az izzadságot, ami hosszú távon a bőr irritációjához vezethet. Ráadásul egyes kutatások összefüggésbe hozzák az alumínium tartalmú dezodorok használatát bizonyos egészségügyi problémákkal. Ha érzékeny a bőröd, válassz természetes alternatívákat és csak annyiszor használj dezodort, ahányszor valóban szükséges.

5. Sűrű fogkefe cserélés

A fogkefe cseréje fontos része a szájhigiénia fenntartásának. Ha azonban túl sűrűn cseréljük a fogkefénket, nem hagyunk elég időt ahhoz, hogy az új fogkefe valóban hatékonyan tisztítson, ráadásul a gyakori csere miatt feleslegesen növelhetjük a környezeti hulladékot is. Ideális esetben háromhavonta érdemes új fogkefére váltani. Fontos, hogy ne oszd meg másokkal a személyes higiéniai termékeidet, mint például fogkefék, törülközők vagy smink cuccok, mert ezek könnyen fertőzéseket okozhatnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.