Zöld gyereknevelés: kiderült, egészségesebbek-e azok a gyerekek, akik a természethez közel nőnek fel

Little,Girl,In,The,Botanical,Garden.,A,Girl,In,A
Shutterstock/ - Inna photographer
természet zöld környezet kutatás gyereknevelés
A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) által vezetett kutatás nyolc különböző európai országban – Dániában, Franciaországban, Olaszországban, Litvániában, Norvégiában, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban – 5 000 gyermek adatait vizsgálta, és szoros kapcsolatot talált a zöld élethely és a jobb tüdőműködés között. A zöld gyereknevelés fontossága nem is lehetne aktuálisabb.

A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet tanulmánya meglepő eredményt hozott és még inkább felhívta a figyelmet a zöld gyereknevelés fontosságára: a zöldebb környékeken élő gyerekeknek jobb volt a tüdőfunkciója. Azoknak, akik távolabb éltek a zöldterületektől, alacsonyabb volt a tüdőkapacitásuk - az a maximális levegőmennyiség, amit egy személy időkorlát nélkül képes kilélegezni egy mélyebb lélegzetvétel után.

zöld gyereknevelés
Zöld gyereknevelés a jobb tüdőműködésért
Forrás: Photothek via Getty Images/Garden

Zöld gyereknevelés a jobb tüdőműködésért

Az eredményeink kiemelik a zöldterületek integrálásának fontosságát a városi környezetekbe a jobb tüdőműködés érdekében, különösen a gyermekek esetében

 - mondja a tanulmány vezető szerzője, Martine Vrijheid. Hozzátették, még nem teljesen értik, hogyan hatnak a zöldterületek a tüdőfunkcióra, de vannak elméleteik.

Tudjuk, hogy a zöldterületek csökkentik a légszennyezést, ami viszont hatással van a légzőszervi egészségre. Úgy gondoljuk, hogy a zöldterületek hasznos mikroorganizmusoknak tehetik ki a gyerekeket, ami hozzájárulhat az immunrendszer fejlődéséhez és közvetetten befolyásolhatja a tüdőfunkciót 

- magyarázza Amanda Fernandes, a tanulmány első szerzője és az ISGlobal kutatója.

Végül, a zöldterületek közelsége valószínűleg játszóterek jelenlétét is jelenti, amelyek fizikai aktivitásra ösztönöznek egy olyan korban, amikor a tüdő még fejlődik

 - magyarázta. 

A kutatók a terhesség alatti lakcímeket is megvizsgálták, hogy kiderítsék, a születés előtt is van-e már hatása a zöldterületeknek. A zöldterületek nem mutattak kapcsolatot a légzőszervi egészség bármely mutatójával, ami arra utal, hogy 

a jobb tüdőfunkció a gyerekkorban történő eseményekhez köthető.

Bár minden társadalmi-gazdasági háttérből származó gyereknél jobb tüdőfunkciót figyeltek meg, az eredmény erősebb volt a magasabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező gyerekeknél.

„Ennek egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a magasabb iskolai végzettséggel vagy jövedelemmel rendelkező családok hozzáférhetnek jobb minőségű, biztonságosabb és jobban karbantartott zöldterületekhez”- mondja Fernandes.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.