Edzés 2 perc alatt: igen, ennyi is elég a fittség eléréséhez

testmozgás iroda fittség edzés
Manapság sokan küzdenek időhiánnyal, a legtöbbször ezért marad ki a rendszeres testmozgás az életükből. Pedig az ülőmunka káros hatásait valamivel ellensúlyozni kell, erre pedig tökéletes megoldás a mikroedzés. Nem kell órákat a termben tölteni: az edzés 2 perc alatt is letudható!

A fittség alatt nem a dagadó izmokat értjük, hanem általában az állóképességet, aminek a növeléséhez nem kell órákat eltölteni az edzőteremben. A rendszeres mikroedzés éppen elég ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az ülőmunka káros hatásait, és egészségesebbek legyünk. Ehhez pedig a gyors gyakorlatok kiváló megoldást jelentenek, mert az edzés 2 perc alatt is letudható!

edzés 2 perc alatt, plank, mikroedzés, gyors gyakorlatok, otthoni edzés
Az edzés 2 perc alatt letudható: a gyors gyakorlatok jelentenek megoldást az ülőmunka ellen
Forrás: Shutterstock/

Hatékony edzés 2 perc alatt is végezhető

Nincs szükség edzőterem-bérletre a fittség eléréséhez, az általános állóképesség növeléséhez és egy egészségesebb élethez, csupán 120 másodpercre és rendszerességre. Az ülőmunka ellen a napi edzés lehet a megoldás. A gyors gyakorlatok abban is segítenek, hogy ne vesszen el a motiváció. Sokan ugyanis az időhiány miatt adják fel a rendszeres testmozgást, de ha az edzés 2 perc alatt is elvégezhető, akkor nincs több kifogás. Íme néhány gyakorlat, amely segít a fittség megőrzésében, bárhol is vagy.

Hogyan maradj fitt ülőmunka mellett? Végezd ezeket a gyors gyakorlatokat!

edzés 2 perc alatt, lépcsőzés, mikroedzés, ülőmunka ellen
Mikroedzés az irodában: a lépcsőzés mindig jó ötlet!
Forrás: Shutterstock/
  • Lépcsőzés

Lehet, hogy unásig ismételt az, hogy a lift helyett válasszuk a lépcsőt, de tényleg hatékony módja a fittség megőrzésének, ingyen van, és remek hatást gyakorol a szervezetünkre. 

  • Fekvőtámasz a falnál

Egyszerű, mindenféle eszköz nélkül is végezhető testmozgás, amely erősíti a karokat és a vállakat. Állj egy fal elé, helyezd rá a tenyereidet vállszélességben, majd hajolj előre, amíg a karjaid 90 fokos szöget zárnak be. Nyomd vissza magad a kiinduló helyzetbe. Ismételd 2 percig.

  • Székre guggolás

Ha az irodában vagy, használd ki a székedet. Állj fel, majd lassan guggolj le, mintha leülnél, de ne érj hozzá a székhez. Tartsd meg a pozíciót egy másodpercig, majd állj fel ismét. Ezt ismételd 2 percig.

  • Karemlés

Ez az egyik legegyszerűbb mikroedzés az irodában, ami észrevétlenül végezhető. Ülj egyenesen, és emeld a karjaidat oldalra, majd engedd le őket lassan. Ismételd ezt a mozdulatot 2 percig, és érezni fogod a karjaid erősödését.

  • Felülés a széken

Helyezkedj el egy széken, tedd a kezeidet a fejed mögé, majd hajolj előre, mintha felüléseket végeznél. Ez a gyakorlat erősíti a hasizmokat, és könnyen beilleszthető a munkaidőbe.

A mikroedzés az irodában is végezhető, de természetesen ezeket a gyakorlatokat akkor is érdemes bevetni, ha valaki nem jár be dolgozni. Egy gyors edzés otthon csodákra képes: jobban tudunk koncentrálni és az energiánk is több lesz. Csendes magányunkban pedig olyan gyakorlatokat is végezhetünk, amiket az irodában nem feltétlenül.

Hatékony otthoni edzések

edzés 2 perc alatt, othoni edzés, mikroedzés
Hatékony otthoni edzések: a jumping jack gyorsan megemeli a pulzust
Forrás: Shutterstock
  • Jumping Jack

Állj egyenesen, majd ugorj fel, közben a lábaidat terpeszd szét, a karjaidat edig emeld a fejed fölé. Ezután ereszkedj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd ezt 2 percen át, hogy felgyorsítsd a pulzusod és javítsd az állóképességed.

  • Plank

Feküdj hasra, majd támaszkodj az alkarodra és a lábujjaidra. Tartsd a tested egyenesen, és maradj ebben a pozícióban 2 percig. Ez a gyakorlat erősíti a törzsizmokat és javítja a testtartást.

  • Burpee

Állj egyenesen, majd guggolj le és tedd a kezeidet a földre. Ugorj hátra, hogy fekvőtámasz helyzetbe kerülj, végezz egy fekvőtámaszt, majd ugorj vissza guggoló helyzetbe, és ugorj fel magasba, karjaidat a fejed fölé emelve. Ismételd ezt a dinamikus mozdulatsort 2 percig a teljes test erősítéséhez és az állóképesség növeléséhez. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.