10 elalvássegítő étel: ha ezekből fogyasztasz, pihentetőbb lesz az éjszakád

Young,Happy,Woman,Wear,Pyjamas,Jam,Sleep,Eye,Mask,Rest
Shutterstock/Copyright (c) 2024 ViDI Studio/Shutterstock. No use without permission. - ViDI Studio
szerotonin melatonin alvás ételek sajt
Segítik az alvást, nem gátolják az emésztést, és még gyorsan is felszívódnak. Az alábbi 10 élelmiszerrel garantáltan jót tesznek a szervezeteddel, ha lefekvés előtt fogyasztod őket!

A kiegyensúlyozott pihenés elengedhetetlen az egészségünk és jólétünk szempontjából. Azonban sokan küzdünk alvási problémákkal, de az olyan stratégiák, mint a képernyőidő korlátozása vagy meditációs zene hallgatása, már az ismert, bevált rutin részévé vált. Viszont amit sokan nem tudnak, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nyugodtan nassolhatunk az esti órákban, hiszen elősegítheti az alvást. Íme tíz olyan elalvássegítő étel, amelyet, ha lefekvés előtt fogyasztasz, javíthatod az éjszakai pihenésed minőségét. 

A lefekvés előtti étkezés épp olyan fontos, mint az esti meditáció, vagy a képernyőidő csökkentése: nassoljunk elalvássegítő falatokat
A lefekvés előtti étkezés épp olyan fontos, mint az esti meditáció vagy a képernyőidő csökkentése: nassoljunk elalvássegítő falatokat
Forrás: Shutterstock

Nézzük a legjobb elalvássegítő ételeket estére!

1. Cseresznye

A cseresznye az egyik természetes forrása a melatoninnak, amely az alvást szabályozó hormon. Egy marék cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé lefekvés előtt segíthet gyorsabban elaludni és hosszabb ideig pihenni. 

2. Teljes kiőrlésű keksz és sajt

Egy kis adag teljes kiőrlésű keksz és sajt kiváló kombináció az éhség csillapítására és az alvás elősegítésére. A szénhidrátok segítik a triptofán (húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike) bejutását az agyba, a sajt pedig fehérjét és kalciumot tartalmaz, amelyek nyugtató hatással bírnak.

3. Spenót

A spenót gazdag magnéziumban, B-vitaminokban, és kalciumban is. A kalcium miatt a testünk melatonint termel, amely hatására szervezetünk képes megtartani 24 órás ciklusát. Fogyaszd salátaként vagy smoothie formájában lefekvés előtt.

4. Pulykahús

A pulykahús magas triptofántartalma miatt kiváló választás lefekvés előtt. Másfél-két órával lefekvés előtt egy kis adag pulykahús elfogyasztásától könnyebben elálmosodhatsz és jobban aludhatsz.

5. Méz

Egy kis adag méz a teádban vagy egy kanállal önmagában lefekvés előtt segíthet stabilizálni az alvásminőségedet. A mézben található cukor segít helyreállítani a vércukorszintedet, amely boldogsághormont termel, így ez alváshormonná, melatoninná alakul át, és segít elkerülni az éjszakai ébredéseket. 

6. Tej

A spenóthoz hasonlóan a tejtermékek is gazdagok a melatonin termelést fokozó kálciumban és számos tanulmány támasztja alá, hogy a kalcium hiány hatására rosszabbul alszunk. Ezek szerint mégis van értelme a lefekvés előtti bögrényi meleg tejnek?

7. Étcsokoládé

Az étcsokoládé koffeintartalma miatt néha rossz hatást fejt ki. Ugyanakkor flavonoidokat is tartalmaz, amelyek javíthatják a mentális és kognitív jólétet, megkönnyítve az ellazulást és az elalvást. Nekünk nem kell kétszer mondani, két kocka csoki bármikor jöhet, nem igaz?

8. Kamillatea

Megvan az oka annak, hogy a kamillát régóta használják álmatlanság kezelésére. Ez a tea egy apigenin nevű flavonoidot tartalmaz, amely ellazítja a testet, és nyugtató hatással bír. Ha önmagában túl egyszerűnek találod, ízesítsd meg a már említett mézzel, amely szintén bővelkedik a melatoninban.

9. Mogyoróvaj

A földimogyoró tele van niacinnal (B3-vitamin), amely elősegíti a szerotonin felszabadulását a szervezetben. Tegyél egy kis mogyoróvajat a teljes kiőrlésű kenyérre, hogy tökéletes lefekvés előtti snack legyen.

10. Banán

A banánra sokan nem gondolnának magas energiatartalma miatt, de mivel tele van természetes izomlazító káliummal és magnéziummal, kiváló hatást fejt ki alvás előtt a szervezetre. Ezenkívül a már említett triptofánt is tartalmazza, amely szerotoninná és melatoninná alakul át, hogy segítsen a pihenésben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.