A földimogyoró-allergia megelőzése: friss kutatás készült

földimogyoró
Shutterstock - Sanuta
BAMBA allergia Izrael földimogyoró
A földimogyoró népszerű finom és mértékkel egészséges nassolnivaló. Mivel azonban egyre többen allergiásak rá, a földimogyoró-allergia megelőzése a kutatások középpontjába került és úgy tűnik, a tudósok rájöttek, miért nem érinti az összes populációt.

A földimogyoró-allergia világszerte egyre nagyobb problémát jelent, mivel gyakran életveszélyes állapothoz vezethet. Ennek ellenére vannak olyan populációk, ahol ez az allergia rendkívül ritka. A legújabb kutatások szerint ez a gyerekkori táplálkozási szokásokban rejlik, amely szerint a földimogyoró-allergia megelőzése nem lehetetlen. 

A földimogyoró-allergia megelőzése a kora gyerekkori táplálkozási szokásokban rejlik?
A földimogyoró-allergia megelőzése a kora gyerekkori táplálkozási szokásokban rejlik? 
Forrás: Shutterstock

Földimogyoró-allergia megelőzése: az izraeli mogyorós snack lehet a megoldás

Az egyik ilyen példa Izrael, ahol a gyerekek között szinte alig fordul elő földimogyoró-allergia. Friss izraeli-brit kutatások szerint ennek hátterében az állhat, hogy a gyerekek már kicsi korban rendszeresen fogyasztanak egy helyi mogyorós chipset, a Bambát.

Egy új izraeli kutatás a földimogyoró-allergia kialakulásának okait fedi fel

A The New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a Bamba fogyasztása drasztikusan csökkentheti a földimogyoró-allergia - sok esetben halálos következményű - kockázatát gyerekeknél. A kutatók szerint az izraeli gyerekek földimogyoró-allergiája azért olyan ritka, mert már csecsemőkoruktól kezdve rendszeresen fogyasztanak földimogyorós snacket.

Ez az izraeli Bamba-effektus: ott alig találni földimogyoróra allergiás gyerekeket

A longitudinális vizsgálat során 2008-tól kezdve brit és izraeli kutatók 640 csecsemőt követtek nyomon. A gyerekeket két csoportba osztották: azok, akik rendszeresen ettek Bambát, és azok, akik elkerülték a földimogyoró-alapú ételeket. Az eredmények azt mutatták, hogy a Bamba fogyasztása jelentősen csökkentette a földimogyoró-allergia kialakulásának esélyét. A Bambát fogyasztó gyerekek mindössze 10 százaléka lett allergiás a földimogyoróra, míg azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen snackeket, ez az arány 35 százalék volt.

Számos embertársunk életét mentheti meg ez az egyszerű módszer

A kutatás rámutat arra, hogy a korai földimogyoró-fogyasztás fontos szerepet játszhat a földimogyoró-allergia megelőzésében. Bár a földimogyoró-allergia kezelésére még nincs biztos módszer, a Bamba fogyasztásával kapcsolatos eredmények azt sugallják, hogy a korai életkorban elkezdett földimogyoró-bevitel jelentősen csökkentheti a későbbi allergiás reakciók esélyét. Ez a tanulmány nemcsak a földimogyoró-allergia kockázatának csökkentését segítheti elő, hanem hozzájárulhat a gyerekek és családjaik életminőségének javításához is. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy még mélyebb megértést nyerjenek a Bamba-effektusról és annak hosszú távú hatásairól.

Child,Hands,Holding,Open,Package,Of,Bamba.,Bamba,Is,A
Az izraeli tapasztalatok szerint a földimogyoró korai bevezetése a Bamba fogyasztásával kulcsfontosságú lehet az allergia megelőzésében
Forrás: Shutterstock

További kutatásra van szükség a „Bamba-effektus” megértéséhez

Bár a jelenlegi eredmények ígéretesek, a kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek a Bamba-effektus megerősítéséhez. Az izraeli tapasztalatok szerint a földimogyoró korai bevezetése a gyermekek étrendjébe kulcsfontosságú lehet az allergia megelőzésében. Azonban minden gyermek más, és az élelmiszerallergiák kialakulása sok tényezőtől függ, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.