Gyógykozmetikumok: ezekre a betegségekre nyújthatnak megoldást

gyógykozmetikum, kamilla
Shutterstock/Copyright (c) 2014 Antonova Ganna/Shutterstock. No use without permission. - Antonova Ganna
gyógynövények olívaolaj kamilla
A természetben található gyógynövények számos panaszra megoldást jelentenek. Segítségükkel újra szép és egészséges lesz a bőrünk! Íme néhány a gyógykozmetikumok közül, amik segítségedre lehetnek a bőrgyógyítás terén.

A gyógynövények és természetes összetevők, a gyógykozmetikumok újra előtérbe kerülnek a bőrápolásban, hatékony és kíméletes megoldásokat nyújtva a mindennapi bőrproblémákra. Fedezzük fel, hogyan varázsolhatjuk bőrünket egészségessé és ragyogóvá a természet erejével! 

gyógykozmetikumok
A gyógykozmetikumok hatása a bőrre
Forrás: Shutterstock

Természetes gyógykozmetikumok: az ősi tudás és a modern tudomány találkozása

  • Kamilla: kitűnő gyulladáscsökkentő

Segít a pattanások, az ekcéma, a pikkelysömör, a leégés, a kiütések és az egyéb bőrirritációk kezelésében. Próbáljuk ki a kamillás fürdőolajat: gyorsítja a sebgyógyulást, továbbá remek hidratáló. Ami pedig a hajápolást illeti: a kamilla a korpásodás és a zsírosodás ellenszereként egyaránt javallott.

  • Tengeri só: pikkelysömörre

A pikkelysömör kezelésére kiválóan alkalmas a sós fürdő. Tegyünk 1 kg holt-tengeri sót a fürdővizünkbe, és 20 percre merüljünk el a kádban. A sóban lévő gyógyító ásványok a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat. Természetesen a holt-tengeri sót tartalmazó testápolókat is bátran kipróbálhatjuk.

  • Teafaolaj: akné ellen

Az ausztráliai teafaolaj kedvelt szer a pattanásos, aknés bőr kezelésére. Illóolaja tisztítja az eltömődött pórusokat és fertőtleníti a bőrfelületet. Tegyünk a pattanásokra naponta kétszer pár csepp olajat.

  • Körömvirág: nyugtató hatású

Alkalmazása nem új keletű, már az ókorban is ismerték és használták. Külsőleg, kenőcs formájában balzsamként hat az érzékeny bőrre. Elősegíti a sebgyógyulást, meggátolja a gyulladást, csillapítja a viszketést, enyhíti a bőrirritációt. A száraz, kirepedezett sarkakon is ajánlott a használata, hiszen puhítja a megkeményedett bőrt.

rózsaolaj
Rózsaolaj a ragyogó bőrért
Forrás: Shutterstock
  • Rózsa: ragyog tőle a bőrünk

Segíti a sejtek regenerálódását, hidratálja és megnyugtatja a bőrt, csökkenti a ráncokat, illetve azok kialakulásának esélyét. A tiszta rózsaolaj több mint 500 különböző összetevőt tartalmaz, lényegesen többet, mint a szintetikus úton előállított kozmetikumok. A bőr felfrissítésére, regenerálására készítsünk otthon rózsavizet! Mindössze 2 marék rózsasziromra és 100-200 ml desztillált vízre lesz szükségünk hozzá. Forraljuk fel a desztillált vizet, és öntsük le a szirmokat annyival, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd óvatosan szűrjük le egy hőálló edénybe. Ha kihűlt, töltsük jól záródó üvegcsébe, és tároljuk a hűtőben (kb. 2 hétig áll el). Használjuk tonikként, bőrfrissítőként.

A sima, puha és rugalmas bőr egyik titka, hogy a szervezet hozzájut-e a megfelelő zsírokhoz. A száraz, hámló bőr legjobb gyógyszere az olívaolaj, bátran kenjük be vele a sérült részeket! Ha kikeverjük egy kis citromlével és porcukorral, máris remek hámlasztót kapunk, amivel nyáron az ajkainkat varázsolhatjuk bársonyossá.

  • Csalán: pattanásokra

A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a csalános krém remek bőrtisztító – különösen hatékony zsíros, korpás bőrre. Próbáljuk ki a csalánfürdőt, amivel a háton lévő pattanásokat kezelhetjük.

  • Levendula: a mindentudó

Megnyugtatja a gyulladásban lévő pikkelysömörös és ekcémás bőrt. Enyhíti a napozás okozta leégést, hűti a herpeszhólyagokat. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, serkenti annak anyagcsere-folyamatait, elősegíti a táplálását, segíti a bőrhibák gyógyulását. Szabályozza a fejbőr faggyútermelését, támogatja az igénybe vett haj regenerálódását. Elég néhány csepp levendulaolaj egy kevés tejben elkeverve, majd a fürdővízbe öntve, és garantált a teljes testi-lelki felfrissülés!

  • Zsálya: izzadás ellen

Egy kéthetes zsályakúra csökkenti a láb izzadását. Forrázzunk le 1 l vízzel 5 db zsályás teafiltert, hagyjuk hűlni, majd 10 percig áztassuk benne a lábunkat. Naponta egyszer tanácsos megejteni a lábfürdőt.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.