Meglepő tünetekkel jelzi a tested, hogy nem mozogsz eleget

Exhausted,Young,Caucasian,Female,Worker,Sit,At,Desk,Massage,Neck
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Perfect Wave/Shutterstock. No use without permission. - Perfect Wave
egészség mozgáshiány edzés
Az ülőmunka, a passzív szabadidős tevékenységek, mint például a sorozatnézés, idővel változatos tüneteket okozhatnak. A mozgásszegény életmód hosszú távú káros hatásait mindenki ismeri, de már rövid távon is jelzi a testünk, hogy ideje felkelni a kanapéról.

Sokszor hiába a betervezett edzés, a mozgás a szabadban, valami mindig közbejön, főleg, ha sűrű a menetrend a hétköznapokban. A mozgásszegény életmód hátrányait sokszor azok is tapasztalják, akik ugyan eljárnak átmozgatni magukat, de túl kevés időt töltenek edzéssel. Bár minden mozgás számít, ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor érdemes sűríteni az edzéseid számát – ha pedig semennyi mozgás nem fér bele az életedbe, akkor muszáj valahogy beiktatni, ugyanis a mozgásszegény életmód később súlyos betegségeket okozhat.

A mozgásszegény életmód és a nassolás gyorsan elhízást okoz.
Ha folyton éhesnek érzed magad, az lehet a mozgásszegény életmód hatása is.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock.  No use without permission.

A mozgásszegény életmód szorulást okozhat

Ez a kellemetlen probléma nemcsak a helytelen étrend, de a mozgáshiány miatt is kialakulhat, hiszen ha valaki csak ücsörög egész nap, belül is passzívak lesznek a dolgok.

Sajgó ízületek

Felállsz a székből, és belenyilall a térdedbe, derekadba a fájdalom? A merev ízületek sokszor komoly mozgásszervi betegségek jelei lehetnek, de van, hogy pusztán az az oka, hogy keveset mozogsz. Ha ugyanis nem használod eleget az ízületeidet, fájdalmassá, merevvé válhatnak.

Hamar kifulladsz

Akárcsak az izmokat, a légzőszerveket is edzésben kell tartani; a rendszeres mozgás ugyanis a légzést segítő izmokat is karban tartja. Ha csak ritkán mozgatod át magad, akkor könnyen azt veheted észre, hogy a buszhoz rohanástól is annyira kifulladsz, mintha maratont futottál volna.

Nyűgösség, ingerültség

Nemcsak a testi, a lelki egészségre is káros hatással van a mozgásszegény életmód; olyannyira, hogy enyhe depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet. Egy kiadós kardióedzés – például gyors gyaloglás, biciklizés, úszás vagy futás – felpezsdíti a vérkeringést, és olyan hormonokat szabadít fele, melyektől jobb kedved lesz. A mozgás közben elért sikerek pedig az önbizalmadnak is jót tesznek.

Folyton nassolnál

Ha nincs az életedben elegendő testmozgás, könnyen lehet, hogy azon kapod magad, hogy hiába ettél eleget, folyton rágnál valamit. Bár tény, hogy edzés után az ember éhesnek érzi magát, a mozgás abban is segít, hogy az éhségérzetért felelős hormonok termelődésében egyensúly legyen; így nem fogsz olyankor is nassolnivalóra vágyni, amikor már ettél.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.