Súlyos betegséget jelezhet az állandó migrén, a legtöbben nem is sejtik, mi áll a háttérben

Shutterstock/Prostock-studio -
migrénes fejfájás fejfájás kutatás magas vérnyomás
A migrén és a magas vérnyomás közötti kapcsolat újabb tudományos vizsgálatokat ösztönöz. A legújabb kutatások szerint a magas diasztolés vérnyomás növelheti a migrén kockázatát, különösen nőknél.

Emberek milliói szenvednek szinte állandó migréntől. A mostanában oly sűrűn váltakozó időjárást, a gyakori frontok miatt is kialakulhat az elviselhetetlen fejfájás, ami mellett szinte lehetetlen bármire is koncentrálni. Egy erős és hosszú ideig tartó migrén akár napokra is teljesen legyengíthet. Bár ez a neurológiai állapot önmagában is súlyos lehet, jelezhet egy olyan veszélyes egészségi állapotot is, amelyről az emberek nem is tudnak.

migrén
Neked is kínoz a migrén? Ez állhat a kínzó fejfájás hátterében. Forrás: Shutterstock/Mix and Match Studio

Mivel hozható összefüggésbe a migrén?

Holland kutatók vizsgálataik alapján azt találták, hogy a nőknél fellépő migrén összefüggésbe hozható a magas vérnyomással. A magas vérnyomásban szenvedők legalább 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek migréntől. 

A migrén tehát összefüggésbe hozható a vérnyomással, mivel a magas vérnyomás csökkentheti a véráramlást a kis erekben. Ez pedig csökkentheti az agysejtek oxigénellátását, és migrénes rohamot válthat ki. 

A magas vérnyomást számtalan egyéb egészségügyi állapottal is összefüggésbe hozható, beleértve a stroke-ot és a szívrohamot, mivel a magasabb nyomás növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát az agyban és károsíthatja az ereket. Rengeteg ember szenved migrénben, amely gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal kezelhető a lehetséges kiváltó okok elkerülése érdekében. 

Nem lehet konkrétan megmondani, hogy mi okozza ezeket az igen fájdalmas, lüktető vagy pulzáló fejfájásokat, de a magas vérnyomást tekintik a migrén egyik fő kiáltó okának. 

A kutatók elmondták, hogy eredményeik nem azt mutatják, hogy minden magas vérnyomású ember migrénes, csupán azt, hogy a magas vérnyomás az egyik lehetséges kiváltó oka lehet ennek az állapotnak. Ezért például az amerikai Preventív Szolgáltatások Munkacsoport azt javasolja, hogy a 40 év felettiek legalább évente egyszer ellenőrizzék a vérnyomásukat. A Neurology című folyóiratban közzétett tanulmányhoz a kutatók 7 266 ember adatait elemezték, akik átlagosan 67 évesek voltak. Ebből 15 százalék jelezte, hogy korábban volt már migrénje. Minden résztvevő fizikális vizsgálaton, vérvizsgálaton esett át, és kitöltött egy kérdőívet a migrén gyakoriságáról. A kockázati tényezők figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy a magasabb diasztolés vérnyomású női résztvevőknél nagyobb valószínűséggel fordult elő migrén. A diasztolés vérnyomás a két mérés közötti számok alsó értéke, és azt jelzi, hogy mekkora a nyomás az artériákban a szívverések közötti szünetekben. A szisztolés vérnyomás ezzel szemben a felső szám, és azt mutatja meg, mekkora a nyomás az artériákban a szívverések során. 

A legtöbb felnőtt egészséges vérnyomása körülbelül 120/80 higanymilliméter (mmHg)

A kutatók nem találtak hasonló migrén-hipertónia kapcsolatot a férfiak körében, de elmondásuk szerint ez azért lehet, mert kevesen vettek részt a vizsgálatban. Korábbi kutatások viszont azt mutatják, hogy a migrén összefügg a szív- és érrendszeri események, például a stroke, a szívbetegség és a szívroham magasabb kockázatával, de arról kevesebbet tudunk, hogy a szív- és érrendszeri események kockázati tényezői hogyan kapcsolódnak a migrénhez. 

A tanulmány a szív- és érrendszeri betegségek jól ismert kockázati tényezőit, például a cukorbetegséget, a dohányzást, az elhízást és a magas koleszterinszintet vizsgálta, és csak a magasabb diasztolés vérnyomással rendelkező női résztvevőknél találtak megnövekedett esélyt a migrén kialakulásához.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a dohányzás és a cukorbetegség hogyan hozható összefüggésbe a migrénnel. Megállapították, hogy a dohányosoknál 28 százalékkal, a cukorbetegeknél pedig 26 százalékkal volt alacsonyabb a migrén kockázata. Dr. Antoinette Maassen van den Brink, az Erasmus MC farmakológusa, a kutatás vezetője elmondta: „Ezeket az eredményeket óvatosan kell értelmezni, mivel nem bizonyítják, hogy a dohányzás alacsonyabb migrénkockázatot okoz. Ehelyett a dohányzás kiválthatja a migrénes rohamokat, és ezért a dohányzást választó emberek kisebb valószínűséggel lesznek migrénesek." Korábbi kutatások szerint a cigarettában lévő nikotin fájdalomcsillapító hatású lehet, azaz csökkentheti a migrén kockázatát, míg a cukorbetegek vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedhetnek, ami szintén csökkentheti a migrén kockázatát. Mindazonáltal mindkét állapot korlátozza a kis erek kitágulását, csökkentve ezzel a véráramlást és növelve a migrén kockázatát.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.