Hihetetlen, mennyi mindent elárul az egészségről a járásunk

Nordic,Walking,-,Woman,Exercising,In,City,Park
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Jacek Chabraszewski/Shutterstock. No use without permission. - Jacek Chabraszewski
fájdalom járás egészség ízület
Összetett folyamat a járás, de alapesetben teljesen automatikusan és szabályosan működik. Azonban ha valami nem stimmel a szervezetben, például egy rejtett betegség esetén megváltozhat.

Az agyunktól a lábujjainkig megdolgoztatja a testünket a járás, de alapesetben nem is gondolunk a mozdulatainkra, annyira magától értetődő. Így azt se vesszük észre, ha esetleg rejtett betegség miatt megváltozik; módosulhat a tartásunk, a járás sebessége, kiegyensúlyozottsága. Érdemes figyelni az alábbi jelekre, hiszen akár rejtett betegség is állhat mögöttük. Lássuk, miről árulkodik a járásunk!

Rejtett betegség is lehet a megváltozott járás oka.
Jóval azelőtt meglátszik a járáson a rejtett betegség, hogy nagyobb fájdalmat tapasztalnánk.
Forrás: Shutterstock

Rövideket lépünk

Ha az utóbbi időben lerövidültek a lépések, az utalhat térd- és csípőproblémákra. Lépéskor ugyanis a térdünk kiegyenesedik, és ha ez fájdalmat okoz, akkor ízületi probléma is lehet a háttérben. Idővel a testtartás is megváltozik az ízületi problémák miatt, így később hátfájás is jelentkezhet.

Balra tartunk

Egy kutatás során az alanyok járását figyelték, méghozzá úgy, hogy bekötött szemmel kellett tartsanak egyenes vonalban a céluk felé. Kiderült, hogy akik sokat stresszelnek, vagy szorongással küzdenek, hajlamosak baloldali irányban eltérni az egyenestől. Ennek az lehet az oka, hogy stressz és szorongás közben a jobb agyfélteke kapacitásait lekötik a nehéz gondolatok, a veszélyhelyzet kezelése.

Rejtett betegség is lehet a sántítás mögött

Az enyhe sántítás is jelzés, hogy valami nem stimmel: lehet, hogy észre se vettünk egy kisebb sérülést, nagyobb sérülés esetén pedig egyértelmű, miért bicegünk; de ha nem ért bennünket semmilyen trauma, elképzelhető az is, hogy ízületi probléma okozza. Ha egyik nap az egyik, másik nap a másik lábunkat kíméljük, vagy időnként megbicsaklik a lábunk, akkor ízületi gyulladás is meghúzódhat a háttérben.

Merev karok

A járás során a felsőtestünk is dolgozik, a karunk is előre-hátra mozdul. Ha azonban ez csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem történik menet közben, az akár gerincsérvre is utalhat.

Dülöngélés

Elsőre persze mindenkinek az alkoholos befolyásoltság jut eszébe, ha jobbra-balra dülöngélve járó embert lát, de rejtett betegség is okozhatja ezt. Van, hogy fejsérülés után, például enyhe agyrázkódás esetén jár így valaki.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.