Bár a mediterrán konyha egyik alapfűszereként lett ismert, az oregánó jótékony hatásai és felhasználási lehetőségei messze túlmutatnak az étkezésen. Széles körben alkalmazzák az egészségmegőrzésben, a hagyományos gyógymódokban és a háztartásban is: bátran kijelenthetjük tehát, hogy az oregánó az egyik legértékesebb növényi kincsünk. Most azt kutatják, jótékony hatásai segíthetnek a mellrák megelőzésében.
Az oregánó növényi vegyületekben gazdag, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Fenolos vegyületeket tartalmaz – beleértve a fenolsavakat, például a rozmaringsavat, a klorogénsavat, – valamint flavonoidokat. Ezen anyagok mindegyike védelmet nyújt a sejtkárosodással szemben azáltal, hogy semlegesíti azokat a molekulákat, amelyeket reaktív oxigénfajoknak (ROS) neveznek. Ezek jelentősen károsíthatják az egészséget, ha túl magas szinten vannak jelen a szervezetben.
Az intenzív fizikai edzés, például a magas intenzitású erő- és kardióedzés, növelheti az oxidatív stresszt. Ez izomkárosodást eredményezhet, és negatívan befolyásolhatja az immunrendszert. Az oregánó fogyasztása segíthet ellenállni ezeknek a hatásoknak; elősegíti a jobb izomregenerációt és védi a szervezetet a sejtkárosodástól, és az oxidatív stressz káros következményeitől.
Egy 24 férfi katonából álló csoportot vizsgáló kutatás kimutatta, hogy azok a férfiak, akik egy intenzív fizikai állapotfelmérő teszt után 500 mg oregánó port vettek be, megnövekedett antioxidáns szinteket mutattak a vérükben.
A K-vitamin – különösen a K1-vitamin – számos fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában:
Az oregánó vasban gazdag, amely nélkülözhetetlen része a hemoglobinnak. A hemoglobin a vörösvérsejtekben található, és az oxigént szállítja a tüdőtől a test többi részéhez. A vas részt vesz az energia előállításában, a növekedésben, a hormonális szintézisben és az idegrendszeri fejlődésben is.
Rágcsálókon végzett kutatások megállapították, hogy az oregánó magas étrendi bevitele gátolhatja bizonyos daganatok növekedését, beleértve a mellrákot. Az állatokon végzett kutatások azt is kimutatták, hogy az oregánó antidiabetikus, antidepresszáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezhet. Bár ezek az eredmények rendkívül biztatóak, jelenleg nincs kellő bizonyíték arra, hogy az oregánó ezeket a jótékony hatásokat az emberek számára is biztosítani tudja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.