A European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amelyben több mint 7000 olyan felnőtt vett részt, akik a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatának voltak kitéve. Kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és egészségügyi állapotukról, valamint táplálkozási szokásaikról – ezek között szerepelt a paradicsomfogyasztás is.
A tanulmány során a szakértők megállapították, hogy a paradicsom és a paradicsom alapú élelmiszerek jelentősen hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez. Sőt, a paradicsom napi szinten történő fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére is.
A paradicsom káliumban gazdag, amely tápanyagról ismert, hogy segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy mérsékli a nátrium hatását a szervezetben. A paradicsom magas káliumtartalma miatt az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) által is ajánlott élelmiszerek közé sorolható a magas vérnyomás csökkentése érdekében. Emellett a káliumban gazdag ételek számos szívbarát étrendben is kulcsszerepet játszanak. A paradicsom azért volt a kutatás célpontja, mert könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó, így világszerte számos étrendben megtalálható.
A magas vérnyomás csökkentésére irányuló életmódbeli változtatások között megtalálható a nátrium csökkentésére és a kálium növelésére vonatkozó ajánlás. A káliumban gazdag paradicsom fogyasztásának növelése tehát hatékony módja lehet annak, hogy a magas vérnyomást étrendbeli változtatásokkal kezeljük.
A paradicsom magas káliumtartalma mellett kiváló likopinforrás is. A likopin számos előnnyel rendelkezik a szív-és érrendszerre nézve; többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. Továbbá a kutatások szerint a likopin vérnyomáscsökkentő tulajdonságairól is ismert.
Számos klinikai vizsgálat foglalkozik a vérnyomáscsökkentő étrenddel, köztük a mediterrán étrenddel és a magas vérnyomás kezelésére irányuló diétás étrenddel. Ezek az adatok a magas gyümölcs-, zöldség- és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étkezési mintát támogatják.
Természetesen napi egy paradicsom beiktatása az étrendbe önmagában még nem csökkenti a vérnyomást. Fontos, hogy egy kiegyensúlyozott, szívbarát étrend részeként fogyasszuk: a teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek közé építsük be.
A magas káliumtartalmú ételek változatos fogyasztása szintén segíthet abban, hogy kielégítsük káliumszükségletünket. A jó vérnyomáscsökkentő étrend hosszú távon is tartható. Ezen kívül az orvosok a rendszeres testmozgást is kiemelten fontosnak tartják – a legtöbb szakember ez szerint még fontosabb, mint az étrend.
A túl sok kálium azonban káros lehet a vesebetegségben szenvedő személyek számára. A vesék távolítják el a vérből a káliumot, és ha a vesék nem képesek hatékonyan ellátni ezt a feladatot, az hiperkalémiához vezethet. A hiperkalémia a vér magas káliumszintjét jelenti. Ez az állapot befolyásolhatja a szív, az izmok és az idegrendszer működését, és súlyos esetekben életveszélyes is lehet.
Fontos tehát, hogy mielőtt jelentősen megnövelnénk az elfogyasztott kálium mennyiségét, konzultáljunk orvosunkkal, dietetikusunkkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.