Tudtad? Ez az 5 étel migrént okozhat!

Ha gyakran szenvedsz migréntől, érdemes odafigyelned azokra az ételekre, amelyek kiválthatják. Persze nem csak az étel okozhat fejfájást: a stresszes munkahelyi helyzetek, vagy akár egy rossz párna is lehet a fejfájás oka. Mivel a fejfájás hátterében számos tényező állhat, fontos, hogy figyelmesen vizsgáld meg, vajon bizonyos ételek fogyasztása szerepet játszik-e a gyakori fejfájásodban.
A frissen sült kenyér fejfájást okozhat, mert a friss élesztős pékáruk magas glutamát-tartalommal rendelkezhetnek. A glutamát, amely az élesztő által szabadul fel a friss pékárukban, migrént válthat ki azoknál, akik érzékenyek rá. Emellett a frissen sült kenyér élesztőtartalma és a sütés közben keletkező gázok is hozzájárulhatnak a fejfájás megjelenéséhez. A glutamát a neurotranszmitterekre hatva, például a szerotoninra és dopaminra, befolyásolhatja az agy működését, ami fejfájást okozhat egyes embereknél.
Ha migrénre hajlamos vagy, érdemes kerülni a frissen sült pékárukat, vagy más alternatívákat keresni.
Bár ez a két étel egészségesnek tűnik, néhány embernél mégis fejfájást válthatnak ki.
Hasznos tipp: érdemes elkerülni őket, amikor túléretté válnak és barnulni kezdenek, mivel ilyenkor megemelkedik a tiramin szintje, ami jelentős fejfájás kiváltó tényező lehet.
A European Neuropsychopharmacology című folyóiratban megjelent kutatás azt sugallja, hogy a tiramin, egy természetes módon előforduló vegyület bizonyos ételekben, migrént válthat ki azoknál, akik hajlamosak rá, mivel elősegítheti a noradrenalin felszabadulását. Ez az idegi közvetítő anyag vérerek szűkülését, majd tágulását okozhatja, ami úgy gondolják, hogy a migrénes rohamok egyik fő mechanizmusa.
Az MSG (mononátrium-glutamát) egy ételadalék, amely súlyos fejfájást és egyéb kellemetlen mellékhatásokat is kiválthat. Leginkább a kínai ételekben ismert, de más ételekben is megtalálható, például levesekben, chipsetekben és gyors rizs- vagy tésztás ételekben. Ezen kívül más néven is előfordulhat, mint például nátrium-glutamát-monohidrát, vagy akár az érthetetlen "UNII-W81N5U6R6U" elnevezés alatt.
Egyes kutatások szerint a magas MSG fogyasztás növelheti a fejfájások gyakoriságát, ezért fontos, hogy egyéni érzékenység esetén minimalizáljuk a bevitelét.
A "hot dog fejfájás" egy valós kifejezés, amely arra utal, hogy egyesek fejfájást tapasztalhatnak hot dogoktól, illetve más, nitrátokkal tartósított húsoktól, mint a szalámi, szalonna vagy sonka. Ráadásul ezek közül néhány még MSG-t is tartalmazhat, ami még inkább fokozza a fejfájás kockázatát.
A nitrogén-oxid képes migrént kiváltani, mivel kitágítja az agy ereit, aktiválva a trigemino-vaskuláris rendszert, ami kulcsszerepet játszik a migrénes fájdalom kialakulásában.
Az aszpartám, más néven NutraSweet vagy Equal néven ismert cukorpótló, migrént válthat ki, különösen azoknál, akik hajlamosak fejfájásra. Bár más édesítőszerek, mint a szorbit vagy a Splenda, nem okoznak hasonló problémát.
Az aszpartám számos diétás és "cukormentes" termékben megtalálható, így érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját.
A kutatások szerint az aszpartám hatással lehet az agyi vegyületekre, például a szerotoninra és dopaminra, és fokozhatja a fejfájást, de az ok-okozati összefüggés még nem teljesen tisztázott. A fejfájás főleg azoknál jelentkezhet, akik nagy mennyiségben fogyasztanak belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.