Olvadni fognak rólad a kilók, ha így fogyasztod a szénhidrátot: szenzációs kutatás, ami mindent megváltoztat

Shutterstock/Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
keményítő fagyasztás szénhidrátok
Nincs olyan, hogy egészségtelen étel, csak rosszul elkészített? Egy különös elmélet szerint a szénhidrátok lefagyasztása feldolgozás előtt számos egészségügyi előnnyel járhat.

Sokan azért kerülik a szénhidrátokat, mer felnyomják a vércukrot és energiaingadozást okoznak. Létezik azonban egy módszer, amivel egészségesebbé tehetjük a szénhidrátokat: sütés-főzés előtt fagyasszuk le őket. Vajon miét érdemes lefagyasztani ezeket az ételeket?

Szénhidrátok fagyasztása egészséges?
Szénhidrátok lefagyasztása fogyasztás előtt egészséges lehet a dietetikusok szerint.
Forrás: Shutterstock

Az egészségtelen szénhidrátok mítosza

Egy kiadós tészta vagy krumpli elfogyasztása után gyakran érezhetjük magunkat úgy, mint egy kibiztosított kézigránát, hogy pár óra után farkaséhesek legyünk. Ez annak köszönhető, hogy a magas glikémiás indexű szénhidrátok nagyon hamar glükózzá alakulnak, ami hirtelen okozza a vércukorszint megemelkedését, hogy aztán hamar lecsökkenjen.

Magas a glikéimiás indexe többek között a fehér kenyérnek, rizsnek, burgonyának.

Ezek növelhetik a cukorbetegség kockázatát. A negatív hatás kivédésére választhatunk alacsony glikémiás idexű ételeket – vagy le is fagyaszthatjuk őket.

Miért jó lefagyasztani a szénhidrátot?

Ha megfőzzük, lefagyasztjuk, majd újramelegítjük a rizst, krumplit vagy a tésztát, a bennük lévő szénhidrát kémiai szerkezete az ún. rezisztens keményítővé alakul. Ez a keményítő fajta nem szívódik fel a vékonybélben, hanem eljut a vastagbélbe, ahol természetes élelmi rostként működik, emellett fermentálódik és táplálja bélflórát, de gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Még fontosabb, hogy hosszas teltségérzetet biztosít és fokozatosan emeli a vércukorszintet.

Melyik élelmiszert érdemes lefagyasztani?

Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a keményítő tartalmú élelmiszerekben a rezisztens keményítő nyolcszorosára növekedett fagyasztás után a nem fagyasztottakhoz képest. Legmagasabb aránya a teljes kiőrlésű búzának volt, míg legrosszabbul a fehér rizs teljesített, abban inkább a lassan emészthető keményítő szintje növekedett.

Másik, 2024-es tanulmány szerint nem is feltétlen kell fagyasztani a szénhidrátokat, mert a hűtés ugyanúgy hatékony, igaz, abban az esetben kissé alacsonyabb lesz a speciális keményítő.

Érdekes adalék, hogy a mikrózás jobban növelheti a rezisztens keményítő szintjét. A szénhidrát fagyasztás előnyös lehet cukorbetegek, sportolók, fogyókúrázók számára, akik szeretnék hosszú távon fenntartani energiaszintjüket és szabályozni a vércukorszintet.

Így fagyaszd a szénhidrátot!

A frissen készült forró ételt érdemes kis adagokra osztani, amik így gyorsabban kihűlnek ugyanis óva intenek minket attól, hogy 2 óránál tovább szobahőmérsékleten tartsuk az ételt. Amikor kellően lehűlt, mehet a fagyasztóba, légmentesen záródó edényben. Vigyázunk, mert a magas nedvességtartalmú ételek állaga megváltozhat fagy hatására!

A tökéletes diétás süti: magas fehérjetartalmú csokigolyók5 étel, amit ne melegíts újra a mikróban! - Az egészségedet is veszélyeztetheted, ha nem vigyázolSzénhidrátok, amik segítenek a fogyásban? Ezek azok!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.