Szénhidrátok, amik segítenek a fogyásban? Ezek azok!

szénhidrát, egészséges étkezés
Shutterstock/marilyn barbone -
életmód szénhidrátok táplálkozás étkezés egészséges
Az elmúlt években a szénhidrátok a hízás szinonimáivá váltak. Pedig ha a megfelelő típusú szénhidrátokra, azaz a komplex szénhidrátokra fókuszálunk, azok még akár a fogyásban is segíthetnek. Ismerd meg őket!

A komplex szénhidrátok gazdagok rostokban, ezért különösen hosszú időre eltelítenek és fenntartják a jóllakottság érzését. Így a hirtelen falási rohamoknak nincs esélyük. Tehát, ha az egyszerű szénhidrátokat (mint például az ipari cukor, a fehér liszt és az azokból készült termékek, édességek, gyorsételek, üdítőitalok stb.) komplex szénhidrátokra cseréljük, nemcsak az egészségünknek teszünk jót, hanem sokkal könnyebben leadhatjuk a felesleges kilókat is.

Bulgur, egészséges szénhidrát, köret
A bulgur egy a finom és egészséges szénhidrátok közül, ami kiváló köretként, vagy salátákhoz.
Forrás: Shutterstock/Esin Deniz

Íme azok az egészséges szénhidrátok, amelyekből bátran ehetünk

  • Bulgur

A bulgur számos értékes tápanyagot tartalmaz. Remek alternatíva a hagyományos rizs vagy tészták helyett. Mivel a gyártási folyamat során az egész gabonát összetörik, a bulgur különösen gazdag tápanyagokban. A búzadara többek között különböző B-vitamint, E-vitamint és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. 

  • Quinoa

A quinoa egy magas minőségű szénhidrátforrás, amely kiváló fehérjékkel és mind a kilenc alapvető aminosavval rendelkezik. Emellett magas rosttartalommal rendelkezik és sok vasat, magnéziumot és vitaminokat tartalmaz. Nagy előnye továbbá, hogy a quinoa gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

  • Zabpehely

A zabpehely is a egészséges szénhidrátok közé tartozik, amelyek nemcsak gyors energiát biztosítanak, hanem főként hosszú ideig eltelítenek, és nem okoznak vércukor- és inzulinszint-ingadozást. Rengeteg rostot, növényi fehérjét, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz, így tökéletes étel a sportolók és a tudatosan étkezők számára.

  • Batáta 

Bár a batáták több kemikáliát és cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos burgonyák, a vércukorszintet csak nagyon lassan emelik. Emellett alacsony zsírtartalmúak, gazdagok A- és E-vitaminban, béta-karotinban, rostokban és káliumban. Nem csoda, hogy a sportolók körében is olyan népszerűek.

  • Bab

A bab a egészséges szénhidrátok közé tartozik, és mindenképp gyakrabban kellene szerepelnie az étlapunkon.

Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, szinte zsírtalan és koleszterinmentes, hanem számos ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet is tartalmaz, köztük különösen a káliumot, magnéziumot, cinket, valamint a C-vitamint és a B-vitaminokat.

  • Lencse

A lencse a legmagasabb fehérjetartalmú hüvelyes, ezért különösen értékes fehérjeforrás a vegetáriánusok és vegánok számára. Érdemes megemlíteni, hogy a vörös lencse minden alapvető aminosavat tartalmaz – kivéve a metionint és a cisztint.

  • Amarant

Az amarant sokak számára ismeretlen lehet, pedig tápanyagértékben túlszárnyalja a legtöbb egyéb gabonafélét: gazdag kalciumban, vasban és magnéziumban, emellett értékes zsírsavakat, rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz. A benne lévő növényi fehérje különösen jól emészthető és könnyen hasznosítható.

  • Teljes kiőrlésű kenyér 

A teljes kiőrlésű kenyér hosszabb ideig eltelít. 

A kenyérrajongóknak a teljes kiőrlésű változatokat érdemes választaniuk, és elkerülniük a fehér lisztből készült termékeket.

 Általános szabályként elmondható, hogy minél sötétebb a liszt, annál több a teljes kiőrlésű összetevő. És annál több vitamin, ásványi anyag és rost található benne. 

  • Teljes kiőrlésű tészta 

A teljes kiőrlésű tészta több rostot, vasat, magnéziumot és vitamint tartalmaz, mint a hagyományos tészta. Aki gyakran eszik tésztát, az a teljes kiőrlésű változatra váltva sokkal rostdúsabbá teheti étrendjét. Ez áldás a bélflóránknak, ráadásul hosszabb ideig eltelít, és hatékonyan megelőzi a hirtelen éhségrohamokat.

  • Barna rizs

A fehér rizs csupán "üres kalóriákat" tartalmaz, amelyek alig biztosítanak tápanyagokat. Ezzel szemben a barna rizs vitamint, ásványi anyagokat és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Emellett a glikémiai indexe sokkal alacsonyabb, ami azt eredményezi, hogy fogyasztása után az inzulinszint kevésbé emelkedik meg, így a jóllakottság érzése tartósabb, és a hirtelen éhségrohamok elkerülhetők.

  • Hajdina 

A magnézium, kálium és vas kiegyensúlyozott ásványianyag-keveréke különösen értékessé teszi a hajdinát a vegetáriánusok számára.

Emellett a hajdina háromszor annyi lizint tartalmaz, mint a legtöbb más gabonaféle. Ez az aminosav különösen fontos a stabil csontozat számára. További előnye, hogy a hajdina gluténmentes. Nemcsak péksütemények formájában finom, hanem például egy hajdinakása is tökéletes indítása lehet a napnak.

  • Banán

Más gyümölcsökkel összehasonlítva kevesebb vizet és szinte semennyi zsírt sem tartalmaz, viszont rengeteg szénhidrátot. Gazdag káliumban, amely különösen jótékony hatással van a szívre, emellett magnéziumot és B6-vitamint is tartalmaz. Tökéletes választás edzés előtt vagy után, és a legfinomabb smoothie-k alapjaként is megállja a helyét.

  • Zöldborsó

Nemcsak finom és kalóriaszegény, hanem tápanyagokban is gazdag, így a zöldborsó egyértelműen az egészséges szénhidrátok közé tartozik. A beta-karotin, sok B-vitamin és ásványi anyag mellett a zöldborsó magnéziumot, vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.