Komoly veszélynek teszed ki magad, ha mikróban melegíted a tejet

egészség, mikró, élelmiszer
Shutterstock - JCDH
egészség mikró tej élelmiszer
A mikró kétségkívül kényelmes és praktikus megoldás – különösképp a rohanós reggeleken, azonban a használata komoly egészségügyi kockázatot jelenthet bizonyos élelmiszerek esetében.

A legtöbben még mindig robotpilóta üzemmódban dobjuk be a reggeli tejeskávénkat a mikróba, nem is sejtve, hogy mivel járhat ez a cselekedetünk hosszú távon. 

Beautiful woman drinking glass of plant-based milk in the kitchen.
A tej mikrózása veszélyes lehet. 
Forrás: Shutterstock

Soha ne melegítsd mikróban a tejet

Komoly következményei lehetnek 

Ha minket kérdeztek, még mindig szilárdan tartjuk magunkat ahhoz, hogy a tűz óta az emberiség egyik legnagyobb találmánya a mikró. Meg a mosogatógép. Na és persze a robotporszívó! 

De ez a cikk most nem az emberiség legnagyobb vívmányairól szól, hanem a tényről, hogy bár jelentősen megkönnyíti az életünket a mikrohullámú sütő, olykor érdemes átgondolni, hogy milyen kockázatokkal járhat a használata. 

1. Nem melegít megfelelően

Nem kell  bemutatnunk azt a felemelő helyzetet, amikor 10 percig melegítesz egy ételt ahhoz, hogy a kóstolásnál rájöjj, a belseje jéghideg, míg a tányér persze szénné égette a kezedet. Ezek után nyilván nem újdonság a tény, hogy  a mikró nem melegít egyenletesen, ami a tejnél különösen veszélyes lehet: a forró felszínű ital akár súlyos égési sérüléseket is okozhat.

2. Elpazarolja a vitaminokat 

A tej egyik legértékesebb része a benne található B12-vitamin, de emellett tartalmaz még kalciumot, D-vitamint és fehérjéket is. A mikróban történő gyors, magas hőmérsékletű melegítés azonban egy csapásra tönkreteszi ezeket az összetevőket, így a vitaminok akár 40%-a is elveszhet. 

3. Súlyos panaszokat is kiválthat az érzékenyeknél

Ha tejfehérje-érzékeny vagy, talán észrevetted már, hogy a mikrózott tej fogyasztása után lényegesen lerövidül a mosdó felé megtett út ideje. Hogy miért van ez? A mikrós melegítés során a tejfehérjék szerkezete módosul, ami az emészthetőségre is jócskán hatással van. 

Mit tehetsz helyette? 

Hiszed vagy sem, a legjobb megoldás a régi klasszikus: ha egy kis lábosban, alacsony hőfokon melegíted a tejet. Ezáltal kontrollálhatod a hőmérsékletet és megőrizheted a tej tápanyagait is. Plusz pont, hogy ezzel a technikával hatásosabban védekezhetsz a tej tetején megjelenő bőr ellen is, ami felér egy biológiai fegyverrel. 

Hatékony trükk, amellyel 2 óra alatt sikerül a hús kiolvasztása mikró nélkülEgyszerű konyhai hiba okozhat demenciát: hatalmas veszélyeket rejt, ha így cselekszelHogyan melegítsük fel a sült krumplit, hogy az újra ropogós legyen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.