Ruccolasaláta, őrségi kecskesajt-galuskával, balzsamos eperrel, tökmagolajos levegővel
Toldi József előétele
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 marék ruccola
- 20 dkg őrségi krémes kecskesajt
- 8 db eper
- 1 db hamburgerzsemle koronája
- krémes balzsamecet
- 1 dl tökmagolaj
- 1 csapott kávéskanál szójalecitin
- 0,5 dl víz
- só
- bors
A kecskesajtból két kávéskanál segítségével formázz galuskákat. Az epret tisztítsd meg, és negyedeld fel, majd egy kis tálba téve annyi krémes balzsamecetet csorgass rá, hogy szinte bevonja az eperszemeket. A megmosott ruccolasalátát igazítsd a tányér közepére. Tedd rá a balzsamos epret és az előre kiformázott kecskesajtot. A zsemle koronáját pirítsd meg, negyedeled fel, majd helyezd a saláta mellé. Utóbbit picit sózd és borsozd.
A végén készítsd el a tökmagolajos levegőt. 1 dl tökmagolajhoz adj 0,5 dl vizet és 1 csapott kávéskanál szójalecitint. Egy botmixerrel úgy verj habot ebből az emulzióból, hogy a botmixer késének csak fele lógjon a folyadékba, hogy levegőt tudjon keverni az olajos vízbe. A habból kávéskanállal merj a kecskesajtgaluskák tetejére, és a tányér bármely részére díszítés gyanánt.
Hagymás rostélyos evolúció, szalonnás-gombás tócsni tortával, áfonyás villányi Portugieser redukcióval
Toldi József főétele
A paprikát csumázd ki, vágd félbe, és távolítsd el az erezetet. Vágd vékony csíkokra, majd ezeket nagyon apró kockákra darabold. A paradicsomot vágd negyedekbe, magozd ki, majd szintén apró kockára darabold. Tedd egy tálba a zöldségeket, adj hozzá két gerezd zúzott fokhagymát és egy kiskanál finomra vágott lilahagymát. Ízlés szerinti arányban keverj ki egy tálban olívaolajat, citromlevet, fehérborecetet, Erős Pistát, ehhez add a finomra vágott petrezselymet. Ilyen állapotban hagyhatod a hűtőben állni pár órát, hogy az ízek még jobban összeérjenek. A végén sózd, borsozd, és dúsítsd olívaolajjal. Az így kapott öntetet jól dolgozd össze a zöldségekkel, majd pirítsd meg a kenyeret sütőben vagy pirítósban, és külön tányéron tálald a bruschetta-ragut és a kenyeret.
Porhanyós csirkemellfilé formázott vadgombaraguval, házi burgonyalepénnyel, paprikás mártással, petrezselymes olajjal
Pavlicsek Csaba győztes főétele
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg csirkefarhát
- 2 db sárgarépa
- 1 közepes karalábé
- 1 vastagabb petrezselyemgyökér
- 2 zellerszár
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej paradicsom
- 1 tv-paprika
- 1 kiskanál só
- 6-8 szem egész bors
- 5 dkg vaj
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpos evőkanálnyi fűszerpaprika
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál tejszín
- 15 dkg bacon
- 25 dkg erdei gomba keverék
- 1 csokor friss petrezselyem
- 5 db csirkemell
- csipetnyi fehérbors
- olívaolaj
- 70 dkg burgonya
- 4 tojás
- 30 dkg liszt
- 0,5 l tej
Elsőnek az alaplevet készítsd el a mártáshoz: hideg vízben tedd fel főni a csirkefarhátat. Ha felforrt, habozd le, utána zöldségezd meg ízlés szerint sárgarépa, karalábé, zellerszár, petrezselyemgyökér, két gerezd fokhagyma és egy fej vöröshagyma hozzáadásával. Sózd meg, tegyél bele egész borsot, majd lassú tűzön főzd 2-2,5 órán át. Ha kész, sűrű szövésű ruhán át szűrd le. Ezt használd a mártás alapjául. Vajon piríts meg egy fej finomra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát. Ha megpirult, húzd félre a tűzhelyről, és szórd meg házi fűszerpaprikával. Ezután tedd vissza a tűzhelyre, kevés alaplevet önts rá, majd adj hozzá egy közepes fej felkockázott paradicsomot és egy kisebb, felkockázott tv-paprikát, továbbá a csirkemellek formázásával leesett nyesedéket. Ha kissé megpirult, öntsd hozzá a többi alaplevet. Így lassan, 30-40 percet főzd. Amikor kész, botmixerrel turmixold össze, szűrd át szűrőn, majd tedd vissza a tűzhelyre. Két evőkanál tejfölt és egy evőkanál tejszínt keverj össze, ehhez adagold a meleg mártást folyamatos kevergetés mellett, majd miután ezt simára keverted, tedd vissza a tűzhelyre, míg egyet rottyan.
Ezután készítsd el a gombaragut: csíkozz fel 15 dkg bacont, egy gerezd fokhagymát kés lapjával törj össze, majd vágj finomra, és együtt pirítsd meg a szalonnával. Ehhez add a tetszőlegesen darabolt erdeigomba-keveréket, és hirtelen pirítsd meg. Végül csipet sóval, fehérborssal fűszerezd, és szórd meg a finomra vágott petrezselyemmel. A csirkemelleket formázd úgy, hogy egy darab szép mellet kapj. Csipet sóval, fehérborssal dörzsöld be. A serpenyőt jól forrósítsd fel, és a csirke mindkét oldalára süss vaj és olívaolaj keverékében aranybarna kérget. A sütőt 70 °C-ra melegítsd elő, majd serpenyőstől tedd a melleket 6-8 percre a sütőbe.
Következhet a burgonyalepény: a burgonyát tisztítsd meg, majd vágd félbe, és a fél burgonyákat vékony szeletekre vágd. Egy olajozott tepsibe terítsd a burgonyaszeleteket, majd erre tegyél egy réteg vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Ízlés szerint ez készíthető még szalonnával, sonkával, bármivel, ami jellegéhez passzol. Sózd, borsozd. Ezután készíts egy sűrű, sós palacsintatésztát - az egész tojásokat keverd el a liszttel, majd folyamatosan adagold a tejet, és keverd simára, majd sózd, borsozd -, majd ezzel 2 cm vastagon fedd be a burgonyát. A tetejére néhány csepp olajat csepegtess, majd előmelegített sütőbe téve, 200 °C-on 35-40 percet süsd. Időközben készítsd el a petrezselyemolajat: fogj egy csokor petrezselymet, ezt olívaolajjal és egy csipet sóval turmixold össze. Tálaláskor a csirkemellet szeleteld fel, tedd egy tányérra, halmozd mellé a gombaragut, egy kocka burgonyalepényt, és egy kisebb pohárban tedd középre a mártást. A tálat petrezselyemolajjal díszítsd.
A receptek a McGourmet Szakácsverseny résztvevőitől és győztesétől származnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.