A cupcake egy hagyományos amerikai édesség, amely a nevét onnan kapta, hogy valamikor még teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és - a muffinformák megjelenése előtt – teáscsészékben sütötték ki ezeket a bájos finomságokat. És hogy muffin-e a cupcake? Bár a cupcake erősen emlékeztet az itthon is nagy népszerűségnek örvendő muffinokra, mégsem teljesen az. Pont annyival több, hogy kiérdemelhessen egy saját kategóriát.
A bögrés süti – a muffin tésztájával ellentétben - két részből áll: egy piskótaszerű, omlós alsórészből és egy krémes, díszes felsőrészből. A cupcake valójában egy mini tortácska, aminek a fő attrakciója a díszítés. Egy cupcake kinézetének csak a fantáziád szabhat határt. A díszítéshez használhatsz különböző ehető gyöngyöket, konfettiket, csillámokat, marcipánfigurákat és színes ostyákat, de léteznek fondanttal bevont, nyomott mintával díszített mini tortácskák is!
Tiltólistás édességek
Legyen bármennyire is csábító egy cukormáztól csöpögő falat, akad jó néhány olyan finomság, amit a saját és a gyermeked érdekében inkább hanyagolj a nagybevásárlás során! Mutatjuk a listát!A workshopon mi ételszínezővel színezett marcipánt hívtunk segítségül, amelyből egy kis kreativitással - és néhány egyszerűen beszerezhető tortadíszítő kellékkel - tarka virágokat és ínycsiklandó gyümölcsöket alakítottunk ki, ezekkel díszítettük fel mini tortácskáinkat. A különböző kedves formák, figurák megformálása pedig - ahogy a workshopon is jól látszott - tökéletes családi program lehet, az anyukákkal tartó gyerkőcök ugyanis rettenetesen élvezték a dekorálást. Az amerikai bögrés sütik tehát nemcsak hihetetlenül finomak, elkészítésük is pofonegyszerű, ami ráadásul nagyszerű szórakozást nyújt a gyerekek számára.
Mi most egy citromos-joghurtos, egyszerű krémes díszítésű cupcake-receptet ajánlunk a figyelmedbe.
Hozzávalók a tésztához:
(12 darabhoz)
1 tojás
15 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl joghurt
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
11 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
10 dkg vaj
porcukor (amennyit felvesz)
vaníliakivonat
csipet só
1-2 evőkanál krémsajt
Elkészítés:
Az egész tojást keverd habosra a cukorral, majd reszeld bele a megmosott citrom héját és kicsavart levét. Kézi habverővel keverd hozzá a joghurtot és apránként a sütőporral összeszitált lisztet. Ha már szép sima, csomómentes, add hozzá a felolvasztott, majd langyosra hűtött vajat. Szükség esetén joghurtot is adhatsz még hozzá, ha úgy ítéled meg, hogy túl sűrű a tészta. Papírformákkal kibélelt muffinsütőbe kanalazd bele, majd előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süsd tűpróbáig.
A krémhez gépi habverővel keverd habosra a hozzávalókat, a porcukrot érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sűrű legyen, mert akkor nem lesz szépen formázható. Ha már se nem túl lágy, se nem túl sűrű, csillagcsöves nyomózsákból a kihűlt tészta tetejét díszítsd ki.
Nincs időd sütni-főzni?
Íme 3 tuti cupcake-lelőhely a fővárosban:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.