francia konyha gasztronómiai élmény receptek
Laktató reggeli: a vékony palacsintaszerű tésztát sajttal és tojással töltjük. A töltött hajdinagalette töltelékébe tehetünk egy szelet sonkát is, hogy még laktatóbb legyen. Remekül passzol hozzá a petrezselymes fehérbab is.

Franciaországban többféle galette is létezik. A francia konyha kedvelt pitéjének legismertebb verziója a Normandiában és Bretagne-ban vízkeresztkor készített Galette des Rois, amely a három királyok érkezésének megünneplésére készített édesség. A galette, a franciák kedvelt pitéje szinte bármivel tölthető, a sós és édes ízvariációk száma csaknem végtelen, ebben a töltött hajdinagalette receptben most sós tölteléket kapott.

töltött hajdinagalette
A töltött hajdinagalette még laktatóbb, ha a sajt és a tojás közé 1-1 szelet sonkát is teszünk. Forrás: Forrás:  Fanni magazin archív

Így készül a töltött hajdinagalette petrezselymes fehérbabbal

A francia galettek között felbukkan a mi palacsintánkra emlékeztető, főleg hajdinaliszttel készülő tészta is. Mi most egy ilyen különleges galette receptjét hoztuk el nektek, amelynek tésztájához hajdinalisztet használtunk, töltelékében pedig főszerepet kapnak a sajtok és a tojás. Hogy még tartalmasabb fogás legyen, petrezselymes fehérbabbal kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc + pihentetési idő 

Hozzávalók (4 személyre): 

A palacsintához: 

1 db tojás 

100 ml tej 

100 g hajdinaliszt 

2 nagy csipet só 

kb. 150 ml szénsavas víz 

kevés olaj a sütéshez 

A töltelékhez: 

100 g sajt (edami, gouda, trappista) 

kevés olaj a sütéshez 

4 db tojás 

A tálaláshoz:

1 konzerv (240 g töltőtömeg) fehérbab 

1 kis csokor petrezselyemzöld 

aioli (fokhagymával ízesített majonéz) 

Elkészítés: 

1. A palacsintatészta elkészítéséhez a tojást keverjük simára a tejjel, a hajdinaliszttel, a sóval és a szénsavas vízzel, majd hagyjuk 20-30 percet állni. Ezután egy kiolajozott palacsintasütőben süssünk a masszából 4 palacsintát.

2. A sajtot reszeljük le, és szórjuk a forró palacsintákra. Közben kenjünk ki egy másik serpenyőt kevés olajjal, és süssünk 4 tükörtojást. Finoman sózzuk meg, majd csúsztassuk a palacsintákra, és hajtsuk körben a tojásokra a palacsinták széleit.

3. A babot szűrjük le, majd keverjük össze a megmosott, finomra aprított petrezselyemzölddel.

4. Tálaljuk a galette-eket a babbal és az aiolival, zöldségekkel, salátával köríthetjük.

Tipp: A galette-ekbe tehetünk a sajt és a tojás közé 1-1 szelet sonkát is. 

A francia desszert, ami mindenkit elbűvöl: próbáld ki Mille feuille receptünket is!


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.