konyhai praktika tárolás avokádó
Nincs bosszantóbb annál, amikor pár nap alatt megbarnul, és dobhatjuk is ki a drága gyümölcsöt. Van azonban néhány tuti tipp, amellyel az avokádó sokáig fogyasztható marad.

Az avokádó sokak kedvence és nagyon tápláló is, de sokan félnek megvenni, ugyanis, ha már megértett, utána nagyon gyorsan romlik. Karl Graham, élelmiszertárolási szakértő elmondta, mit tegyünk annak érdekében, hogy az avokádó sokáig friss maradjon.

Így marad kétszer annyi ideig friss az avokádó
Így marad kétszer annyi ideig friss az avokádó
Forrás: Getty Images

 

Az avokádó frissességét a citrusfélék megőrzik

Miután megérett, vágjuk félbe az avokádót, és kenjük meg a húsát citrom- vagy lime-lével. A citrusfélék savtartalma gátolja az oxidációt, amely a barnulásért felelős. Ez a módszer különösen hasznos azoknak, akik előre elkészítenék az avokádókrémet vagy a vásárlás után több napig is tárolnék a gyümölcsöt.

Károly király avokádót ebédel 

Köztudott, hogy a brit uralkodó ezidáig feleslegesnek tartotta az ebédet, de most már kénytelen enni valamit délben is. Az orvosai javaslatára ebédre egy fél avokádót meg kell ennie, hogy órákon át 

Tárold légmentesen záródó edényben

Az avokádó frissességét tovább növelhetjük, ha légmentesen záródó edényben tároljuk. Amennyiben csak egy fél avokádót használunk fel, érdemes azt a felét tárolni, amelyben a mag benne maradt, mivel az is lassítja az oxidációt. Szakértők szerint, ha nem szeleteljük fel az avokádót, akkor az egész gyümölcs héját is bekenhetjük citruslével, mielőtt légmentesen lezárjuk.

Tedd hűtőbe!

A hűvös jelentősen lelassítja az érési folyamatot, így hosszabb ideig frissen marad az avokádó. Amikor a gyümölcs citruslével bevonva és légmentesen lezárva kerül a hűtőbe, sokkal lassabban barnul meg. A TikTokon eltejdet hack szerint tegyük vízbe, ám kiderült, hogy ennek komoly veszélye van: erről itt írtunk. 

Ezért válaszd az avokádót

Az avokádó egy szuperélelmiszerként ismert gyümölcs, amelynek számos élettani előnye van:

  • Gazdag tápanyagokban: Az avokádó tele van egészséges zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal (például K-, C- és E-vitamin) és ásványi anyagokkal, mint a kálium.
  • Jót tesz a szívnek: Az avokádóban található telítetlen zsírok, különösen az olajsav, segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Támogatja az emésztést: A magas rosttartalom elősegíti a bélrendszer egészségét és segíti az emésztést.

Ezért korlátozd mégis a fogyasztását

  • Magas kalóriatartalom: Bár egészséges zsírokat tartalmaz, az avokádó kalóriadús, ezért mértékkel érdemes fogyasztani, különösen fogyókúrázók számára.
  • Környezeti terhelés: Az avokádó termesztése nagy mennyiségű vízfelhasználást igényel, különösen a szárazabb régiókban, ahol a termelésük környezetkárosító hatással lehet, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi idő és energia, amire az asztalunkra kerül. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.