5 étel, amit soha nem szabad a konyhapulton tárolni

konyhapult, ételek, tárolás
Shutterstock/Terelyuk -
tárolás ételek konyha
A konyhapult gyakran az élelmiszerek tárolásának elsődleges helyszínévé válik. De van 5 olyan étel, amelyet érdemes inkább hűtőben vagy sötét helyen tárolni, hogy megőrizzük frissességüket és elkerüljük a romlást.

A konyha, különösen, ha gyakran sütsz és főzöl, könnyen rendetlenné válhat, főképp a munkafelületeken. A konyhapult az a hely, ahová a bevásárlás során hozott minden étel, élelmiszer, friss gyümölcs és zöldség kerül, és ahol a kedvenc fűszereinket és olajainkat tartjuk. Azonban a munkafelület nem mindig a legideálisabb, sőt, néha nem is biztonságos hely egyes élelmiszerek számára.

konyhapult, étel, tárolás
Számos étel jobb, ha nem kerül a konyhapultra.
Forrás: Shutterstock/NMC2S

Íme 5 étel, amit jobb, ha ezentúl nem a konyhapultodon tárolsz

A tűzhelyhez és a sütőhöz való közelsége miatt a konyhapult és konyhasziget azok a helyek, ahol szinte minden nagyon gyorsan felmelegedhet, ami hozzájárulhat az alapanyagok romlásához. Ráadásul a napfény is elősegíti a baktériumok növekedését az élelmiszerekben, ami csírázáshoz vezethet. Tudjuk, hogy mely ételeket nem szabad a hűtőben tárolni, de mi a helyzet azokkal, amiket nem érdemes a konyhapulton tartani?

1. Olajok

Ann Ziata, az Institute of Culinary Education szakácsa úgy fogalmazott, hogy: „Az olajok érzékenyek a napfényre, hőségre és oxigénre, és a hosszan tartó kitettség miatt megromlanak. A legjobb, ha a finomítatlan olajokat nem átlátszó edényekben és a közvetlen napfénytől távol tartjuk.” A finomított olajok, mint például a növényi olajok, nem annyira hajlamosak a romlásra. Sokan tartanak egy üveg olívaolajat a konyhapulton, hogy könnyen használhassák, amikor szükségük van rá a főzés során. Nem kell, hogy a kedvenc üvegedet elrejtsd a konyhaszekrényben, vagy a kamrában. Egy kis mennyiségű olívaolaj nem átlátszó edényekben nyugodtan maradhat a konyhapulton. Ha nagyobb kiszerelésű olajat vásárolsz, csak öntsd át kisebb üvegekbe, amelyek ha kiürültek, mindig újra lehet tölteni.

2. Krumpli

A burgonyát a konyhapulton tárolni nem a legjobb ötlet, mert a fény hatására zöldes színűvé válhat. „A burgonya a napfényt felszívva zöldessé válik, ami keserű ízt eredményez, és a burgonyahéjban található szolanin nevű méreg koncentrációja is megnő.” - fogalmazta meg Brian Quoc Le, élelmiszertudós. 

3.Tojás  

„Míg a frissen tojt tojásokat biztonságosan lehet a konyhapulton tárolni, a boltban vásárolt tojásokat a hűtőben kell tartani, mert kereskedelmi mosásuk során eltávolítják a tojás héját védő kutikulát, ami megakadályozza a mikroorganizmusok bejutását” – mondta Brian. 

A tojásokat nem szabad két óránál tovább a hűtőn kívül tartani, és ha a hőmérséklet meghaladja a 32 °C-ot, akkor egy óránál tovább sem.

4. Tortilla

Bár a tortillákat szobahőmérsékleten is lehet tárolni, általában tovább eltarthatók, ha hűtőben helyezzük el őket, különösen a felbontás után. „Valójában, ha alaposan megnézed a csomagolást, sok tortilla gyártó javasolja, hogy a felbontott csomagokat a hűtőben tárold a frissesség megőrzése és a romlás lelassítása érdekében” – mondta Angel Luk dietetikus. A felnyitás előtt azt javasolja, hogy a tortilla csomagot szobahőmérsékleten, hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk.

5. Majonéz

A majonézt mindig hűtőben kell tárolni, mivel tojás tartalma miatt nem maradhat sokáig szobahőmérsékleten. Más ízesítők, mint például a ketchup és a juharszirup, általában biztonságosan tárolhatók szobahőmérsékleten, de hosszabb ideig eltarthatók a hűtőben.. Mindig érdemes elolvasni a tárolási utasításokat is a palackon.

Néhány további étel és alapanyag, amit nem érdemes a konyhapulton tárolni:

Ezek az ételek és alapanyagok jobban megőrzik frissességüket, ha a hűtőben vagy más megfelelő tárolóhelyre helyezed őket.

  • Tejtermékek, pl: tej, joghurt, sajt
  • Friss húsok
  • Friss fűszernövények, mint például a bazsalikom, petrezselyem
  • Cukor, só és fűszerek, ha nem légmentesen záródó edényben van
  • Bogyós gyümölcsök, pl: eper, málna, áfonya
  • Csokoládé, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében  érdemes hűtőbe tenni

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.