A konyha, különösen, ha gyakran sütsz és főzöl, könnyen rendetlenné válhat, főképp a munkafelületeken. A konyhapult az a hely, ahová a bevásárlás során hozott minden étel, élelmiszer, friss gyümölcs és zöldség kerül, és ahol a kedvenc fűszereinket és olajainkat tartjuk. Azonban a munkafelület nem mindig a legideálisabb, sőt, néha nem is biztonságos hely egyes élelmiszerek számára.
A tűzhelyhez és a sütőhöz való közelsége miatt a konyhapult és konyhasziget azok a helyek, ahol szinte minden nagyon gyorsan felmelegedhet, ami hozzájárulhat az alapanyagok romlásához. Ráadásul a napfény is elősegíti a baktériumok növekedését az élelmiszerekben, ami csírázáshoz vezethet. Tudjuk, hogy mely ételeket nem szabad a hűtőben tárolni, de mi a helyzet azokkal, amiket nem érdemes a konyhapulton tartani?
Ann Ziata, az Institute of Culinary Education szakácsa úgy fogalmazott, hogy: „Az olajok érzékenyek a napfényre, hőségre és oxigénre, és a hosszan tartó kitettség miatt megromlanak. A legjobb, ha a finomítatlan olajokat nem átlátszó edényekben és a közvetlen napfénytől távol tartjuk.” A finomított olajok, mint például a növényi olajok, nem annyira hajlamosak a romlásra. Sokan tartanak egy üveg olívaolajat a konyhapulton, hogy könnyen használhassák, amikor szükségük van rá a főzés során. Nem kell, hogy a kedvenc üvegedet elrejtsd a konyhaszekrényben, vagy a kamrában. Egy kis mennyiségű olívaolaj nem átlátszó edényekben nyugodtan maradhat a konyhapulton. Ha nagyobb kiszerelésű olajat vásárolsz, csak öntsd át kisebb üvegekbe, amelyek ha kiürültek, mindig újra lehet tölteni.
A burgonyát a konyhapulton tárolni nem a legjobb ötlet, mert a fény hatására zöldes színűvé válhat. „A burgonya a napfényt felszívva zöldessé válik, ami keserű ízt eredményez, és a burgonyahéjban található szolanin nevű méreg koncentrációja is megnő.” - fogalmazta meg Brian Quoc Le, élelmiszertudós.
„Míg a frissen tojt tojásokat biztonságosan lehet a konyhapulton tárolni, a boltban vásárolt tojásokat a hűtőben kell tartani, mert kereskedelmi mosásuk során eltávolítják a tojás héját védő kutikulát, ami megakadályozza a mikroorganizmusok bejutását” – mondta Brian.
A tojásokat nem szabad két óránál tovább a hűtőn kívül tartani, és ha a hőmérséklet meghaladja a 32 °C-ot, akkor egy óránál tovább sem.
Bár a tortillákat szobahőmérsékleten is lehet tárolni, általában tovább eltarthatók, ha hűtőben helyezzük el őket, különösen a felbontás után. „Valójában, ha alaposan megnézed a csomagolást, sok tortilla gyártó javasolja, hogy a felbontott csomagokat a hűtőben tárold a frissesség megőrzése és a romlás lelassítása érdekében” – mondta Angel Luk dietetikus. A felnyitás előtt azt javasolja, hogy a tortilla csomagot szobahőmérsékleten, hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk.
A majonézt mindig hűtőben kell tárolni, mivel tojás tartalma miatt nem maradhat sokáig szobahőmérsékleten. Más ízesítők, mint például a ketchup és a juharszirup, általában biztonságosan tárolhatók szobahőmérsékleten, de hosszabb ideig eltarthatók a hűtőben.. Mindig érdemes elolvasni a tárolási utasításokat is a palackon.
Ezek az ételek és alapanyagok jobban megőrzik frissességüket, ha a hűtőben vagy más megfelelő tárolóhelyre helyezed őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.