Ezzel a konyhai trükkel nem fő szét a krumpli

Woman,Putting,Peeled,Potato,In,Pot,At,Table,In,Kitchen
Shutterstock - Pixel-Shot
konyhai hack konyhai praktikák krumpliétel
Minden szakács rémálma, amikor krumpli főzés közben szétfőnek a vízbe tett burgonyák. Létezik viszont egy pofonegyszerű trükk, ami megakadályozza, hogy a krumpli szétessen.

A szétfőtt burgonya nemcsak azért bosszantó, mert nagy része a kukában végzi, de vízíze, széteső állaga is egy valóságos gasztronómiai rémálommá teszi. Egy egyszerű konyhai trükkel a krumpli főzése még a legszétesőbb fajtával is sikeres lesz.

krumpli főzés
Krumpli főzésre a magas keményítőt tartalmazó fajták a legalkalmasabbak.
Forrás: Shutterstock

Válasszunk főzni való krumplifajtát!

Banális, de legjobb amit tehetünk, ha eleve főzni való krumplit választunk főzéshez. Keményítő tartalmuk alapján 3 csoportra oszthatók a krumplifajták, főzéshez legideálisabb a teljesen egyben maradó salátának való vagy enyhén szétfövő típusok. Előbbi kategóriába tartozik az Agata és a Cherie, az enyhén szétfövő fajtákhoz pedig többek között a Balatoni rózsa, Boglárka, Desiré, valamint a Lilaburgonya tartozik. Krumpli főzés héjában enyhén szétfővő fajtákkal működik a legjobban, mivel azok belseje sokkal puhább.

Tudtad? 

Hihetetlen, de több, mint 5000 burgonyafajtát különböztetünk meg. Ezek jó része Amerikában őshonos, és fajtától függően rengeteg felhasználási módjuk létezik.

Amennyiben nem vagyunk krumpliszakértők, a krumplihéj színe eligazíthat minket: sárga fajták általában sütéshez, míg a pirosak főzéshez lehetnek ideálisak. Fontos megjegyezni, hogy a krumplihéj színe csupán tájékoztató jellegű, például a főzéshez ideális Agata krumpli is sárgás héjú.

De mi a teendő akkor, ha otthon csak sütéshez ideális fajták állnak rendelkezésre? Aggodalomra semmi ok, nem szükséges a gondosan kitervelt menüt utolsó pillanatban átalakítani, ha az alábbi pofonegyszerű trükköt alkalmazod.

Krumpli főzés ezzel a pofonegyszerű trükkel

Ha nem akarod, hogy a krumplifőzés eredménye egy kásás, vízízű, nyomokban krumplira emlékeztető valami legyen, egy közismert hozzávalót kell leemelni a polcról. Tegyük oda főni a krumplit, majd 10 perc után adjunk hozzá egy kevés ecetet és sózzuk meg. Az ecet védőréteget képez a krumpli felületén, megakadályozva annak szétesését, pépesedését.

főzni való krumpli
Sütni vagy főzni való krumplival főzzek? Ezzel a trükkel mindegy!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 photopixel/Shutterstock.  No use without permission.

Tipp: a vízbe tett ecet nemcsak a krumpli szétesését akadályozza meg, de a buggyantott tojást is ezzel a praktikával készítik.

Annak érdekében, hogy az elkészült krumpli ne legyen ecetes ízű, miután megfőtt, öblítsük át néhányszor meleg vízzel.

Meddig kell főzni a krumplit?

Az sem mindegy, hogyan készítjük a főtt krumplit: tegyük fel hideg vízben a felkockázott krumplit, sózzuk meg, majd várjuk meg míg felforr. Miután a víz felforrt, vegyük alacsonyabb lángra, és 10-12 perc alatt főzzük a burgonyát puhára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.