A szétfőtt burgonya nemcsak azért bosszantó, mert nagy része a kukában végzi, de vízíze, széteső állaga is egy valóságos gasztronómiai rémálommá teszi. Egy egyszerű konyhai trükkel a krumpli főzése még a legszétesőbb fajtával is sikeres lesz.
Banális, de legjobb amit tehetünk, ha eleve főzni való krumplit választunk főzéshez. Keményítő tartalmuk alapján 3 csoportra oszthatók a krumplifajták, főzéshez legideálisabb a teljesen egyben maradó salátának való vagy enyhén szétfövő típusok. Előbbi kategóriába tartozik az Agata és a Cherie, az enyhén szétfövő fajtákhoz pedig többek között a Balatoni rózsa, Boglárka, Desiré, valamint a Lilaburgonya tartozik. Krumpli főzés héjában enyhén szétfővő fajtákkal működik a legjobban, mivel azok belseje sokkal puhább.
Hihetetlen, de több, mint 5000 burgonyafajtát különböztetünk meg. Ezek jó része Amerikában őshonos, és fajtától függően rengeteg felhasználási módjuk létezik.
Amennyiben nem vagyunk krumpliszakértők, a krumplihéj színe eligazíthat minket: sárga fajták általában sütéshez, míg a pirosak főzéshez lehetnek ideálisak. Fontos megjegyezni, hogy a krumplihéj színe csupán tájékoztató jellegű, például a főzéshez ideális Agata krumpli is sárgás héjú.
De mi a teendő akkor, ha otthon csak sütéshez ideális fajták állnak rendelkezésre? Aggodalomra semmi ok, nem szükséges a gondosan kitervelt menüt utolsó pillanatban átalakítani, ha az alábbi pofonegyszerű trükköt alkalmazod.
Ha nem akarod, hogy a krumplifőzés eredménye egy kásás, vízízű, nyomokban krumplira emlékeztető valami legyen, egy közismert hozzávalót kell leemelni a polcról. Tegyük oda főni a krumplit, majd 10 perc után adjunk hozzá egy kevés ecetet és sózzuk meg. Az ecet védőréteget képez a krumpli felületén, megakadályozva annak szétesését, pépesedését.
Tipp: a vízbe tett ecet nemcsak a krumpli szétesését akadályozza meg, de a buggyantott tojást is ezzel a praktikával készítik.
Annak érdekében, hogy az elkészült krumpli ne legyen ecetes ízű, miután megfőtt, öblítsük át néhányszor meleg vízzel.
Az sem mindegy, hogyan készítjük a főtt krumplit: tegyük fel hideg vízben a felkockázott krumplit, sózzuk meg, majd várjuk meg míg felforr. Miután a víz felforrt, vegyük alacsonyabb lángra, és 10-12 perc alatt főzzük a burgonyát puhára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.