Így tárold a krumplit télen, hogy minél tovább elálljon!

krumpli, tárolás, burgonya
Shutterstock/New Africa -
burgonya tanács krumpli megfelelő tárolás
A burgonya hónapokig elállhat, ha megfelelő körülmények között tárolják. Íme 10 tipp, hogy a krumpli sokáig fogyasztható legyen.

A  krumpli világszerte alapélelmiszernek számít, amelyet a levesektől kezdve a köretekig felhasználhatunk. Olcsón termeszthető, tápláló, és hosszú ideig, 3–6 hónapig, vagy akár még ennél hosszabb ideig is eltartható, a fajtájától és persze a megfelelő tárolási körülményektől függően.

krumpli, tárolás, burgonya
A krumpli akár egész télen is elállhat, ehhez azonban fontos betartani néhány alapvető tárolási lépést
Forrás: Shutterstock/Andrii Oleksiienko

Íme 10 tipp a krumpli hosszú távú tárolásához

A burgonyát hagyományosan ősszel termesztették vagy vásárolták, majd gyökérvermekben tárolták a téli ételekhez. A gyökérverem egy föld alatti tárolóhely, amely védve van a fagyos hőmérséklettől, de hűvös és nedves körülményeket biztosít a krumplinak, répának stb. 

1. Tedd hűvösre!

A legtöbben már nem rendelkezünk gyökérveremmel, de a modern otthonokban is alkalmazhatjuk a tárolás hasonló elveit télen. A burgonya meghálálja, ha pincében vagy otthonod hűvös részén tárolod: a 7–10 °C a legideálisabb. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a burgonyákban lévő keményítő cukorrá alakul, és a gumók besötétednek. A magasabb hőmérsékleten a krumpli kicsírázik. A burgonya hűvösen tartása lelassítja a csírázási folyamatot, de apró hajtások megjelenhetnek rajta. A burgonya ekkor is biztonságosan fogyasztható, egyszerűen távolítsd el róla a csírahajtásokat a főzés előtt.

2. Válassz olyan fajtákat, amelyek bírják a hosszú távú tárolást!

Akár saját magad termeszted a krumplit, akár a helyi termelői piacon szerzed be, válassz olyan fajtákat, amelyek jól bírják a tárolást. Ajánlott fajták közé tartozik például a Kennebec, Yukon Gold, Red Chieftain, Burbank Russet és a German Butterball. Más burgonyafajták nem biztos, hogy egész télen elállnak, de a legtöbb krumplifajta megfelelő tárolási körülmények között legalább egy-két hónapig friss marad.

3. Ha a krumplit boltban vásároltad...

Nem tudni, a krumplit hogy tárolták, amire a szupermarket polcaira kerül. Ennek ellenére a boltban vásárolt burgonyát is frissen tarthatod néhány hónapig. Fontos, hogy vedd ki a műanyag tasakból. 

4. Szelektáld a burgonyát!

Rendszerezd a burgonyát fajtánk szerint. Mivel egyes fajták hosszabb ideig elállnak, mint mások, a rendszerezés megkönnyíti, hogy előbb a gyorsabban romló fajtákat használd el. 

5. Alaposan nézz át minden egyes szemet!

Miközben szelektálod a burgonyát, alaposan nézd át azokat, és válogasd ki közülük, amelyeken zúzódások vagy egyéb sérülések vannak. A törött héjú, repedezett vagy puha foltos gumókat azonnal használd fel. A zöld burgonyákat dobd ki, mivel ezek keserű ízűek, és nagy mennyiségben fogyasztva betegséget is okozhatnak.

6. Tárold sötét helyen!

A fény hatására klorofill kerül a gumó felszínére, ami zöld elszíneződést okoz, és solanint képez. Amíg a klorofill zölddé változtatja a gumót, a solanin keserű ízt ad neki, és nagy mennyiségben fogyasztva betegséget is okozhat.

7. Jól szellőző helyre tedd!

Fontos, hogy a burgonyát olyan helyre tedd, ahol jó a légáramlás, hogy oxigént használhassanak fel és szén-dioxidot adhassanak le tárolás közben. Egy kis ventilátor is segíthet, ha nincs természetes légmozgás a tárolóhelyen.

8. Fontos a megfelelő páratartalom

A burgonya 80 százaléka víz, ezért nedves helyen kell tárolni, hogy ne száradjon ki. Az ideális páratartalom 95 százalékos, de ez általában nem valósítható meg otthon, de párásító használatával növelheted a páratartalmat. 

A burgonya ideális tárolási helye a fűtetlen pince, a szabad (de nem fagyos) levegő, a fészer, a padlás vagy a garázs. 

9. Csomagold be!

Tárold a burgonyát sötét helyen, fedett dobozokban vagy tárolókban, amelyeken van néhány szellőzőnyílás. Mielőtt becsomagolod, ne mosd meg, mert a nedvesség penészedést okozhat, és csökkentheti az eltarthatóságot. Fontos, hogy a burgonyát külön tárold a hagymától, banántól és egyéb gyümölcsöktől. Ezek etilén gázt bocsátanak ki, ami korai csírázást okozhat a burgonyánál.

10. Ellenőrizd a tárolt krumplit!

Néhány hetente nézz bele dobozokba, és a romlásnak indult krumplit dobd ki, hogy ne fertőzze meg a többit is. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.