Bár a paradicsom íze ismerős és hétköznapinak mondható, gyakran vált ki heves vitákat. Korábban arról folyt a vita, hogy gyümölcs vagy zöldség-e, most pedig úgy tűnik, egy gyakori tárolási hiba miatt rontjuk el az ízét.
Pete, a gasztronómiai szakértő, más néven Early Pete a TikTokon, már 504 000 követőt gyűjtött össze konyhai tanácsaival és receptjeivel. Egy hatalmas elérést generáló videójában azt mondta, hogy szinte garantálni tudja: mindannyian rosszul tároljuk a paradicsomot, és ez rontja az ízét.
„A paradicsomok olyan enzimet tartalmaznak, amely reakcióba lép a hideg hőmérséklettel. Ez valójában a sejtfalak lebontását okozza, ami egy sokkal kevésbé kívánatos, pépes és szemcsés paradicsomot eredményez. Valójában a legjobb ízű paradicsomhoz szobahőmérsékleten kell tárolni őket.”
Pete hozzátette, hogy ha a paradicsom már romlásnak indult, akkor nyugodtan betehetjük a hűtőbe, hogy meghosszabbítsuk az eltarthatóságát. Azonban azt tanácsolta, hogy a felhasználás előtt hagyjuk visszaérni szobahőmérsékletűre, hogy a legjobb ízt kapjuk.
Egy 2016-os amerikai kutatás kimutatta, hogy ha a paradicsomot egy hétig hűtőszekrényben tároljuk, az csökkenti azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek az íz és illatanyagokat, az úgynevezett illékony vegyületeket előállító enzimekhez szükségesek. Ezek felelősek a paradicsomok gazdagabb, édesebb ízéért. „A 2013-as kutatás szerint azok a paradicsomok, amelyeket 4˚C-on tároltak, drámai mértékben csökkentették az illékony vegyületek koncentrációját. 30 napos tárolás után a koncentráció 66%-kal csökkent” – számol be a Compound Interest.
„Felfedezték, hogy az alacsony hőmérséklet különösen káros hatással volt a paradicsomok aromájára, míg ezzel szemben a 20˚C-os tárolás az illékony vegyületek termelésének növekedését eredményezte.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.