Mindenki rossz helyen tárolja a paradicsomot, és ez óriási hatással van az ízére

paradicsom, tárolás
Shutterstock/goffkein.pro -
Otthoni tárolás paradicsom hűtés íz
Te hol tárolod a paradicsomot? A gasztronómiai szakértő arra figyelmeztet, hogy ha rossz helyen tartjuk a paradicsomokat puhák és szemcsések lesznek, ráadásul tönkreteszi az ízüket is.

Bár a paradicsom íze ismerős és hétköznapinak mondható, gyakran vált ki heves vitákat. Korábban arról folyt a vita, hogy gyümölcs vagy zöldség-e, most pedig úgy tűnik, egy gyakori tárolási hiba miatt rontjuk el az ízét.

paradicsom, tárolás
Nem mindegy, hogy a paradicsom hova kerül. A tárolása hatással lehet az ízére.
Forrás: Shutterstock/Kamil Zajaczkowski

Te hol tárolod a paradicsomot?

Pete, a gasztronómiai szakértő, más néven Early Pete a TikTokon, már 504 000 követőt gyűjtött össze konyhai tanácsaival és receptjeivel. Egy hatalmas elérést generáló videójában azt mondta, hogy szinte garantálni tudja: mindannyian rosszul tároljuk a paradicsomot, és ez rontja az ízét. 

A paradicsomok olyan enzimet tartalmaznak, amely reakcióba lép a hideg hőmérséklettel. Ez valójában a sejtfalak lebontását okozza, ami egy sokkal kevésbé kívánatos, pépes és szemcsés paradicsomot eredményez. Valójában a legjobb ízű paradicsomhoz szobahőmérsékleten kell tárolni őket.” 

Pete hozzátette, hogy ha a paradicsom már romlásnak indult, akkor nyugodtan betehetjük a hűtőbe, hogy meghosszabbítsuk az eltarthatóságát. Azonban azt tanácsolta, hogy a felhasználás előtt hagyjuk visszaérni szobahőmérsékletűre, hogy a legjobb ízt kapjuk.

@earlypete If you store your tomatoes in the fridge, you’re doing it wrong, and here’s why ##food##tomato##cookingtips##learnontiktok##greenscreen ♬ Breaking News - Breaking News

Egy 2016-os amerikai kutatás kimutatta, hogy ha a paradicsomot egy hétig hűtőszekrényben tároljuk, az csökkenti azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek az íz és illatanyagokat, az úgynevezett illékony vegyületeket előállító enzimekhez szükségesek. Ezek felelősek a paradicsomok gazdagabb, édesebb ízéért. „A 2013-as kutatás szerint azok a paradicsomok, amelyeket 4˚C-on tároltak, drámai mértékben csökkentették az illékony vegyületek koncentrációját. 30 napos tárolás után a koncentráció 66%-kal csökkent” – számol be a Compound Interest. 

„Felfedezték, hogy az alacsony hőmérséklet különösen káros hatással volt a paradicsomok aromájára, míg ezzel szemben a 20˚C-os tárolás az illékony vegyületek termelésének növekedését eredményezte.”

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.