Betegségek megelőzés tojás rákkeltő anyagok
A tojás egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étel, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted el. Ha rosszul sütöd a tojást, az komoly betegségeket okozhat.

Ki gondolta volna, hogy a tojás is lehet káros a szervezetre? Az amúgy egészséges élelmiszer számos ételnek az alapanyaga, és magában is nagyon finom fogás lehet, de egy kanadai dietetikus szerint egyáltalán nem jó, ha a tojást így sütöd.

tojás rák life
A tojás önmagában is nagyszerű étel, de a dietetikus szerint nem mindegy, hogy hogyan készíted el.
Forrás: Shutterstock

Akár rákot is okozhat, ha így sütöd a tojást

A tojás gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, kiváló fehérjeforrás és valószínűleg mindenki kedvenc reggelije. A tojást többféleképpen el lehet készíteni, és könnyed fogás zöldségekkel vagy húsos ételekkel kombinálva.

A tápértéket módosíthatja az elkészítés

A tojás elkészíthető főzve, sütve, omlettként és rántottának, viszont az elkészítés módja jelentősen befolyásolja a tápértékét, ezzel együtt az egészségre gyakorolt hatását. Ha nem figyelsz oda, hogy hogyan készíted el a reggelidet az az egészségedbe kerülhet. A rosszul elkészített tojás, akár a rák kockázatát is növelheti.

A dietetikus tanácsai

Angel Luk Kanadában regisztrált dietetikus és író számos profi sportolónak és több száz ügyfélnek javított már az egészségén és a teljesítményén személyre szabott egészséges diéta kialakításával. Ezúttal a tojás elkészítéséről osztott meg érdekességeket, és elárulta, hogy ha a tojást tükörtojásnak sütve fogyasztod, az akár rákhoz is vezethet.

Így ne süsd a tojást

Az égett tojást megenni nemcsak érelmeszesedéshez, szívproblémákhoz, de rákhoz is vezethet. A dietetikus szerint, a túlságosan megpirított tükörtojás előidézheti ezeket a betegségeket, de belső gyulladásokat is okozhat. Amikor már barna foltokat látsz a tojásodon, akkor már olyan kémiai változások mentek végbe rajta, amelyek során potenciálisan rákkeltő anyagok jöttek létre.

Hogyan süsd jól a tojást?

Ha a tojást tartósan 180 fok felett sütöd, akkor oxiszterolok jönnek létre, amelyek káros vegyületek, és az egészségünkre nézve veszélyesek. Ezek az anyagok a szervezetbe kerülve gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedéshez és a szívproblémákhoz. Ezeket az anyagokat már többször vizsgálták és kapcsolatot találtak az oxiszterolok és a vastagbél- és húgyhólyagrák között.

A szakértő szerint a tükörtojás helyett készíts inkább omlettet vagy rántottát, ami alacsonyabb hőfokon készül. Illetve azt is ajánlja, hogy használj kevesebb olajat, mert a túl sok olaj gyorsabban égeti a tojást.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.