Ezt a zöldséget senki sem mossa meg, pedig a szakértő szerint kötelező lenne

konyha hagyma teendő zöldségek
Íme a meglepő zöldség, amit feltétlenül meg kell mosnod felhasználás előtt. A gasztronómiában jártas szakértő szerint ezt a zöldséget gyakran elfelejtjük leöblíteni, pedig ez elengedhetetlen a biztonságos fogyasztásához.

Felmérések alapján van egy zöldség, amit szinte senki sem mos meg, mielőtt meghámozná azt. Pedig a szakértő szerint ennél a zöldségnél is kiemelten fontos, hogy megmossuk a hámozása és a felhasználása előtt.

zöldség, zöldség mosás, hagyma
A hagyma az a zöldség, amit szinte senki sem mos meg felhasználás előtt.
Forrás: Shutterstock/carlos castilla

Ez az a zöldség, amit szinte senki sem mos meg 

A magyar konyha egyik népszerű alapanyaga, ez az a zöldség, amely minden háztartásban ott van. Szeleteljük, aprítjuk, néha kicsit még könnyeinket is hullajtjuk miatta, de páratlan és karakteres ízével számos étel ízvilágát gazdagítja. Igen, jól gondoltad, a hagymáról van szó. Azonban Rui Huang, az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign posztdoktori kutatója és az Élelmiszertechnológusok Intézetének gyümölcs- és zöldségtermékekkel foglalkozó részlegének tagja szerint nincs igazán rendben, ha mosatlanul állunk neki ennek a zöldségnek a feldolgozásához. „Fontos, hogy a hagymát megmossuk a hámozás és felhasználás előtt”mondja Huang. 

„A folyó víz alatt történő mosás megakadályozhatja, hogy a külső héjon lévő szennyeződések és baktériumok átkerüljenek a húsra, amikor a hagymát hámozzuk.”

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is azt javasolja, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossunk meg folyó víz alatt, mielőtt előkészítenénk vagy fogyasztanánk. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a hagyma termesztéséhez használt talajban baktériumok lehetnek, amelyek aztán a hagymákra is átterjedhetnek. „Ezért a hagyma külső héja különféle baktériumokkal szennyeződhet” – mondja Huang. „A legnagyobb aggodalomra az ételfertőzéseket okozó baktériumok adnak okot.”

Nem minden szakértő ért egyet abban, hogy a hagymát meg kell mosni a szeletelés előtt

„Miért tennéd ezt?” – kérdezi Jason Tetro mikrobiológus, a Super Awesome Science Show házigazdája. „A héj lényegében olyan, mint egy burok. A meghámozott banánt, narancsot vagy licsi gyümölcsöt sem mossuk meg. Ha egy kis vizet akarsz használni, hogy leöblítsd azt a nyálkás réteget, az rendben van. De ez inkább logisztikai, mint biztonsági kérdés.”  

Szerinte a kockázatok minimálisak, amennyiben először meghámozzuk a hagymát. A külső rétegek eltávolítása segít megakadályozni, hogy a baktériumok a belső részhez kerüljenek.

„Hámozd meg őket, mielőtt felvágod” – javasolja Tetro. „Mint Shrek esetében, ezek a rétegek sok váratlan meglepetést rejthetnek. A legjobb, ha megszabadulsz tőlük, mielőtt kést döfsz beléjük.”

Hogyan tároljuk biztonságosan a hagymát?

A hagyma mosása és hámozása előtt azonban az is kulcsfontosságú, hogy hogyan tároltuk mielőtt felhasználásra kerülnének. A hagymákat hűvös, száraz helyen, például kamrában vagy pincében érdemes tárolni. Tartsuk őket hálós zsákban, vagy bármilyen olyan tárolóban, ami elősegíti a jó légáramlást. 

A hűvös, száraz hely mindig a legjobb, mert ez megakadályozza a mikrobiális növekedést, és megőrzi a hagymák frissességét. Ha 4-10 °C között tartod őket, akár egy évig is felhasználhatók maradnak.

Bár Huang azt javasolja, hogy a hagymát feldolgozása előtt mossuk meg, viszont  azt tanácsolja, hogy ne mossuk vagy öblítsük le a hagymát tárolás előtt. Hiszen így a mosásból származó nedvesség miatt a hagymák penészesedhetnek, romlani és csírázni is elkezdhetnek a tárolás során.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.