Felmérések alapján van egy zöldség, amit szinte senki sem mos meg, mielőtt meghámozná azt. Pedig a szakértő szerint ennél a zöldségnél is kiemelten fontos, hogy megmossuk a hámozása és a felhasználása előtt.
A magyar konyha egyik népszerű alapanyaga, ez az a zöldség, amely minden háztartásban ott van. Szeleteljük, aprítjuk, néha kicsit még könnyeinket is hullajtjuk miatta, de páratlan és karakteres ízével számos étel ízvilágát gazdagítja. Igen, jól gondoltad, a hagymáról van szó. Azonban Rui Huang, az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign posztdoktori kutatója és az Élelmiszertechnológusok Intézetének gyümölcs- és zöldségtermékekkel foglalkozó részlegének tagja szerint nincs igazán rendben, ha mosatlanul állunk neki ennek a zöldségnek a feldolgozásához. „Fontos, hogy a hagymát megmossuk a hámozás és felhasználás előtt” – mondja Huang.
„A folyó víz alatt történő mosás megakadályozhatja, hogy a külső héjon lévő szennyeződések és baktériumok átkerüljenek a húsra, amikor a hagymát hámozzuk.”
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is azt javasolja, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossunk meg folyó víz alatt, mielőtt előkészítenénk vagy fogyasztanánk. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a hagyma termesztéséhez használt talajban baktériumok lehetnek, amelyek aztán a hagymákra is átterjedhetnek. „Ezért a hagyma külső héja különféle baktériumokkal szennyeződhet” – mondja Huang. „A legnagyobb aggodalomra az ételfertőzéseket okozó baktériumok adnak okot.”
„Miért tennéd ezt?” – kérdezi Jason Tetro mikrobiológus, a Super Awesome Science Show házigazdája. „A héj lényegében olyan, mint egy burok. A meghámozott banánt, narancsot vagy licsi gyümölcsöt sem mossuk meg. Ha egy kis vizet akarsz használni, hogy leöblítsd azt a nyálkás réteget, az rendben van. De ez inkább logisztikai, mint biztonsági kérdés.”
Szerinte a kockázatok minimálisak, amennyiben először meghámozzuk a hagymát. A külső rétegek eltávolítása segít megakadályozni, hogy a baktériumok a belső részhez kerüljenek.
„Hámozd meg őket, mielőtt felvágod” – javasolja Tetro. „Mint Shrek esetében, ezek a rétegek sok váratlan meglepetést rejthetnek. A legjobb, ha megszabadulsz tőlük, mielőtt kést döfsz beléjük.”
A hagyma mosása és hámozása előtt azonban az is kulcsfontosságú, hogy hogyan tároltuk mielőtt felhasználásra kerülnének. A hagymákat hűvös, száraz helyen, például kamrában vagy pincében érdemes tárolni. Tartsuk őket hálós zsákban, vagy bármilyen olyan tárolóban, ami elősegíti a jó légáramlást.
A hűvös, száraz hely mindig a legjobb, mert ez megakadályozza a mikrobiális növekedést, és megőrzi a hagymák frissességét. Ha 4-10 °C között tartod őket, akár egy évig is felhasználhatók maradnak.
Bár Huang azt javasolja, hogy a hagymát feldolgozása előtt mossuk meg, viszont azt tanácsolja, hogy ne mossuk vagy öblítsük le a hagymát tárolás előtt. Hiszen így a mosásból származó nedvesség miatt a hagymák penészesedhetnek, romlani és csírázni is elkezdhetnek a tárolás során.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.