Íme az extrán ropogós sült krumpli titkos összetevője

ropogós sült krumpli
Shutterstock/Marian Weyo -
hozzávaló kukoricakeményítő konyhai tipp sültkrumpli
A házi készítésű sült krumpli aranybarna, ropogós tökéletességét elérni olyan érzés, mintha kulináris csodát hajtanánk végre. A ropogós sült krumpli titka egy egyszerű hozzávalóban rejlik, amely valószínűleg már ott lapul a te kamrádban is.

A helyes technika nélkül a sült krumpli puha, vizes és lankadt marad, ami igen távol áll a kívánt ropogós álomtól, amibe annyira jó érzés beleharapni. A ropogós sült krumpli mestersége nem csupán arról szól, hogy elkerüld azokat a gyakori hibákat, amelyeket mindenki elkövet, amikor krumplit készít, mint például a nem egyenletesre vágott krumplik, a nem megfelelő olaj használata, vagy a túl sekély serpenyőben történő sütés. Az igazi titok egy egyszerű hozzávalóban rejlik, ami nem más, mint a kukoricakeményítő, egy sűrítő anyag, amely finomra őrölt kukoricaszemekből készül.

ropogós sült krumpli, sült krumpli, kukoricakeményítő
A ropogós sült krumpli titkos összetevője a kukoricakeményítő
Forrás: Shutterstock/Food Fantasy

A ropogós sült krumpli titka egy egyszerű hozzávalóban rejlik

A kukoricakeményítő talán nem az első dolog, ami eszedbe jut a sült krumplival kapcsolatban. Pedig a kukoricakeményítő használatával tökéletes sült krumpli készíthető. Hogy miért? Mert egy védőréteget képez, amely megőrzi a nedvességet. A krumpliban körülbelül 80% víz található, így amikor megsütöd, a nedvesség az olajba szökik, gőzt képezve, ami megnehezíti a ropogós állag elérését. A kukoricakeményítő megoldja a problémát azzal, hogy egy védőréteget képez, így a sült krumpli kívül ropogós, belül pedig ellenállhatatlanul puha lesz. Amikor a  kukoricakeményítővel bevont krumplik belekerülnek a forró olajba, a keményítő molekulái zselésednek, és egy szilárd, struktúrált héjat képeznek. Ez a héj hosszabb ideig megőrzi a krumplik ropogósságát, még akkor is, ha ketchupba, majonézbe, vagy bármelyik kedvenc szószodba mártod őket. 

Ropogós sült krumpli recept

Ahhoz, hogy olyan sült krumplit készíts, ami egy séf asztalára is méltó, kövesd az alábbi lépéseket:

  • Először vágd fel a krumplikat egyenletesen a kívánt formára: hasáb, karika, kocka, amelyiket a legjobban szeretitek otthon. 
  • Öblítsd le, majd töröld teljesen szárazra a krumplikat. 
  • Majd forgasd át őket egy könnyed (de alapos) kukoricakeményítő rétegbe, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen bevonja őket. 
  • Majd kis adagokban, 190 Celsius- fokos olajban süsd őket pár percig. A ropogós sült krumpli serpenyőben gyorsan elkészül és már élvezheted is az ínycsiklandó végeredményt.

Ha azt szeretnéd, hogy az olajban sült krumpli extrán ropogós legyen, próbáld ki a profik tippjét, a kétszer sütést.  

Az első sütés — egy kicsit alacsonyabb hőmérsékleten, körülbelül 160 fokon — átsüti a krumplit anélkül, hogy megbarnítaná. Egy gyors pihenő után emeld meg az olaj hőmérsékletét 190 fokra, és süsd meg újra a krumplit. Ez a második sütés biztosítja az extra ropogós állagot. Amikor beleharapsz egy ilyen ropogós sült krumpliba, biztosan megfordul majd a fejedben, hogy miért nem próbáltad ki a kukoricakeményítőt hamarabb.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.