Diétás tiramisu: csak két dolgot kell megváltoztatni az eredeti recepten

olasz desszert recept diétás tiramisu
Elég néhány apró módosítás és kedvenc desszertünk máris új szintre emelkedik. Ez a gyors, diétás tiramisu recept görög joghurttal most az édesszájúak egyik kedvence.

A tiramisu egy olyan népszerű olasz desszert, amelynek az eredeti recepten felül számtalan verziója és variációja van, a pisztáciástól kezdve az epresen át a mogyorókrémesig vagy a mentesig. Fantasztikus íze és krémes állaga mellett azért is szeretjük, mert gyorsan és sütés nélkül elkészíthető. Mi most egy diétás tiramisu receptjét hoztuk el neked. 

diétás tiramisu
A diétás tiramisu görög joghurttal készül
Forrás: Shutterstock/Anntuan

Hogyan készül a diétás tiramisu?

A tiramisu krémes, kávés, piskótás finomság, aminek igen nehéz ellenállni. Az eredeti tiramisu fő összetevői a tojás, cukor, mascarpone, eszpresszó kávé és babapiskóta, valamint a tetejére szórt kakaópor. Ez a diétás recept azonban a kiadós mascarpone helyett görög joghurtot használ. A módosított receptből pedig kimarad a babapiskóta, így egy még könnyedebb és krémesebb desszertet kapunk. Érdemes kipróbálnod, ha valami újdonságra vágysz. Pikk-pakk összeállítható sütés nélküli desszert, aminek kezdő konyhatündérek is bátran nekiállhatnak. Ideális a forró nyári napokon, hiszen nem kell bekapcsolnod hozzá a sütőt. Lepd meg vele családodat a hosszú hétvégén, biztosan imádni fogják!

Hozzávalók:

  • 500 g görög joghurt
  • 1-2 evőkanál vaníliás cukor
  • kb. 100 g amarettini
  • 1 eszpresszó
  • 2-3 evőkanál amaretto
  • kb 1 evőkanál kakaópor

Az amarettini apró, ropogós olasz keksz. Alapvetően mandulás ízesítésűek, édesített mandulából, cukorból, tojásfehérjéből és lisztből készülnek. Az amarettini gyakran használják desszertekben, például tiramisuban, vagy önállóan, kávé mellé kínálva. Jellegzetes, intenzív aromájuk és ropogós textúrájuk miatt népszerűek az olasz konyhában. 

Az amaretto egy édes, mandula ízű olasz likőr, amelyet általában mandula vagy barackmag aromájával készítenek. Az amarettót gazdag, diós íze miatt gyakran használják koktélokban, desszertekben, vagy egyszerűen önállóan is fogyaszthatják. Emellett számos sütemény és krém - például tiramisu - ízesítésére is használják. 

Így készül a diétás tiramisu:

- Egy desszerttál alját töltsd meg amarettinivel.

- Ezután készíts eszpresszót, és keverd össze az amarettóval. Egy teáskanál segítségével csorgasd rá a keveréket az amarettinire.

- A görög joghurtot a vaníliás cukorral keverd simára, és egyenletesen oszlasd el a kekszeken, majd rétegezd.

- Végezetül nincs más hátra, tedd a kész sütit 2-3 órára a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek benne az ízek.

- Közvetlenül tálalás előtt szórj a tetejére kakaóport.

Ha szereted a hagyományos desszerteket egy kicsit megbolondítani, próbáld ki a nyári citromos tiramisu receptünket is, amiben a citrom frissessége és a málna édessége tökéletes párost alkot. A hagyományos olasz desszert könnyített változata, nincs benne tojás, sem alkohol, így a gyerekek is élvezhetik. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.